USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку хочуть відродити школу волинського іконопису

19 Травня 2015 14:32
Луцький майстер народного українського іконопису просить у влади приміщення для роботи. Це дасть унікальну можливість розвивинути саме цей напрямок мистецтва, - вважає він.

Із такою проблемою старший науковий співробітник Дмитро Зінько завітав на прийом до Луцького міського голови Миколи Романюка.

«Я - майстер народного українського іконопису. Навчаюсь в аспірантурі, працюю старшим науковим співробітником в Художньому музеї. Згідно з першою освітою я - художник. Закінчив Національну академію образотворчого мистецтва, а звання магістра здобував вже у СНУ. Бог благословив мене написати мою першу ікону волинського святого Данила Братковського у 2013 році. Одного разу на Волинь приїздив владика Філарет. Побачивши цю ікону, він позитивно відгукнувся про неї. Дмитро Степовик, радник Філарета, науковець, також висловився схвально про написаний мною образ. Він порадив мені в подальшому працювати в сфері волинського іконопису», - розповів журналісту Інформаційного агенства Волинські Новини майстер.
Він зауважив, що, насправді, луцькі художники чомусь не працюють в іконописному жанрі. Тому мені й порадили розвивати волинську школу іконопису на благо й славу культури України.

«Однак відразу постала наступна проблема: я хочу творити, але працювати ніде. Зокрема, немає приміщення, у якому я міг би підготувати дошку, безпосередньо писати цю ікону. Вдома у мене можливості працювати немає, адже у нас на одній житловій площі вживаються три покоління, уже на кажучи про таку духовну справу, як написання ікон», - продовжує Дмитро.

З його слів, у Луцьку є старі, закинуті приміщення. Також кожен ЖКГ має побутові та складські приміщення, зокрема ЖКП № 2 та № 3. На думку майстра, гарненько попрацювавши, можна спокійно довести їх до ладу.

До слова, особливо лучанину «впало в око» закинуте приміщення у районі заповідника «Старий Луцьк». Як пояснив іконописець, найбільше для облаштування майстерні підходять будинки, поряд з якими є маленькі іменні музеї.

Варто додати, що цього року указом Петра Порошенка Дмитро Зіньков став лауреатом президентської стипендії, що послужило подальшим стимулом працювати далі.

«Я зрозумів, що знаходжусь на правильному шляху, яким треба далі йти і розвивати волинський іконопис», - зазначив він.

До речі, Луцький міський голова Микола Романюк пообіцяв допомогти лучанину, адже зарплатня старшого наукового співробітника становить всього 1700 гривень. Однак поки що градоначальник не уточнив, чи посприяє мер у наданні необхідного для роботи приміщення безкоштовно, чи хоча б забезпечить оренду плату, посильну для іконописця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Василь Показати IP 19 Травня 2015 22:35
Пиши тихенько з Богом і даруй церкві.
Сергій Васильович Показати IP 27 Травня 2015 22:14
Дай Боже щоб у Вас все вийшло. Надзвичайно важлива справа започатковується.
О.Василь Показати IP 18 Листопада 2017 22:19
Це Янукович тобі дав стипендію? Хлопче ти хоч горщика вмієш малювати? Для іконописання треба маленький куточок а не приміщення а найкраще це робити в монастирі в молитві і за харчі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus