USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Скоро буду як новенький». Від легких травм до важких станів: як волинські медики рятують військових

21 Лютого 2024 20:56
Не перший рік волинські медики лікують військових, які отримали поранення на фронті. Якісь травми вже знайомі українським лікарям, якісь – зовсім нові.

Як рятують бійцям кінцівки та допомагають зберегти їхні функції? Про це – в репортажі «12 Каналу» з Волинської обласної лікарні.

«Дуже швидко і якісно зробили мені суглоб. Скоро буду як новенький», – говорить Сергій.

Він ділиться результатами наступного дня після операції. У ЗСУ – вже рік. Спершу ремонтував техніку, а згодом перейшов у піхоту. Під Кліщіївкою, неподалік Бахмута, понівечив плече.

«Під час посадки на беху висмикнуло його. Суглоб почав випадати. А після поранення взагалі перестав контролювати праву руку», – ділиться Сергій.

Якби за проблему не взялися вчасно, то чоловік і далі страждав би від болю, а рука не працювала б як слід. Завідувач травматологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Олег Каліщук каже: це одна з поширених проблем саме у військових.

«Ця проблема турбує багатьох пацієнтів, особливо зараз, коли йдуть наднавантаження на фронті. Людина в мирний час якось давала собі раду з тим всім, а потім чоловік пішов захищати Батьківщину», – каже Олег Каліщук.

Ще один пацієнт Волинської обласної лікарні – Станіслав. Нещодавно йому з коліна дістали осколки. Поранення військовий отримав, боронячи Бахмут.

«Зачищали квартал. Там потрібно було пройти і зайняти певні рубежі, але ситуація трішки змінилася. Йшли з групою. Отримав дві кулі: першу – в ліву ногу. Зробив крок назад, підкосився і потім отримав під коліно. Так само там ще осколки були», – пригадує Станіслав.

Одразу після поранення бійцю зробили операцію, та частина осколків лишилася – пошкодила м'які структури, меніски та кісткову тканину. Тож медики ще раз оперували коліно.

«Досить давно працюємо з малоінвазивною технікою. Артроскопічно забрали осколки, ті, що могли забрати. На жаль, не всі осколки забираються й не всі є потреба забирати. Якщо осколок малий і не межує з життєвоважливими магістральними структурами, то ми його не забираємо», – розповідає ортопед-травматолог центру ортопедії, травматології та артроскопії Волинської обласної клінічної лікарні Юрій Шендерюк.

У цьому випадку, каже медик, позбутися проблеми вдалося з мінімальним втручанням.

«Використовуємо все найсучасніше, що є на озброєнні в ортопедів зі світової спільноти. Тобто ми вміємо і маємо рівень, маємо що показати», – додає Олег Каліщук.
Читати ще: «Людині інколи хочеться просто поплакати»: історія луцького реабілітолога, який допомагає пораненим бійцям

Види травм, із якими поступають військові, постійно змінюються. Це і мінно-вибухові, і осколкові, і взагалі нові для медицини. Працюють лікарі також з укороченими через поранення кінцівками та дефектами шкіри. На жаль, мають справу і з важкими травмами.

«Дуже багато пацієнтів – із переломами таза. Мало хто такі операції робить у західному регіоні. У нас професор і завідувач працюють із цією патологією й успішно виконують такі операції», – зазначає Юрій Шендерюк.

З початку великого російського вторгнення Волинська обласна лікарня стала своєрідним хабом, де вже добре випрацювали механізм допомоги пацієнтам. Особливо тим, хто прибув сюди з війни.

«Сьогодні вони приїхали. Перші дві доби вся клініка працює в посиленому режимі. Увага скерована саме на цю категорію пацієнтів. Це цілодобові обстеження, а потім починає роботу операційний блок – і не один, а кілька. Від судинної хірургії, щелепно-лицьової хірургії. Можуть одночасно 12 операційних залів працювати. Наші герої мають отримувати допомогу вже і зараз, швидко, якісно», – наголошує директор КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Олександр Дудар.

У такому форматі заклад працює доти, доки всі пацієнти не отримають необхідну допомогу. Частину пацієнтів у легшому стані після втручання відправляють в інші заклади на доліковування і тим самим звільняють місця для нових. А їх поки що не меншає.

«Ми отримуємо пацієнтів щотижня у різних кількостях – від 28 до навіть 80», – каже Олександр Дудар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus