USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Що буде з цінами на Apple після відкриття в Україні офіційного представництва. Прогнози

30 Червня 2021 23:21
В Україні відкрилося офіційне представництво компанія Apple. Чутки про це ходили вже давно, але до останнього з остаточною датою запуску «яблучного» гіганта на українському ринку були невизначеності.

30 червня відкриття представництва підтвердив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Це важлива новина. Відкриття офісу Apple посилить наш імідж на міжнародній арені і в перспективі буде сприяти залученню нових інвестицій», – написав Федоров в своєму Telegram.

Але для пересічних громадян важливіше інше – офіційне представництво Apple планує безпосередньо завозити «яблучну» техніку в нашу країну, а також контролювати магазини дилерів.

Це може перекроїти ринок продажів гаджетів Apple, який в нашій країні вже фактично склався, до того ж, самим непередбачуваним чином. За експертними оцінками, до 70% техніки, а то й більше, надходить в Україну через сірі канали, тобто, податки з неї не сплачуються. При цьому продукцію Apple у нашому роздробі дешевою не назвеш. А вартість новинок взагалі зашкалює – вона набагато вища, ніж в офіційних магазинах технологічного гіганта в інших країнах.

Є різні версії того, як можуть змінитися цінники на «яблучну» техніку після відкриття в Україні офіційного представництва. Можливе і зниження цін, і їхнє зростання.

«Страна» розбиралася, що зміниться з приходом до нас Apple.

Що значить прихід Apple в Україну

Саме відкриття офіційного представництва Apple в Україні готувалося вже давно. Воно було зареєстроване ще минулого року, навесні цього року на сайті Apple з’явився український розділ, а нещодавно українською «заговорила» офіційна служба підтримки.

Нагадаємо: раніше в Україні був офіційний імпортер Apple – компанія «Асбіс». Власне, компанія і зараз продовжує працювати та планує й далі займатися «яблучною» технікою.

При цьому техніку Apple також ввозили іншими каналами.

«І зараз завозиться багато техніки Apple, яка призначена для інших ринків, зокрема, йдуть великі обсяги з Китаю. Це стосується насамперед iPhone та комплектуючих», – говорить глава Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Також особливістю нашого ринку є велика частка контрабандної продукції – «сірих» iPhone, яких за експертними оцінками на ринку не менше 70%. І ввозять їх не тільки приватні підприємці та інтернет-магазини, але й цілком респектабельні салони електроніки.

Тепер вся ця «яблучна» логістика може впасти. Бо офіційне представництво має намір самостійно імпортувати техніку, що підтвердили в «Асбіс».

Зрозуміло, що імпорт буде відбуватися офіційно, зі сплатою всіх податків.

Також офіційний Apple буде контролювати дилерів і сервіс. І загалом, як вважають експерти, компанія почне вимагати від влади закрутити гайки контрабандистам. Без цього представництво не зможе в перспективі відкривати фірмові магазини в Україні. «Вони там будуть продавати півтора айфона на рік», – іронізує Пендзин.

Що буде з цінами

Олег Пендзин вважає, що в середньому по ринку можливе подорожчання.

«Техніка, яка йде до нас контрабандою з того ж Китаю, і комплектуючі – на третину дешевші, ніж європейські аналоги. Тому, перше, чого варто очікувати, якщо перекриють альтернативні канали постачання, – зникнення дешевих пропозицій з інтернет-магазинів і подорожчання сервісу. Але я не вірю, що у близькій перспективі контрабанда зникне. Тому мій прогноз – нічого не зміниться. Буде окремо працювати «білий» сегмент і «сірий», – вважає експерт.

Але тут можливі нюанси щодо гарантії. Зараз навіть на техніку, яку завозять за сірими схемами, можна отримати офіційну гарантію. Постачальники примудряються оформити частину «лівого» товару під «білі» документи.

Якщо ж офіційне представництво стане за цим стежити, а, швидще за все, так і буде, то ця лазівка закриється.

Важливе питання – чи буде Apple відкривати у нас величезні роздрібні магазини, як він це робить в інших країнах.

Поки офіційно це не оголошено.

Сергій Родлер, аналітик TeleTrade, вважає, що з роздробом компанія наразі поспішати не буде. А відтак і особливої «революції» для пересічних споживачів не відбудеться. Принаймні на першому етапі.

«Так, з’явилася підтримка українською мовою, і тепер Apple буде самостійно ввозити та розмитнювати техніку, що дозволить скоротити обсяги сірого імпорту, але їхня офіційна рітейл-мережа в країні навряд чи з’явиться найближчим часом, бо український ринок все ще вузький, а техніка Apple дорога. Чи Apple буде вигідно вплутуватися в ризиковану авантюру на цьому етапі. Але з часом це цілком може статися. Водночас вже зараз якість консультацій в магазинах офіційних партнерів має покращитися, адже в Apple контролюватимуть тепер і цей напрямок» , – говорить Родлер.

Але тут багато що залежатиме від цінової політики Apple на нашому ринку. Не виключено, що на першому етапі будуть спеціальні ціни для українського ринку з одночасною зачисткою контрабанди.

Але загалом не можна виключати подорожчання продукції, якщо вона тепер буде ввозитися офіційно.

Щоправда, що стосується новинок, то на них ціни якраз можуть впасти. Адже раніше на нашому ринку вони з’являлися із запізненням, що дозволяло продавцям накручувати на нових моделях чи не подвійні, а то й потрійні ціни, заробляючи в такий спосіб на особливо нетерплячих поціновувачах «яблучних» гаджетів.

З початком роботи представництва Україна повинна потрапити в офіційний графік поставок. Також для українців відкриються інші плюси офіціалів, наприклад, трейд-ін з обміну старої техніки на нову з адекватною доплатою, як це працює в інших країнах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
факт Показати IP 1 Липня 2021 08:49
Та що він говорить таке :) Ви подивіться які авто їздять по вулицях і не великих міст, то і техніку Apple будуть купувати. Невже не видно і не знають, що українці зі штанів випригнуть, голі босі будуть, но на Мерсі і з "яблучним" :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus