USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Точка синергії культурних проєктів: у Луцьку провели незвичайний форум

18 Грудня 2021 20:23
17 грудня в мистецькому просторі «ГаРмИдЕр ангар-stage» у Луцьку відбувся непересічний захід – «Культурний форум: Волинь-2022».

На івент зібралися керівники та профільні менеджери від органів влади й місцевого самоврядування, громадських організацій та установ культурного й освітнього спрямування, організатори мистецьких заходів Луцька та громад Волині.

Як зазначають організатори дійства, це важлива стратегічна подія для області, яка дасть можливість налагодити партнерство для ефективнішої роботи й співпраці у сфері культурних та креативних індустрій у 2022 році.
«Ідея організації культурного форуму з’явилася в керівниці мистецького простору «ГаРмИдЕр ангар-stage» Руслани Порицької. Вона звернулася із цим до нас, – розповіла очільниця «Мистецького об’єднання «стендаЛь» Елла Яцута. – Ми давно працювали в партнерстві, тож подумали, що таким досвідом було б класно поділитися з іншими».
Елла додає: коли, як не напередодні новорічних свят та нового грантового сезону, влаштовувати такі заходи? Адже саме зараз важливо роззнайомитися й поговорити про заплановані проєкти, обмінятися досвідом, презентувати їх не після втілення, а на тому етапі, коли кожен ще тільки уявляє, що хоче робити, та розуміє, що є певні запити й труднощі. На форумі все це можна озвучити й обговорити.
«Ідея цього заходу навіть не в тому, щоб розповісти, хто що робить, а щоб з’ясувати, у кого який запит є щодо допомоги, – зауважила Елла Яцута. – Наш неофіційний слоган – ми всі маємо що запропонувати одне одному».

Як розповіла Руслана Порицька, «ГаРмИдЕр ангар-stage» із самого початку задумували як об’єднавчу платформу для культурної комунікації між дуже різними людьми в царині культури й представниками влади, громадських організацій, креативних об’єднань різних підпорядкувань. Хотіли, щоб цей простір став точкою синергії різних культурних проєктів та організацій.
«Ми подумали, що час уже не просто декларувати і хотіти, щоб це відбулося, а ризикнути і зробити, – розповіла Руслана Порицька. – Ця ідея народилася дуже швидко. Щоб у 2022 рік увійти з потенційно новими культурними партнерствами, ми вирішили саме зараз, напередодні свят, обмінятися своїми запитами. Віримо, що з цього буде практичний результат».
Під час заходу учасники презентували мистецькі проєкти й програми, які запланували реалізувати у 2022 році, а також поділилися досягненнями та тим, чого бракує саме в царині культури, аби вона розвивалася та процвітала.

«Головна мета нашої зустрічі в тому, щоб народилися нові партнерства й колаборації, аби в 2022 році Волинь була представлена цікавими проєктами, аби ми й далі були лідерами в Україні у царині цікавих заходів», – зауважила модератора форуму, історикиня та журналістка Тетяна Яцечко-Блаженко.
Спікери форуму розповідали про свої проєкти та досягнення, а гості активно ставили запитання, які їх найбільше хвилювали.

«Якісний культурний продукт є частиною туристичного продукту, який може привабити туриста на Волинь», – вважає керівниця управління туризму та промоції міста Луцької міської ради Катерина Теліпська.
Вона розповіла про два масштабні проєкти, що відбулися в Луцьку: арт-променад «Так звучить Луцьк», покликаний знайомити з історико-культурною спадщиною та архітектурою міста через музику, та фестиваль «Князівський бенкет», головна ідея якого – популяризація брендоутворювальної для міста події – З’їзду європейських монархів.
Обговорювали цього вечора й два новостворені фестивалі «Олицька переберія» та «Торчинський ярмарок», які вдалося провести завдяки сприянню Українського культурного фонду та облради. Їх організатори ділилися досвідом та закликали гостей форму долучатися. А також Руслана Порицька та Елла Яцута пообіцяли поділитися досвідом співпраці з УКФ та написання грантів.
Завітав на форум і голова обласної ради Григорій Недопад. Він коротко розповів про плани в галузі культури на наступний рік та відповів на низку питань від гостей заходу.

«Луцьк має стати столицею підземель Європи, – наголосив голова облради. – І в цьому напрямку триває плідна робота. Загалом, на Волині відбувається чимало культурних подій. І я вважаю, що треба створити електронний календар, куди можна було б вносити перелік усіх таких заходів, аби така інформація була доступною якомога ширшому колу людей. Ми вже це готуємо, територіальні громади активно відгукуються. І вже з початку року ми будемо анонсувати важливі культурні заходи».
Представниця Торчинської громади Алла Ревуцька – активна учасниця культурних подій. Каже, залюбки прийняла запрошення на форум, адже це – чудовий майданчик для спілкування, обміну досвідом та нових ідей.

«Нас із «ГаРмИдЕром» та об’єднанням «стендаЛь» пов’язав «Торчинський ямарок». Ці люди надихнули на таку креативну роботу і вселили віру в те, що коли дуже чогось хочеш, то це неодмінно здійсниться, – каже пані Алла. – Я тут для того, аби познайомитися з новими людьми, надихнутися атмосферою та почути свіжі ідеї, що їх ми зможемо втілити у нашій громаді».
«Такі заходи неодмінно треба проводити. Мусить бути майданчик, бажано неформальний, для комунікації такого собі умовного трикутника: громадських організацій, бізнесу та влади, – вважає консультант відділу з питань гуманітарної та соціально-культурної сфери виконавчого апарату обласної ради Станіслав Ольшевський. – У кожного з цих ключових гравців є стратегія розвитку, а коли їх об’єднати, можна отримати чудові результати».
А в перервах, коли була нагода кулуарного спілкування та обміну досвідом, учасників пригощала інклюзивна кав’ярня «Старе місто» та розважав гурт Carlos Bandos.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ВІКТОР Показати IP 19 Грудня 2021 00:30
Гарний захід.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus