USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Спалахи на Сонці та магнітні бурі: вчені розповіли, чи можуть вони впливати на здоров'я людини

12 Листопада 2023 23:44
Сонце – це потужна магнітна зірка, яка забезпечує світлом й теплом, допомагає вирощувати врожай і дає можливість упіймати такі необхідні промені влітку. Іноді Сонце може випромінювати спалахи, які можуть нашкодити машинам і технологіям.

Проте, чи можуть вони негатично впливати на людей – мало доведено, йдеться у статті Аманди Макміллан для видання Health, передає ТСН.

Що таке сонячні спалахи

Коли енергія, накопичена в магнітних полях Сонця, раптово вивільняється, можуть ставатися величезні вибухи. Вони називаються сонячними спалахами. Вибухи утворюють раптові й інтенсивні світлові спалахи, посилаючи в космос часточки високої енергії та викиди ультрафіолетових променів. Часточки можуть досягти Землі за кілька годин або днів, створюючи в її атмосфері магнітну бурю, яка може тривати кілька днів.

Читати ще: У листопаді українців очікують потужні магнітні бурі: коли саме

Відомо, що спалахи викликають:

– радіаційні бурі у верхніх шарах атмосфери,

– відключення радіо по всьому світу,

– вибухи трансформаторів,

– повсюдне відключення мобільного зв’язку.

Вони також можуть спричиняти коливання магнітних полів, досягаючи поверхні Землі.

«Їм знадобиться кілька днів, щоб дістатися сюди, але коли вони дійдуть, то зможуть взаємодіяти з нашою магнітосферою, – говорить Дейл Гері, доктор філософії, заслужений професор фізики в Центрі сонячно-земних досліджень Технологічного інституту Нью-Джерсі. – Це може викликати виникнення струмів у наших лініях електропередач, і коли це станеться, трансформатори можуть вибухнути або відключити електроенергію».

Сонячні спалахи та здоров’я людини

Через зазначені вище явища декого цікавить питання, чи можуть сонячні спалахи завдати шкоди здоров’ю людини. Деякі люди повідомляли про погане самопочуття або головний біль після сонячних спалахів, але практично жодні дослідження не виявили такого зв’язку. Іншими словами, з погляду здоров’я не варто хвилюватися через сонячні спалахи.

«Шкідливе випромінювання спалахів не може пройти через атмосферу Землі та фізично вплинути на людей, – йдеться у заяві НАСА 2017 року. – Однак якщо вони достатньо інтенсивні, то можуть порушити атмосферу в шарі, яким поширюються сигнали GPS і зв’язку».

Доктор Гері погодився із заявою НАСА: «Існують потенційні наслідки для здоров’я будь-кого, хто зазнає впливу цього високоенергетичного випромінювання, але, насправді, ми захищені, тому що ці промені й часточки поглинаються нашою атмосферою». Випромінювання від сонячних явищ, як-от спалахи, природним чином виникає у навколишньому середовищі, але не становить повсякденної загрози здоров’ю людини.

За словами доктора Гері, люди в літаках, які летять на великій висоті над полюсами, можуть наражатися на підвищений ризик впливу цієї радіації. Іноді маршрути польотів змінюються в періоди незвичайної сонячної активності. Всім, хто перебуває на Землі, додав доктор Гері, нема про що турбуватися, за винятком потенційних проблем із безпекою в разі відключення електроенергії. Наприклад, перебої в роботі GPS і світлофорів можуть призвести до небезпечного водіння, а лікарні теоретично можуть втратити доступ до медичних даних.

Ймовірний вплив сонячної активності на здоров’я людини

Не всі переконані, що сонячні спалахи цілком нешкідливі. Галузь науки, присвячена дослідженню зв’язку між здоров’ям людини та сонячною активністю, називається геліобіологією. Деякі дослідники стверджують, що зв’язок може бути негативним. В одному дослідженні йдеться, що зміни в сонячному та геомагнітному середовищі можуть призвести до різних проблем зі здоров’ям, зокрема:

– зміна кровотоку,

– аритмія серця,

– серцево-судинні захворювання,

– епілептичні напади,

– підвищений кров’яний тиск,

– збільшення смертності від інфаркту міокарда.

Доктор Гері засумнівався у зв’язку між сонячними спалахами та здоров’ям людини. «Зміна магнітного поля, про яке ми говоримо, дійсно невелика. Якщо ви думаєте про магнітне поле, яке змушує стрілку вашого компаса вказувати на північ, ми говоримо про 10% цього коливання», – пояснив він. Наша гігантська енергосистема посилює ці крихітні зміни, каже доктор Гері, але вони навряд чи вплинуть на окреме тіло людини.

Спалахи на Сонці виникають внаслідок сонячних вибухів, які можуть бути доволі сильними, щоб викликати механічні й технологічні проблеми на Землі. Люди повідомляють, що мають проблеми зі здоров’ям через цей тип сонячної активності, і дослідники припустили, що сонячні спалахи можуть вплинути на здоров’я людини. Однак проблеми зі здоров’ям, як-от головний біль або зміни настрою, після сонячного спалаху малоймовірні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ната Показати IP 23 Грудня 2023 00:27
Багато у кого болить голова на погоду чи коли метеорологи попереджають про магнітні бурі. Але якщо голова болить дуже часто, треба все ж таки обстежитися. Мене сімейний лікар направив на УЗД судин голови та шиї https://evroklinika.com/poslugy/uzd-sudin-golovi-ta-shii/ з'ясувалося, що є проблеми з судинами голови, звідти й головний біль. Пройшла лікування, тепер голова болить дуже рідко.
Олександр до Ната Показати IP 27 Грудня 2023 00:12
Шо ти тутечки займаєшся рекламою

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus