USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Скасування талонів на прийом до лікаря. Чи готові лікарні Волині до реформи

21 Березня 2018 18:09
Новий наказ Міністерства охорони здоров’я, що скасовує обов’язок ведення медичними закладами низки документів, потрібно доопрацювати, адже, наприклад, скасовуючи форму звітності, міністерство не відмінило необхідності проходження медоглядів, результати яких прописували в таких формах. Тож місцеві управління охорони здоров’я очікують на роз’яснення та додаткові нормативні документи від відомства.

Нагадаємо, 13 березня набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України, який скасовує застарілі форми первинної облікової документації. Йдеться про талони на прийом до лікаря, талон амбулаторного пацієнта, талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів, контрольну карту диспансерного нагляду, книгу запису викликів лікарів додому, медичну картку студента та медичну картку дитини для вступу в школу чи дитячий садок.

Про нововведення, яких очікують медичні заклади, зокрема в Луцьку, Інформаційне агентство Волинські Новини розпитало заступника керівника місцевого управління охорони здоров’я Віктора Глухманюка.

Як оцінюєте доцільність наказу про відміну багатьох форм первинної облікової документації?

Як на мене, це досить непогано, адже багато документації вели дуже заформалізовано. Думаю, потрібно більше переходити на електронні форми звітності. Хоча, перед тим, як щось скасовувати, потрібно було би ввести щось навзамін. Але, впевнений, що до цього указу ще будуть роз’яснення та додаткові нормативні документи. В принципі це хороша ідея, і мені вона подобається.

Чи готові наші медичні заклади до таких нововведень?

Однозначно, так. Готові.

Яку інформацію продовжуватимуть документувати?

Ведення медичної документації у будь-якому випадку буде, в подальшому працюватиме електронна картка пацієнта, запроваджуватимуть електронний рецепт тощо. Це внутрішні питання, які ми в процесі вирішуватимемо.

Згідно з наказом, при відміні, наприклад, талону до лікаря як проходитиме запис на прийом?

Запис відбуватиметься так, як і зараз. І ніхто не забороняє лікарням роздруковувати інший бланк. Просто була спеціально затверджена форма талону на прийом до лікаря, яку і скасували. Формально це нічого не змінює, адже все, що потрібно вказувати на такому аркуші, – це дата та година прийому.

Форму обирають самі медичні заклади, у різних містах – по-різному. Необов’язково, щоби це була спеціально затверджена звітна форма. Не знаю, як ми впроваджуватимемо це, можливо, як електронний чи роздрукований талон.

Яка ситуація з електронною документацією в луцьких медзакладах?

Електронна медична картка в частині закладів уже формується. Йдеться теж про національну електронну систему охорони здоров’я «eHealth» і медичні інформаційні системи.

Ми зацікавлені в тому, аби запровадити і електронну картку пацієнта, і е-рецепт. Наскільки мені відомо, всі нормативні акти стосовно цього нововведення мають затвердити до 28 березня. Проект ми вже бачили, однак самого рішення поки немає.

Управління проводитиме консультації із закладами для ефективного впровадження електронної медицини?

Так, ми постійно працюємо з усіма закладами, проводимо необхідні роз’яснення. Це ж наша робота. Основна роль управління охорони здоров’я – організаційно-методична.

Щодо карток дитини для вступу в школу або садок, чи обов’язковими до виконання є направлення, наприклад, на аналізи, які видає навчальний заклад?

Про це говорити поки рано. Для того, щоби все правильно впорядкувати відповідно до наказу, потрібні конкретні пояснення від Міністерства охорони здоров’я. До прикладу, скасували статистичну форму, але водночас не скасували проходження цих медоглядів. Це не зовсім правильно.

Тобто потрібно доопрацювати наказ?

Наказ однозначно буде доопрацьований.

Що потрібно знати пацієнту перед походом у лікарню?

Йому потрібно записатися на прийом до лікаря, лікарю, своєю чергою, розповісти, що його турбує, із якою проблемою він звертається. Пацієнту не потрібно знати про форми звітності, адже це нічого для нього не міняє.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Коля Показати IP 21 Березня 2018 18:52
Молодець, бюрократ, замість одних бамажок придумав на місцях інші. Отакі реформи
К.лучанин Показати IP 21 Березня 2018 20:44
Діючі талони на прийом до лікаря якось упорядковували чергу і це правда. Якщо лікар має певні часи прийому наприклад з 8 -00 до 12-00 то він знає скільки хворих він може прийняти якісно і кваліфіковано , на одну людину йде не менше 15хв і це розраховано. Звичайно, такий талон повинен бути! Я був свідком коли до лікаря вищої категорії набивалась черга , як кажуть хвоста невидно, а він не може стільки людей прийняти до кінця години прийому. Тоді він дав вказівку в поліклініці в реєстратурі на прйом по талонах.
Анонім до К.лучанин Показати IP 22 Березня 2018 10:15
скільки пацієнтів попадають на прийом у годину, вказану на талоні ? не більше 10 відсотків. це орієнтовний час. а якщо пацієнт з гострою біллю ? він іде поза чергою.
Анонім Показати IP 22 Березня 2018 10:20
це не є основний напрямок реформ. такі "рехформи" - це все-одно що поставити клізму при кашлі. дефіцит діагностичного обладнання, перевантаженість центрів ПМСД і клінік, відсутність страхової медицини, недоступність якісної медицини у віддалених районах - оце проблеми медицини
Кабмін Показати IP 22 Березня 2018 10:58
якщо вже й медична реформа не допоможе, то залишається одне...)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus