USD 39.85 40.24
  • USD 39.85 40.24
  • EUR 40.00 40.20
  • PLN 9.95 10.20

Снігові пончики: українські науковці показали рідкісне явище в Антарктиці

28 Січня 2024 23:21
В Антарктиці наразі можна побачити рідкісне явище – як природа будує зі снігу чудові пончики. Як зазначається, йдеться про сувої зі снігу, які також називають снігові рулони, пончики або сніжки вітру.

Про це повідомили у Національному антарктичному центрі України.

«Це кількашарові згортки снігу, всередині яких зазвичай є порожнеча. Вони можуть бути і зовсім невеликими – від кількох сантиметрів у діаметрі, і досить помітними – діаметром понад метр, нагадуючи тюки сіна на полі. Таке явище є досить рідкісним, зокрема й для Антарктики, хоча зустріти його можна не лише тут», – розповіли у центрі.

Рідкісність пов’язана с тим, що для утворення снігових сувоїв, які будуються з двох різних шарив снігу, потрібна низка погодних умов. Нижній шар – підмерзлий або вкритий льодовою кіркою, він являє собою своєрідну підкладку. Верхній – свіжий, пухкий та мокрий та має вкривати нижній, але не прилипати до нього. Температура повітря повинна бути близька до точки танення льоду (тобто дещо вище 0°С); сила вітру така, щоб переміщати грудки снігу, але не руйнувати їх.
Також для формування рулонів здебільшого потрібен схил – тоді вони легше згортаються.

«Необхідність збігу всіх цих досить специфічних умов якраз і робить снігові сувої унікальним явищем, яке нечасто побачиш. Оскільки в середині згортка сніг – свіжий та має невелику щільність, він легко вивітрюється, залишаючи отвір – інколи він утворюється одразу під час загортання снігової ковдри», – йдеться у повідомленні.
Як повідомляли, біля української антарктичної станції «Академік Вернадський» з’явилися перші пташенята субантарктичних пінгвінів. У той час вони були у сіренькому пушку, дуже смішні й незграбні. Йшлося, що це – лише початок бебі-буму. Загалом навколо станції гніздує рекордна кількість субантарктичних пінгвінів – понад 5,3 тисячі. Біолог Вадим Ткаченко нарахував у їхніх гніздах близько 4,8 тисячі яєць.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus