USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Терористи показали пресі заручників ОБСЄ у Слов’янську

27 Квітня 2014 14:54
Захоплених військових інспекторів у Слов'янську показали пресі, інформує "Українська правда".

Як повідомляють міжнародні журналісти у Twitter'i, присутні на прес-конференції, інспектори місії запевнили, що почуваються вони добре, під час захоплення не постраждали та не є військовополоненими.

"Ми - гості "мера" (В’ячеслава) Пономарьова. Ми не знаємо, коли нас відпустять", - наводить слова військового німецького інспектора один із журналістів.

Також представник місії додав, що не впевнений в жодних умовах, за яких їх можуть відпустити.

"Ми члени місії ОБСЄ, здійснюємо контроль за озброєнням, у нас не було розвідувальної техніки і ми маємо дипломатичний статус", - заявили військові інспектори.

Інспектори також заявили, що коли "народний мер" Слов'янська запропонував їм взяти участь у прес-конференції, вони погодилися, бо хотіли, щоб їхні родини побачили їх.

Полковник Аксель Шайдер заявив, що всі країни-члени ОБСЄ були проінформовані про їхню місію в Україні. Полковник зазначив, що затримання команди є "політичним інструментом" "мера" (В'ячеслава Пономарьова). Він може "використовувати нас, щоб представити свою позицію", - сказав військовий інспектор. Він також розповів, що команда спостерігачів була зупинена за 4 кілометри від Слов'янська. З його слів, вони не хотіли заходити в місто, а хотіли повернутися назад у Донецьк.

Як відомо, раніше "народний мер" Слов'янська В'ячеслав Пономарьов заявив, що хоче обміняти "військовополонених інспекторів" на затриманих раніше сепаратистів та свого зниклого заступника Ігоря Перепечаенка, зв'язок з яким обірвався під час повернення з Москви з переговорів.

Місцезнаходження Перепечаенка досі невідоме.

Представники ОБСЄ були затримани 25 квітня на в'їзді в Слов'янськ з боку Краматорська. Серед пасажирів автобусу були 7 представників ОБСЄ, 5 представників Збройних Сил України і водій транспортного засобу.

МЗС України звернувся до РФ із вимогою вплинути на терористів, щоб ті звільнили представників місії, які прибули в Слов'янськ з метою "ознайомлення з ходом проведення антитерористичної операції на предмет дотримання Україною норм міжнародного права в частині захисту цивільного населення".

Разом з тим в ОБСЄ заявили: люди, які знаходилися в захопленому автобусі не мають відношення до спеціальної моніторингової місії ОБСЄ або до спостерігачів на виборах.

За даними ОБСЄ, затримані - військова верифікаційна місія, яка "прибула на запрошення влади України відповідно до віденського документу 2011 року". До неї входять вісім осіб: четверо громадян Німеччини і по одному представнику з Чехії, Данії, Польщі та Швеції.

26 квітня представники Данії, Швеції та Польщі заявили, що затримані біля Слов'янська на Сході України - міжнародні військові інспектори з країн ОБСЄ - мають бути негайно звільнені.

Разом з тим джерело в урядових колах Німеччини повідомило, що в Україну виїхала делегація ОБСЄ, яка буде вести переговори про звільнення захоплених військових інспекторів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Читач Показати IP 27 Квітня 2014 18:11
Полковник Аксель Шайдер... А що в ОБСЄ - військові звання? Не знав.
Дончанин до Читач Показати IP 27 Квітня 2014 20:36
коментар було видалено
НЕЛУЧАНИН до Читач Показати IP 27 Квітня 2014 22:46
так це ж військова місія . хто там мав бути по твоєму ?
НЕЛУЧАНИН Показати IP 27 Квітня 2014 22:47
сепаратисти з даунбасу нічим не відрізняються від сомалійських піратів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus