USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У Кабулі таліби сльозогінним газом розігнали жінок, які вийшли на протест

4 Вересня 2021 19:34
У Кабулі пройшов мітинг з вимогою включити до складу майбутнього уряду Афганістану жінок. Протестувальників розігнали сльозогінним газом.

Про цн повідомляє Tolo News, пише УНН.

За даними телеканалу, мітинг організували група афганських жінок і громадські активісти. Вони намагалися пройти до президентського палацу, проте представники руху «Талібан» спершу їх відтіснили, а потім застосували сльозогінний газ.

«Жінки на мітингу в Кабулі звернулися до талібів і міжнародного співтовариства з проханням зберегти досягнення жінок за останні два десятиліття і поважати їхні політичні, соціальні та економічні права», – йдеться в повідомленні.

Одна з учасниць мітингу, активістка Таранном Саїді, заявила, що жодне суспільство не доб’ється прогресу без активної ролі жінок. «Тому слід враховувати політичну участь жінок в майбутньому уряді і його кабінеті», – зазначила вона.

Інша активістка, Разія, сказала: «Ми хочемо працювати як чоловіки відповідно до ісламських законів».
Ресурс AfghanUrdu підтверджує факт використання сльозогінного газу проти учасників протесту. «Марші до президентського палацу припинені», – пише проталібський портал.

Напередодні, 3 вересня, аналогічні мітинги пройшли в Гераті, Кабулі та інших афганських містах, повідомляє Tolo News.

На початку серпня «Талібан» активізував наступ на афганські урядові сили на фоні рішення президента США Джо Байдена вивести військовий контингент з країни. 15 серпня таліби увійшли в Кабул, захопили президентський палац і оголосили про захоплення влади в країні. Президент Ашраф Гані втік з Афганістану. Його приклад наслідували інші урядовці, проте деякі залишилися на території держави.

Через тиждень афганське агентство Pajhwok повідомило, що «Талібан» призначив керівників деяких афганських міністерств і відомств. Так, виконуючим обов’язки глави Мінфіну став Гуль Ага, Міністерства внутрішніх справ – Садр Ібрагім. Розвідслужби, за інформацією агентства, очолить Наджібулла. Мером афганської столиці став Хамдулла Номані, а губернатором однойменної провінції Кабул – мулла Ширін. Також були призначені міністри освіти і вищої освіти.

28 серпня представник «Талібану» Забіхулла Муджахід, якого The New York Times називала кандидатом на посаду міністра інформації та культури в новому уряді, заявив, що організація протягом тижня озвучить повний склад кабміну Афганістану.

Муджахід зазначав, що на той час вже були призначені чиновники для управління ключовими державними відомствами, включаючи МОЗ і Центробанк. «Важко передбачити, чи будуть жінки частиною кабінету міністрів. Фінальне рішення буде прийнято вищим керівництвом («Талібану»)», – сказав він. Пізніше у «Талібані» говорили, що присутність жінок в уряді можлива, але не на ключових посадах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
А Показати IP 4 Вересня 2021 22:31
Ще трошки і в нас буде свій талібан...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus