USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чи є «Стоп-хам» по-луцьки порушенням ПДР?

9 Квітня 2014 10:11
Представники «Автомайдану Волині», які регулярно організовують акцію «Стоп-хам», головною метою якої, мовляв, є боротьба з водіями-порушниками, кажуть, що готові змінити наліпки на лобовому склі на більш м’які методи боротьби зі стихійним паркуванням.
Так, наклейки з боку водія, розміщення яких заважає подальшому водінню, з'являються на склі автівок тих водіїв, які припаркували автомобіль у неприпустимому місці.

Нагадаємо, Автомайдан не є автором такого способу боротьби з порушниками, його він запозичив - не мало не багато - з "братньої" Росії. Громадський рух «Стоп-хам» виник декілька років тому в РФ, і за декілька місяців спричинив велику кількість дискусій щодо правомірності такої діяльності. Пояснимо: активісти шукають в місті водіїв, які паркують свої автівки з порушенням правил дорожнього руху, та клеять на лобове скло зі сторони водія величезну наліпку з написом «я паркуюсь де хочу».

А нещодавно цю ініціативу підтримали і на Волині. Щоправда, «Стоп-хам» по-луцьки має свої особливості: так, велику наліпку, яка повністю закриває лобове скло автомобіля зі сторони водія замінили набагато меншою.
Окрім того, у активістів не виникало проблем з агресивно налаштованими громадянами, як це часто буває у Росії, де доходило до збройних нападів на активістів. Щоправда, незадоволені, все-ж, знайшлися.

У редакцію Інформаційного агентства Волинські Новини звернувся 55-річний пан Микола, з вимогою «розібратись у ситуації» і з’ясувати, чи правомірними є дії активістів, які клеять наклейки на чужі автомобілі.

«Це чистої води хуліганство, і за це передбачена адміністративна відповідальність. Адже це - псування чужого майна. А також порушення правил дорожнього руху – продовжувати рух в умовах обмеженої видимості заборонено», - йдеться у листі в редакцію.

За коментарем ми звернулись в Управління Державтоінспекції у Волинській області, де нам пояснили, що ініціативи активістів, які борються за дотримання правил дорожнього руху у місті, – таки похвальні. Однак є зауваження.

«Це добре, що громадськість виявляє таку активність та допомагає боротись зі стихійним паркуванням, адже така проблема в місті дійсно є», - каже інспектор сектору УДАІ у Волинській області Інга Коваль. Щоправда, зазначає, що акцію «Стоп-хам» було б краще перевести в інше русло. Жінка стверджує, що наклейки на лобовому склі перешкоджають оглядовості, і рухатись з ними – небезпечно.

Мовляв, у пункті 2.3 Обов'язків і прав водіїв механічних транспортних засобів йдеться про те, що перед виїздом водій зобов’язаний перевірити та забезпечити технічно справний стан і комплектність транспортного засобу. Тому перед тим, як покинути місце парковки, автомобілісту-порушнику потрібно здерти наклейку, яка може заважати огляду. Проте зробити це не так просто - аби зняти наліпку треба попрацювати, і повністю це зробити не вдасться все одно.

«Для того, щоб вимагати у інших дотримання законів, потрібно самим діяти в рамках правового поля. Водії не мають дотримуватись правил виключно під страхом покарання – дотримання законів має стати нормою для автомобілістів», - впевнена Інга Коваль.

Як приклад жінка розповідає про іншу спільну акцію ДАІ та громадських активістів. Тоді у центрі міста зупиняли водіїв та нагадували їм про необхідність використання ременів безпеки. Натомість, з тими, хто був «непристебнутий» проводили профілактичну бесіду і відпускали, а не штрафували. Інспектор зазначає, що такі акції повинні викликати у водіїв позитив, а «Стоп-хам», з її слів, - навпаки, може спричиняти обурення автомобілістів.

Своєю чергою, представники «Автомайдану Волині» зазначають, що агресія серед водіїв-порушників трапляється вкрай рідко. Навпаки: громадяни розуміють, що порушили правила, а тому просять вибачення.«Здебільшого лучани реагують на наші дії позитивно – перепрошують та без жодних суперечок переставляють автомобіль у місце, де парковка дозволена», - стверджує член ради правління «Автомайдану Волині» Сергій Поха.
Він зазначає, що жоден з порушників ще не скаржився у правоохоронні органи за наліпки на лобовому склі.

Разом з тим, в «Автомайдані Волині» кажуть, що розклеювання наліпок – це, швидше, крайній захід боротьби з порушниками. Адже, зі слів представників організації, активісти зверталися до начальника обласного ДАІ з пропозицією співпраці. Автомайданівці планували організовувати спільні рейди з ДАІ, під час яких інспектор Державтоінспекції проводив би з порушниками профілактичну роботу - без штрафів та «антихамських» наклейок.

«Але, я так зрозумів, що обласне керівництво ДАІ нас проігнорувало в цьому проханні», - каже Сергій Поха. Чоловік заявляє, що попри все, «Автомайдан Волині» надалі готовий співпрацювати з міліцією у цьому питанні.

Адже, з його слів, самим автомайданівцям не вигідно боротись зі стихійним паркуванням таким методом. Так як недешеві наліпки, яких вже розклеїли більше тисячі, активісти друкують власним коштом.

Проте законність таких дій все ж викликає сумнів. Бо ж наклейки ліпити на лобове скло рекомендують лише з правого (пасажирського) боку. Вони, згідно з правилами дорожнього руху, не повинні обмежувати оглядовість і заваджати водієві від’їхати - як мінімум покинути місце протиправної парковки. Однак цих - досить очевидних вимог - автомайдан у Луцьку не дотримується.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 31
Іван Показати IP 9 Квітня 2014 10:17
карати, карати їх!!Закон один для всіх!!
Анонім до Іван Показати IP 9 Квітня 2014 18:51
Чось їх тонка кишка біля 4-ї школи боїться проийти. Там паркують прямо на переході, бо їх чада інваліди і 50 метрів проти не можуть.
Анонім Показати IP 9 Квітня 2014 10:28
Там, коли не глянь, завжди повно припаркованих авто. В цивілізований країні давно знак би прибрали, бо раз там стільки людей паркується, значить це їм потрібно.
НЕЛУЧАНИН до Анонім Показати IP 9 Квітня 2014 11:01
на щастя, в цивілізованих країнах нема таких придурків як ти, особливо при владі, зате є місця для паркування
Анонім до НЕЛУЧАНИН Показати IP 9 Квітня 2014 18:51
коментар було видалено
я Показати IP 9 Квітня 2014 10:32
Поха, наркоман і планокур, два слова до купи звязати не може і буде інших вчити жити. Вали в Крим, на Схід і там щось добийся!
я до іван Показати IP 9 Квітня 2014 10:43
для цього є ДАІ
Я до я до іван Показати IP 9 Квітня 2014 13:28
Де воно є?... На перехрестях хабарі брати?
Вільна Волинь Показати IP 9 Квітня 2014 10:49
Цю проблему вже давно можна було б вирішити і ще й місцевий бюджет наповнити. Створити при ДАЇ паркувальних інспекторів і тим, хто припаркований з порушенням правил - виписувати штрафи, як і за будь-яке інше порушення ПДР. Однак в цієї проблеми дві сторони медалі і на звороті пише: "А де, бляха-муха, в тому Центрі паркуватись? Біля ТАМ-ТАМу?" Зважайте на те, що в центрі міста немає толком пристосованої паркувальної зони, тому, спершу треба вирішити проблему з місцем для паркування, а потім вже проводити подібні акції чи штрафувати.
Луцьк Показати IP 9 Квітня 2014 10:52
Колись власник машини зловить того Поху**** і наклеїть йому ту наліпку на одне місце та ще й вломить межи очі. Ряжені клоуни скоро дограються! А наклеїти на машини, які стоять біля міськради слабо?
Ну ну Показати IP 9 Квітня 2014 10:58
Біля воріт прокуратури , навпроти таблички "Не ставити машини" ЗАВЖДИ стоїть авто 5553. Змінюється влада - звички залишаються.
Лучанин Показати IP 9 Квітня 2014 11:00
Краще б біля Варшавського своїм колегам-баригам, які паркуються в два ряди наліпки ліпили, а не в центрі міста блатують.
НЕЛУЧАНИН Показати IP 9 Квітня 2014 11:04
хлопці !!!!! облаштуйте паркувальні місця !! ліпити наліпки легше , звичайно. ви дочекаєтесь, коли люди ваші авта пообліпляють з ніг до голови і не тільки на скло.
Отакіпироги Показати IP 9 Квітня 2014 11:10
Чому в нас такі люди? Росте ціна на бензин? Первізникі хочуть компенсувати це за рахунок пасажирів. Обкладають податками? - Підіймем ціну для цінцевого споживача. Впіндючили торговий центр без облаштування парковочного місця, правильно будем штрафувати людей і ліпити їм наліпки... Всю статтю поха, поха поха, а інша акція, з ременями і мобільним, просто "Як приклад жінка розповідає про іншу спільну акцію ДАІ та громадських активістів."
Сам бачив Показати IP 9 Квітня 2014 11:11
У арабських еміратах була авто пробка з 17до18години то вони збудували другий поверх дороги і пробка зникла от як треба дбати про людей а ці наліпки наклейте собі на всі місця які захочете
НЕЛУЧАНИН до Сам бачив Показати IP 9 Квітня 2014 13:42
ХІБА ЩО ТИМЧАСОВИЙ АКВЕДУК ЗА ГОДИНУ МОЖНА ПОСТАВИТИ І ТО СУМНІВНО
? Показати IP 9 Квітня 2014 12:28
З братньої Росії запозичили, а на те щоб скопіювати розуму не вистачило. Стоп-ХАМ наліплювали наліпки не зі сторони водія, а зі сторони пасажира. Там навіть це продумали, бо якщо водій не зможе відліпити наліпку, то він, принаймні зможе безпечно дістатися до будь-якого іншого місця де це можна буде зробити, бо буде бачити дорогу. А наші ліплять прямо перед очима. Мабуть для того щоб було більше аварій, або щоб машини з місць не забирали. То що хорошого вони роблять? Шкодять і водіям і оточуючим!
НЕЛУЧАНИН до ? Показати IP 9 Квітня 2014 13:44
ТИ НЕ ВРУБАВСЯ. В ПАРАШЦІ ЗАЛІПЛЯЮТЬ ВСЕ ЛОБОВЕ СКЛО
опиум Показати IP 9 Квітня 2014 13:13
Предлагаю.пройтись школами города.А тема простая.Сейчас идет сбор ДЕНЕГ не известно куда .полным ходом.Говорят что нужно сдать до Паски....и то бегом.Самая хабарная школа 21 и 9.Их называют школы Климчука.по количеству откатов.Вот туда пойдите скоординируйте действия с Правым сектором и в перед.Потом по спорт школам...не занимайтесь хренью.Справка.КОгда самый справедливый мер гАнтон..котромы предлагали сделать развязку..он послал архитекторов в жо..у теперь и к нему наведайтесь. в каждом городе по квартире у этого гАнтончика.
ааа Показати IP 9 Квітня 2014 13:31
ПОХА л*шара ти спочатку СГУ зніми з свого ОПЕЛЯ а потім людей вчитись бери!!!!!
zeo Показати IP 9 Квітня 2014 13:40
Я теж спочатку думав, що дурньою займються. Але коли мою подругу ледь не збило авто, бо даун мало не на зебрі поставив свій величезний Лєксус, із-за якого її водій не помітив, то готовий сам піти і КОЖНІЙ СОБАЦІ на лоб наклеїти таку наклейку!
НЕЛУЧАНИН до zeo Показати IP 9 Квітня 2014 13:48
ТИ СКАЖИ СВОЇЙ ПОДРУЗІ, ЩО ПЕРЕХОДИТИ ДОРОГУ ТРЕБА ОБЕРЕЖНО, НАВІТЬ НА СВІТЛОФОРІ І ПІШОХОДНОМУ ПЕРЕХОДІ. ЯКЩО ТИ ЦІНУЄШ СВОЄ ЖИТТЯ , ЗВИЧАЙНО. А ВИСКАКУВАТИ ЯК ГРИЦЬ З КОНОПЕЛЬ, ІЗ-ЗА ПРИПАРКОВАНОЇ МАШИНИ ВЕДЕ ДО ПЛАЧЕВНИХ НАСЛІДКІВ.
zeo до НЕЛУЧАНИН Показати IP 9 Квітня 2014 13:50
Я був неподалік і все бачив. Вона стала на перехід, пропустила авто яке близько до нього рухалось, і стала переходити. Позаду їхав Матіз, водій якого просто не бачив, що за джипом хтось стоїть. Сталось все біля юридичного корпусу ВНУ на пішоходному.
НЕЛУЧАНИН до zeo Показати IP 9 Квітня 2014 14:42
поки авт ПОВНІСТЮ не зупинилось перед пішохідним, переходити дорогу не варто. я на переході на перехрестку грибоєдова- перемоги також ішов на зелене світло. дійшов до середини. дивлюсь, летить беха на ЧЕРВОНЕ, минаючи два ряди мащин. став на роздільній смузі. обїхала мене ззаду (добре., що ніхто більше не йшов) і полетіла далі.
Іван Показати IP 9 Квітня 2014 14:20
Весь центр обвісили знаками . Де паркуватись ? Для того щоб від людей чогось вимагати , потрібно створити умови , для того щоб водій мав вибір порушити , чи ні . І тоді порушників карати по повній.
Лучанин до Іван Показати IP 9 Квітня 2014 15:22
На 100 відсотків згідний, поставте паркомати як в Європі, вони швидко відіб'ються
Лука Показати IP 9 Квітня 2014 15:21
Пі.....си з тим д...м стоп хамом,давайте в парк,мусор збирати!!! Бо ви-ніхто!появилися самі по собі,фраєри і тут розказують людям як кому шо робити!!!вас хтось вибирав тут закони устраювати???є верховна рада на те! А якшо не ви самі собі вибрались устраювати закони,то я сам вибрався дотримуватись їх як я захочу!А не якесь б....ло яке 5 класів кінчило буде мене вчити жити!Їздить на марші і розказує де мені паркуватись!В слідуючий раз п....ц вам,бо запарили ви вже автомайдан і вся та х....ня з своїми пантами!Дистабілізуєте ситуацію в країні!Шо в росії і на сході люди по тєлєку тільки й дивляться,шо бандерівці захопили владу і не дають міліції працювати і нада вводити війська!!! Якшо шо не нравиться-виходь один на один і доказуй свою правоту!а то в країні чуть лі не війна,а вони за парковкі скоро стріляти нас будуть???Ми шо,чиновники і на крадених тачках людей збиваєм???А то зробили з обичних людей-преступніків,якіх тут за неправильну парковку чи неправильний обгін скоро в тюрму сажатимуть. Якшо ви такі правильні,то заставляйте ментів писати тим людям поотоколи,а не хамити і клєїти шось на машини!Якшо ти шось не правильно зробиш і тобі на лоб я наклєйку наклєю-нормально буде?та це блін моя приватна власність!!!яке ти маєш право шось там трогати?! Той знак там біля фелічіти-нашо він там вобще???кругом одні зупинки і парковкі таксістів!!!випишіть на листочок всі проблемні участки і ідіть в міськ раду рішайте.ш.... ви необразована!!
Лука Показати IP 9 Квітня 2014 15:22
НЕ ПОЛІНУЙТЕСЬ,прочитайте зверху!
Me Показати IP 9 Квітня 2014 17:32
Якби побачив, що ліпить на мою машину наклейку, то заліпив би в голову і запхав би ту наклейку в одне місце...
mag Показати IP 11 Квітня 2014 14:13
Були б нормальні місця для паркування - не було б тих проблем...
Френк Показати IP 11 Квітня 2014 17:50
Та місця місцями,а я не дам якомусь б...лу мені клеїти шось на машині і шоб до мене ше хамили! Даже наші к...ні гаїшнікі не позволяють такої наглості!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus