USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Львові нейрохірурги з Волині провели унікальну операцію на мозку підліткові

25 Квітня 2023 17:39
Уперше в історії української медицини дитині провели операцію на мозку – з пробудженням. Під час найважливішої частини втручання вона мала бути при свідомості. Зважилися стати першими заради порятунку життя дитини нейрохірурги Лікарні Святого Миколая на чолі з завідувачем відділення нейрохірургії Михайлом Ловгою, який довгий час працював у Волинській обласній дитячій лікарні.

Про це повідомили в Першому медичному об’єднанні Львова.

15-річний Максим Волович з Тернополя з восьмирічного віку страждає від сильних епілептичних нападів. Судоми викликає пухлина в мозку. Спровокувати черговий напад може будь-що: фізична активність чи прояв емоцій. Хлопчик, який до судом займався танцями і мріяв стати чемпіоном, навіть бігати більше не міг. Сміх чи сльози теж могли спровокувати напад.

Читати ще: Розбудили під час операції: нейрохірург з Луцька видалив пухлину у мозку 16-річної дівчини

Дитинство Максима минуло з суворими обмеженнями, під постійним наглядом мами, яка цілодобово пильнувала сина і боялась за його життя. Останніми роками юнаку стало важко говорити та запам’ятовувати.
З роками пухлина виросла і напади посилились. Утворення почало тиснути на ділянки мозку, які відповідають за мову і рухи. Виник високий ризик паралічу правої половини тіла. Мама Максима не могла з цим змиритися і звернулась до львівських лікарів.

Ті після ретельного обстеження дійшли висновку, що єдиний шанс для Максима – це операція на мозку з пробудженням – AWAKE SURGERY.
«Далі тягнути нема куди. Наріс набряк навколо. Є вже ознаки того, що ця пухлина добряче тисне на мозок. Це ризик смерті. Тому однозначно потрібно це лікувати. Обов’язково потрібно видаляти», – сказав завідувач нейрохірургічного відділення Михайло Ловга.
Під час найважливішої частини операції – видалення самої пухлини – лікарям вдалося розбудити Максима. Це потрібно, аби контролювати його мову та рухи і не пошкодити ділянки мозку, що за них відповідають.
Медики розважали Максима розмовами про його улюблених супергероїв коміксів та вигадані всесвіти і не давали хлопцеві заснути. Поки він говорив, активність у ділянках, які відповідають за рухи кінцівками та мовлення, фіксували нейрофізіологи Марія Павлюк та Юлія Галій-Герасимович.
Операція тривала сім годин. Після неї Максим на радість мамі та медикам заговорив ще краще, ніж до втручання. Результати МРТ теж обнадійливі: лікарям вдалося повністю видалити пухлину. А гістологічне дослідження показало, що утворення було доброякісним. І подальшого лікування пацієнт не потребує. Епілептичних нападів більше немає.
За тиждень після операції з пробудженням Максима виписують.

«Ми щасливі! Приїхали хворі, а їдемо здорові!» – каже його мама. А сам Максим повсякчас усміхається і не втомлюється ділитися планами: хоче на спорт та мріє подорожувати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанка Показати IP 25 Квітня 2023 20:39
Це справжній лікарський подвиг, за таку роботу треба нагороджувати!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus