USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Сова на голові та столітній гербарій між сторінок: топ-5 стародруків волинського музею. Фото

7 Травня 2023 21:09
У колекції Волинського краєзнавчого музею зберігається чимало стародруків. Книги привертають увагу не лише змістом, але й мистецьким оформленням: деякі з них оправлені в шкіряну палітурку, обкладинки мають написи тиснені золотом, а всередині – гравюри знаних майстрів.

Про них Інформаційному агентству Волинські Новини розповіла провідна наукова співробітниця Волинського краєзнавчого музею Анна Юхимчук.
1. Книга «Missae propriae Sanctorum…» латиною видана у 1771 році в Антверпені, який свого часу був видавничою столицею Європи. Це книжка для церковної служби, яка поєднує молитви, піснеспіви та нотні тексти.
Стародрук дуже гарно оздоблений гравюрами (їхня особливість – використання червоного кольору) та мідьоритами. Одна з них – гравюра «Благовіщення» авторства відомого італійського гравера Антоніо Братті (1724–1787), роботи якого зберігаються у Музеї мистецтва Метрополітен в Нью-Йорку, в Британському музеї. Ініціали у книжці містять зображення монастирів або храмів. І для кожної літери зображення інакше. Вочевидь, це конкретні споруди у тогочасній Європі. У цих томах колись засушували рослини для гербарію, які збереглися і досі. На жаль, невідомо, якого вони часу.
2. Дві книги «Systema naturae» («Основи природи») авторства Карла Ліннея, видатного шведського вченого природознавця XVIII ст., зоолога та лікаря. Книжка «Основи природи» є основоположною у сучасній біологічній систематиці рослин та тварин. За життя автора її видавали 12 разів. Самого ж Карла Ліннея називала «принцом ботаніків», «Плінеєм Півночі» та «другим Адамом».
Попри те, що класифікація рослин та тварин Ліннея мала недоліки, власне сама система називати кожну рослину двома латинськими назвами (родовою та видовою) збереглася досі. А ще цей вчений перший створив квітковий годинник – систему визначення часу за відкриттям та закриттям квіток різних рослин.
3. Стародрук з творами Аврелія Августина, а саме шостий том, багатотомної серії його праць має форзац, проклеєний папером з різнокольоровими абстрактними малюнками. Титульний аркуш прикрашений вазоном. Декор книги не дуже багатий, чорно-білий, на початку розділів прямокутні заставки, іноді невеликі літографії. Для кожної літери ініціалу є своє зображення, деякі оздоблені рамками з рослинного орнаменту, інші ж на фоні стилізованих зображень храмів.
Ця книга була власністю останнього ректора колегіума піарів у Любешеві Антонія Мошинського (1800–1893), що засвідчено його підписом. Майбутній ректор у 16 років прийняв обітницю, а пізніше був ув’язнений за зв'язок з філоматами – польським таємним товариством студентів Віленського університету, серед яких свого часу був Адам Міцкевич, один з найвідоміших польських поетів.
4. Три примірники творів Орігена (185–254), якого прийнято вважати автором найбільшої кількості коментарів до Святого Письма. Твори Орігена – перший систематичний виклад доктрини християнства, який одночасно породив чимало теологічних суперечок. Автор належав до Александрійської теологічної школи. Попри те, що деякі його теорії визнані помилковими, він є святим в Коптській церкві в Александрії (орієнтальна православна Церква у Єгипті, Африці, на Близькому Сході).
У фондах Волинського краєзнавчого музею є три томи творів Орігена. Перший та другий томи вийшли у 1733 році, третій 1740 році у Парижі. На корінці зберіглось золоте тиснення із номером тому та рослинним орнаментом. Для друку книг використаний папір з філігранню у вигляді літери «А». Текст двомовний: кожна сторінка розділена на дві частини, де синхронно розміщено текст грецькою та латинню. Сторінки книги нумеровані не арабськими цифрами, а латинськими літерами, наприклад, «QQqqij», що типово для книг середини XVIII ст.
Титульні аркуші томів прикрашають невеликі заставки у вигляді вазонів. На одній гравюрі зображений папа Климент ХІІ, авторства французького гравера Ніколя-Габріеля Дюпюї (1698–1771), чиї роботи так само є в Британському музеї.
5. Твори християнського богослова Святого Кипріяна, видані у 1682 роців Оксфорді. Святий Кипріан помер смертю мученика за імператора Валеріана через переслідування християн. Був однією з перших жертв імператора, страчений за віру 258 році н. е.
Книга гарно оздоблена літографіями, заставками та кінцівками, однак погано збереглася. Одна з гравюр зображає Афіну Палладу в античному шоломі з совою на голові.

Сергій НАУМУК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus