USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку презентували третю частину книги «Вклоняємось доземно українському солдату»

12 Квітня 2017 22:23
Про подвиги українських солдатів, про різновиди роботи військових кореспондентів, а також про те, коли, врешті, закінчиться війна на сході України - розповів лучанам військовий журналіст, полковник Володимир Скоростецький.

До Луцька він завітав 12 березня, аби презентувати третє видання з серії книг «Вклоняємось доземно українському солдату». На заході, який пройшов у стінах Волинської обласної бібліотеки для юнацтва, однак, йшлося не лише про опубліковану в кінці минулого року книжку.

Про військових журналістів

Із 2014 року, коли було незаконно анексовано Крим, а на сході почалися перші протистояння, в зоні АТО постійно перебувають військові журналісти.

Як розповів Скоростецький, загалом їх не так уже й багато в Збройних силах України – близько 40 осіб. Це військові оператори, фотографи, кореспонденти, прес-секретарі, які супроводжують оперативно-тактичні угрупування або оперативні групи, які знаходяться на передовій.

«Ми вирушили разом із різними бойовими частинами: хто з піхотою, хто з артилерією, були й хлопці, які перебували як десантники і в Луганському аеропорту, і в Донецькому».

Сам Скоростецький за три роки об’їздив майже усю територію зони АТО – 475 кілометрів вздовж лінії зіткнення.

Окрім матеріалів для сайтів, фотографій, документальних фільмів, особливо відзначає такі проекти, як радіостанція «Армія FM» та Військове телебачення України.
Про серію «Вклонімося доземно українському солдату»

Перша книга серії була написана по гарячих слідах подій 2014 року. Оскільки війна продовжувалася, українська армія мала як перемоги, так і поразки, було створено друге видання, а наприкінці 2016 року світ побачив третій випуск.

Так, третя книга серії складається із 59 унікальних історій про незвичайних людей, які виборюють незалежність України.

На обкладинці міститься зображення кавалера ордену Богдана Хмельницького, офіцера-гвардійця 93-ї окремої механізованої бригади та його трирічної доньки. Цей знімок особливий тим, що засвідчує першу зустріч батька та дитини, адже донька народилася практично в той же період, коли чоловік відправився на схід, а повернувся додому лише через три роки.

Третє видання вирізняється ще й тим, що воно розповідає про багатьох захисників – уродженців Волині.

Наприклад, відкриває видання розповідь про генерал-майора Андрія Ковальчука, родом із Любешівського району, який стояв на чолі кіборгів – хлопців з 80-ї окремої аеромобільної бригади, котрі тривалий час обороняли Луганський аеропорт.

Цю та інші історії зібрали військові кореспонденти на лінії зіткнення у Донецькій та Луганській областях. «Кожен робив свою роботу і писав про тих людей, які були поруч, із якими в бою не було страшно», – зазначає Володимир Скоростецький, який також є одним із авторів біографічних нарисів.

Як зауважив полковник, це некомерційний проект, створений спеціально для бібліотек. Наприклад, із 2,5 тисячі видрукуваних екземплярів близько 20 потрапили до Волинської обласної бібліотеки для юнацтва.

«Основна мета нашого проекту – зафіксувати персональний подвиг кожного учасника нашої боротьби за свободу і незалежність, тому що, враховуючи той формат, ті умови, в яких ми ведемо боротьбу, – це боротьба за виживання українського народу, української нації», – відзначив Скоростецький.

Та додав: «Ми не претендуємо на жодні премії в галузі журналістики чи фотодокументалістики, але те, що ми хочемо донести до наших читачів, – це реальність. Це жива історія… Цей проект покликаний через людей, через пам’ять поколінь не дозволити переписати нашу українську історію, історію нашої боротьби задля чиїхось політичних інтересів…».
Про те, коли ж закінчиться війна

«Ми єдина країна Європи, яка веде повномасштабну війну з набагато сильнішим, і в економічному плані, і в плані людських та матеріальних ресурсів, противником, який не керується ніякими законами попередніх війн». Тому вона й носить назву гібридної, адже складається з багатьох складових: це й економічна війна, і політична, й інформаційна, і, зрештою, військових підрозділів та техніки.

Як підкреслює військовий журналіст, ми, однак, не одні на цьому полі бою, адже щодня з’являються новини про те, що за кордоном продовжують проти Росії санкції та інше. Серед останніх повідомлень, наприклад, є інформація про те, що в Італії на виставці вин Росію змусили прибрати зі стендів кримські вина. «Це також ляпас окупанту», – вважає Скоростецький.

Щодо того, коли закінчиться вже в Україні війна, «можна тільки гадати, але, спираючись на експертні думки, можна стверджувати, що цю війну закінчать не військові… Крах окупанта завершиться економічним і політичним шляхом, адже війни починають політики, а закінчують дипломати».

Також на переконання Володимира Скоростецького, кожен солдат та офіцер, який зараз знаходиться на сході країни, «у міру своїх можливостей наближає нашу перемогу».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus