USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Сесія зі спікером Верховної Ради на бандерівській Волині. Фоторепортаж

22 Квітня 2021 08:44
Ранок 21 квітня у Волинській облраді розпочався жваво, тут чекали на історичну подію: стало відомо, що на сесію завітає голова Верховної Ради України Дмитро Разумков.

Напередодні з коридорів біля сесійної зали зникли всі смітники і все ретельно перевірили спецслужби. А оператори і фотографи займали позиції ще задовго до початку сесії.

Потім під час відкриття засідання голова облради Григорій Недопад зауважить: ніхто не пригадує, коли на сесію приїздив спікер парламенту. Президенти були, нардепи – теж, часом заїжджали міністри. А от спікер – вперше.

Але того дня у коридорах облради було чимало представників політичної еліти. І не лише волинської. На засідання сесії прибули й народні депутати Ігор Палиця, Ірина Констанкевич, Ігор Гузь, Вячеслав Рубльов, Степан Івахів, Валерій Стернійчук, Сергій Бабак та Оксана Дмитрієва.
Також приїхали на Волинь голови Рівненської та Тернопільської облрад - Сергій Кондрачук та Михайло Головко. Були на засіданні мери Луцька Ігор Поліщук та Ковеля Ігор Чайка, прибув і голова ОДА Юрій Погуляйко.

Дмитро Разумков, до його честі, не запізнився. Сесію призначили на 10 годину, а він приїхав за десять хвилин до початку. Встиг з усіма привітатися. А з охоронцем навіть привітався кулаком. Мабуть, скоро це «ковідне привітання» буде навіть в офіційних протоколах зустрічей замінювати традиційні рукостискання. Але то було один раз. З рештою співрозмовників спікер вітався за руку.
Поки депутати й гості збиралися у залі дехто оглядав виставку бурштину, яку тут презентують. Першим сюди прийшов народний депутат Ігор Палиця, за ініціативи якого в області створили КП «Волиньприродресурс» і почали легально видобувати бурштин, а з ним – Степан Івахів.
Потім до них приєднався і Дмитро Разумков, який був у супроводі голови облради і мера Луцька. Оглядали виставку вже всі разом та слухали про досягнення комунального підприємства. Пізніше там і фотографувалися.
А тим часом депутати займали місця. У президії місце голови віддали почесному гостеві. Той же, посидівши за столом, виступати вирішив з трибуни. Каже: депутати місцевих рад – партнери, бо треба вибудовувати з регіонами вертикаль, але не підпорядкування, а співпраці.
Читати ще: На Волині – активні нардепи, а рада, ОДА і міська влада працюють конструктивно, – голова ВРУ

По тому виступили голови Рівненської та Тернопільської облрад. Представник Рівненської області Сергій Кондрашук казав про можливості, які дає громадам децентралізація.
А голова Тернопільщини Михайло Головко пригадав: і волиняни, і тернополяни разом воювали в УПА за право жити на своїй землі, тож мають спільну історію.
«Хочу передати вітання від патріотичної Тернопільщини бандерівській Волині», – почав він звернення до волинських колег.

Після офіційних виступів голова парламенту вийшов на коротку пресконференцію, а депутати продовжили працювати на сесії. І поки Дмитро Разумков у кулуарах перепрошував за своїх колег-однопартійців, волинські депутати слухали звіт про роботу прокуратури Волинської області за минулий рік.
Особливо болісно обранці громади реагували на інформацію щодо незаконних вирубок лісу. Олександру Пирожику боліли питання вирубок молодняка й «державне рейдерство» в лісах громад, а Івану Смітюху – знищення дерев обабіч автомобільних шляхів.
Згодом спікер поїхав на інші об’єкти разом з головою облради та іншими гостями, а сесію продовжував перший заступник Юрій Поліщук.
У сесійній залі депутати тим часом слухали звіт начальника управління у справах молоді та спорту обласної державної адміністрації Ігоря Дмитришина. Цікавили депутатів подальша доля ФСТ «Динамо» та синагоги, де товариство діяло, чому боксери платять чималі суми за оренду, хто має оплачувати «ковідні довідки» учасникам змагань.
Згодом підійшов час для «експертів з квадрокоптерів». Річ у тім, що в змінах до Програми профілактики правопорушень у Волинській області на 2021-2025 роки, які розглядали депутати, йдеться про придбання високоточного мікроскопа та сучасного квадрокоптера. Та, як зауважив депутат Іван Смітюх, суми, вказані в програмі, – надто великі. «Я купив такий квадрокоптер, як у ізраїльській армії використовують, то він утричі дешевший», – повідомив він. Його підтримала і Юлія Вусенко, яка теж відзначила, що безпілотник можна придбати значно дешевше.
Апелюючи колегам, депутат Анатолій Вітів зауважив: ухвалюють лише зміни до програми, а не виділяють кошти.
«То всі були експертами з коронавірусу, тепер стали експертами з квадрокоптерів», – напівжартома відзначив він.

Ухвалювали також депутати зміни до бюджету і низку майнових питань. Так, проголосували за передання ансамблю «Колос» Підгайцівській громаді, реорганізацію Липлянської школи-інтернату, передали шкільний корпус Згоранського санаторію Головненській громаді. Голосували й за рішення про наглядові ради у комунальних закладах області.

На противагу попереднім сесіям, цього разу обійшлися без депутатських запитів і традиційних звернень до уряду та парламенту. Хоча, до слова, в цих стінах того дня побував один із адресатів цих звернень – голова Верховної Ради. Але так депутати вирішили на погоджувальній раді: мовляв, цього дня надто насичена програма і купа гостей. А за запити та звернення голосуватимуть під час наступного засідання, ймовірно – позачергового. Але це, як то кажуть, буде «вже після свят».
Юлія МАЛЄЄВА

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus