USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.90 10.12

У 2024 році європейські члени НАТО уперше спільно витратять на оборону понад 2% ВВП

14 Лютого 2024 16:39
За 10 років російської війни проти України вшестеро більше держав-членів НАТО досягли витрат у понад 2% ВВП на оборону.

Про це оголосив перед міністерською зустріччю НАТО генсек Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє з Брюсселя кореспондент «Європейської правди».

Генеральний секретар Альянсу – очевидно, реагуючи на критику з США, – повідомив про рекордне зростання оборонних витрат НАТО. Як відомо, з початком російського вторгнення в Україну у 2014 році Альянс взяв курс на збільшення витрат.

«Відтоді, як у 2014 році союзники взяли зобов’язання щодо інвестицій (у свою оборону. – ЄП), європейські союзники та Канада збільшили витрати на оборону на понад 600 млрд доларів. Торік ми стали свідками безпрецедентного зростання витрат європейських союзників та США – на 11%», – повідомив він.

Читати ще: Кремль вважає можливим конфлікт із НАТО у найближче десятиліття, – естонська розвідка

«У 2024 члени НАТО в Європі інвестують (витратять на оборону) 380 млрд доларів. Це вперше перевищить 2% їхнього спільного ВВП», – повідомив він.

Також генсек анонсував, скільки членів НАТО витрачатимуть на оборону понад 2% за підсумками 2024 року.

«Я очікую, що цього року 18 союзників витрачатимуть 2% ВВП. І це також рекорд. Це збільшення у шість разів від 2014 року, коли тільки три союзники відповідали цій вимозі», – додав він.

Столтенберг, утім, наголосив, що для частини союзників «попереду велика дорога», оскільки майже половина з 31 держави-члена НАТО досі не досягли двовідсоткового показника, який є обов’язковим для всіх союзників у Альянсі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus