USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Норвегії археологи знайшли надзвичайну брошку часів кінця епохи вікінгів

30 Квітня 2023 00:58
Під час розкопок у рамках проєкту «Intercity Sørli-Åkersvika» у Штанге у Східній Норвегії археологи знайшли надзвичайні прикраси часів вікінгів.

Про це пише Громадське радіо з посиланням на ScienceNorway.no.

Зазначається, що об’єкти часто можуть виглядати схожими на грудки бруду з чимось у них, коли їх доставляють до лабораторії збереження для подальшого аналізу.

Серед різноманітних знахідок консерваторка (людина, яка займається дослідженням та збереженням знайдених артефактів) Маргрете Фелтер виявила дещо дуже цінне.

«Ми одразу побачили декоративну форму брошки стилю Урнес і можливу позолоту», – написала вона на Facebook-сторінці Музею історії культури в Осло.

Після рентгенографії може приступати до видалення забруднень.

«Це один із найбільш приємних моментів у роботі археологічного консерватора. Особливо, коли об’єкт такий надзвичайний, як цей», – пише Фелтер.

Свою назву брошка Урнес отримала від стилю різьби по дереву урнеської ставкірки. Центральним мотивом є фігура тварини з чотирма ногами, довгою тонкою шиєю та схиленою головою. Тварина має мигдалеподібні очі й оточена вісімкою петель.
Урнеська ставкірка – найдавніша зі збережених ставкірок Норвегії, зведена приблизно в 1130 році. Пам’ятка Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Церква відома різьбленими панелями, що збереглися з 1050 року. Панелі виготовлені в так званому «урнеському» стилі – різновиді поширеного в тогочасній Скандинавії «звіриного стилю».

Дослідники припускають, що ця тварина може бути левом в оточенні змієподібних істот, конем або драконом, оскільки деякі пізніші стилі зображують тварин з крилами.
Цю глиняну форму, знайдену в Тронхеймі, використовували для масового виробництва брошок Урнес. (Фото: Vitenskapsmuseet, NTNU, CC BY-SA 4.0)

Цей тваринний стиль у ювелірних виробах був популярним наприкінці епохи вікінгів, під час перехідного періоду від давньоскандинавської до християнської віри.

«Знахідки ідентичних брошок показують нам, що вони були масово виготовлені з того самого джерела, глиняної форми, і деякі з них потім були позолочені», – пише археологиня і керівниця проекту Джессіка Макгроу з Музею історії культури в Осло.

Дослідники не знають, чи носили брошки Урнес чоловіки чи жінки, або, можливо, і ті, і ті.

«Ці брошки стають популярними в той час, коли практика поховання змінюється. Звичай поховання зникає під час християнізації. Брошки Урнес, що належать до перехідного періоду, не знаходять у могилах, тому ми дуже мало знаємо про людей, які їх носили», – розповідає Макгроу для sciencenorway.no.

Брошки були частиною повсякденного використання в епоху вікінгів для обох статей, їх носили як для прикраси, так і для того, щоб тримати одяг і плащі на місці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus