USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Станція за вашим вікном: лучани стежитимуть за забрудненням повітря в реальному часі

23 Червня 2023 13:49
Луцька громада приєдналася до мережі ЛУН Місто AIR. Це дозволить мешканцям міста та навколишніх сіл отримувати інформацію про якість повітря в режимі реального часу. Зокрема лучани можуть подавати заявки на безоплатне розміщення станцій моніторингу стану повітря за своїми вікнами.

Проєкт аналізу якості повітря від ЛУН Місто AIR презентували 23 червня.

Довідка. ЛУН Місто AIR – громадська мережа аналізу якості повітря, створена командами ЛУН Місто і Київським національним університетом імені Тараса Шевченка. Метадосліджувати якість життя в українських містах і сприяти їх сталому розвитку. Ця мережа громадського моніторингу функціонує понад чотири роки. Її станції встановлено, наприклад, у Києві, Вінниці, Львові, Івано-Франківську, Хмельницькому, Тернополі, Ужгороді. Вони вимірюють забруднення небезпечним пилом різних за розміром часток (PM1, PM2.5, PM10), температуру повітря, тиск і вологість. Система моніторингу показує вплив автомобільних викидів, спалювання викопного палива і пожеж на забруднення повітря.
Заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк зауважила, що моніторинг стану атмосферного повітря – дуже важлива складова в системі організації діяльності міста.

«Близько 95% забруднення атмосферного повітря провокує автомобільний транспорт, кількість якого за останні роки значно зросла в Луцькій міській територіальній громаді. Ми як орган місцевого самоврядування взяли на себе зобов’язання здійснювати постійний моніторинг якості атмосферного повітря. У 2020 році на території міста було створено систему спостереження за станом повітря. Крім спостережень, у громаді проводили ще додатковий автоматичний моніторинг якості повітря за допомогою системи онлайн-моніторингу «Чисте повітря Луцьк» із чат-ботом на 12 станціях за такими забруднювальними речовинами, як пил (РМ1, РМ2.5 та РМ10), аміак, сірководень, формальдегід, озон, діоксид азоту, оксид вуглецю, радіація тощо. Ця інформація відкрита й доступна мешканцям громади», – розповіла Ірина Чебелюк.
Як додав заступник керівника відділу екології Луцької міської ради Олег Гелета, попри періодичне поширення в місті смороду від очисних споруд, система онлайн-моніторингу «Чисте повітря» не фіксує перевищення гранично допустимих концентрацій забруднювальних речовин, тобто неприємний запах не має негативного впливу на здоров’я мешканців.

Нині Луцька міська рада розпочинає співпрацю з ініціативою ЛУН Місто AIR, яка опікується моніторингом якості атмосферного повітря в реальному часі. Луцьк – одинадцяте місто, яке долучилося до цього проєкту. Станції надають місту безплатно. Безплатним є й обслуговування обладнання.

Кураторка організації ЛУН Місто AIR Анна Денисенко додала, що нині повітря в Луцьку чисте.

«Понад чотири роки тому нам стало цікаво, яка якість повітря за вікном зараз. Тоді ми зрозуміли, що на той момент таких даних у реальному часі немає. І почали розробляти власні станції, які вимірюють рівень вмісту в повітрі дрібного пилу. Його не видно неозброєним оком, але через свій дрібний розмір він є особливо згубним для нашого здоров’я. ВООЗ приділяє саме йому значну увагу», – сказала Анна Денисенко.
Мережу громадського моніторингу якості повітря організація ЛУН Місто AIR почала реалізовувати в Луцьку кілька місяців тому. Протягом останніх тижнів показники були хороші, тобто повітря в обласному центрі Волині було чистим, додала координаторка проєкту.

«У нас часто запитують: що я можу зробити для того, щоб повітря стало чистішим? Більше ходіть пішки, користуйтеся громадським транспортом чи їздьте велосипедом, садіть дерева, не спалюйте стерню чи сміття», – акцентувала Анна Денисенко.
Співрозробник системи ЛУН Місто AIR, аспірант Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрій Антоненко детальніше розповів про саму станцію. Конструкція умовно складається з двох частин: носик із давачем для визначення небезпечного пилу, температури та вологості й «мізки», які підключаються до Wi-Fi користувача, аби вивести дані на інтерактивну карту. Станція кріпиться до рами вікна й не перешкоджає його відчиненню.

Андрій Антоненко звернув увагу, що корпус станції витримує різноманітні погодні умови. Також її не можуть пошкодити птахи. Конструкція відповідає директивам ЄС, де прописано норми для вимірювання дрібного пилу.
Мешканці Луцької громади можуть подати заявку на безоплатне розміщення станцій за своїми вікнами (подати заявку потрібно за посиланням). Серед умов встановлення давачів – відсутність сітки на вікні, наявність розетки поблизу вікна, Wi-Fi та сучасний ґаджет.

Дані мережі використовують міжнародні та українські організації, а також офіційний додаток Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів «ЕкоЗагроза». Після приєднання абонентів у Луцькій громаді інформація про стан повітря буде доступна на сайті «Чисте повітря Луцьк» у режимі реального часу на інтерактивній карті та на сайті ЛУН Місто AIR.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Ги Показати IP 23 Червня 2023 14:17
Заводів ,фабрик немає. От і чисте
Олександр Показати IP 23 Червня 2023 15:15
Боже , боже вчора на ДПЗ можна було задихнутись а вони сидять на зарплаті в тих хто забруднює повітря і кажуть ( Повітря чисте) Щоб ви і ваші діти все життя таким чистим повітрям дихали
Анонім Показати IP 23 Червня 2023 16:17
Щось не викликають довіри ці мальовані хіпстери і їх шайтан-машина
123 Показати IP 23 Червня 2023 21:22
Це замість боротьби зі сморідом в місті?
Анонім Показати IP 23 Червня 2023 21:55
А чи не хоче Анна Денисенко пішки сходити на поля фільтрації та понюхати куди дме сморід?! Чи вона поблизу ніколи не була?
скептик до Анонім Показати IP 24 Червня 2023 12:06
а вона виросла у свинарнику. їй звично.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus