USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Столиці Казахстану можуть повернути стару назву – Астана

14 Вересня 2022 09:48
Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв погодився з пропозицією депутатів мажилісу парламенту повернути столиці колишню назву – Астана.

Про це написав у Facebook 13 вересня прессекретар президента Казахстану Руслан Желдібай.

Пропозиція депутатів мажилісу парламенту Казахстану включена до проекту Конституційного закону, повідомив Желдібай.

«При цьому президент вважає історичним фактом вирішальну роль Назарбаєва (перший президент Казахстану – ред.) у зміцненні сучасної державності Казахстану та становленні столиці. Тому інші об’єкти, названі на честь першого президента, мають зберегти свої найменування», – написав Желдібай.

Казахстанську столицю було перейменовано у березні 2019 року на честь експрезидента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, який був при владі близько трьох десятиліть.

З ініціативою виступив його наступник Касим-Жомарт Токаєв. Він направив на розгляд парламенту пропозицію щодо перейменування столиці без винесення на референдум. Конституційна рада дала позитивний висновок щодо цього питання, після чого парламент схвалив перейменування Астани в Нур-Султан.

Перейменування відбувалося на тлі протестів проти перейменування столиці, які супроводжувалися затриманням їхніх учасників. Токаєв тоді також запропонував назвати ім’ям Назарбаєва центральні вулиці у великих містах країни.

Ім’я першого президента Казахстану носять також столичний аеропорт, університет та мережа шкіл. У кількох містах країни є парки першого президента, спортивні комплекси та музеї.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus