USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Це не входило у світові стандарти, але іншого шансу у Соломійки не було». Деталі першої в Україні пересадки серця 6-річній дівчинці з Ковеля

24 Серпня 2023 12:52
У липні цьогоріч уперше в Україні пересадили серце дитини до дитини. Нове серце отримала 6-річна Соломійка з Ковеля, донором став 4-річний хлопчик, який помер від розриву аневризми.

Лікар-кардіохірург, директор Інституту серця МОЗ України Борис Тодуров, чия команда робила операцію, розповів в ефірі «Сніданок з 1+1» деталі, пише ТСН.

За його словами, 4-річний Юрчик помер у Рівному. Його мама, яка є анестезіологом, дала згоду на забір органів.

«В той час ми робили трансплантацію дівчинці 17 років у Львові і прийшла інформація, що у Рівному є 4-річна дитина, яка загинула. Лікарі констатували смерть мозку від розриву аневризми. Мама, яка є анестезіологом, нашою колегою, дала згоду на забір органів для порятунку інших дітей. Це була перша трансплантація від маленької дитини до іншої дитини», – говорить лікар.
Читтати ще: Після операції попросила пити і банан: як відбувалася перша в Україні трансплантація серця 6-річній ковельчанці

Він додав, що був великий ризик, оскільки донор був досить маленький, так само, як і реципієнт. Різниця у вазі була біля 40% відсотків.

«Це не входило у світові стандарти, тому був великий ризик, але іншого шансу вижити у Соломійки не було, тому ми свідомо пішли на цей ризик і досягли успіху. Вже наступного дня мама загиблого хлопчика мала можливість послухати серце свого сина у грудях врятованої Соломійка. Я це пообіцяв їй, що вона зможе послухати серце Юрчика у грудях Соломійки. І проводжаючи нас до операційних дверей, вона йшла разом із нами та із донором та реципієнтом. Вона нас супроводжувала і сказала: «Нехай у вас все вийде!», – пригадує Тодуров.
Читати ще: «Його серце б’ється». Мама розповіла, як її син-донор врятував трьох дітей, серед яких – дівчинка з Волині

Він додав, що найпершу трансплантацію серця команда зробила 22 роки тому – 2001 року. Тоді була 15-річна перерва.

«І тільки 3 роки тому, 2019 року, була зроблена перша трансплантація завдяки Олегу Самчуку, який запросив нас до Ковеля, і ми приїхали зі своїм реципієнтом і зробили операцію. На сьогодні ми уже зробили 70 трансплантацій серця нашою командою», – зазначив він, наголосивши, що ніколи в історії України батьки дитини не давали згоду на донорство.

«За цих 20 років ми змінили суспільну думку і доказали, що трансплантологія – це не є наука про забір органів, а це наука про порятунок безнадійних хворих. Я впевнений, що такий громадянський посил від мами, яка вперше погодилася, буде прикладом для усіх. І люди, дивлячись на Соломійку, будуть розуміти, для чого ми працюємо», – підсумував він.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що шестирічна Соломійка з Ковеля, якій пересадили серце, пройшла реабілітаційний період після трансплантації та виписується з лікарні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus