USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У проєктах домовленостей з РФ немає слів «демілітаризація» і «денацифікація», – Чалий

29 Березня 2022 23:27
У проєкті документів, які обговорюють представники української та російської делегацій на переговорах, немає термінів «денацифікація» та «демілітаризація» України.

Про це сказав представник української делегації на переговорах з РФ Олександр Чалий в інтерв’ю українським телеканалам, передає Українська правда.

«Ці пункти справді були в переліку вимог РФ. Я скажу обережно як дипломат: як терміни вони не використовуються в тих текстах, над якими ми працюємо. У цьому плані в жодному з наших текстів і в роботі над цими текстами цих термінів нема. Але в договорі ми намагаємося вирішити деякі питання в контексті контролю над озброєннями, і не тільки в контексті України, а України як країни в системі європейської безпеки», – пояснив він.

Чалий також зазначив, що поступки, на які зараз готова йти Росія, неможливо було уявити ще два тижні тому.

«Сьогодні в Стамбулі з деяких питань, я не хочу їх розголошувати, РФ погодилася з нашою позицією. Таку згоду РФ просто було неможливо уявити два тижні тому», – сказав він.

Нагадаємо, 29 березня українська сторона в Стамбулі вийшла з пропозицією договору про гарантії безпеки для України. Серед гарантів договору Київ бачить країни Радбезу ООН (Британія, Китай, Росія, США, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Італія, Польща, Ізраїль).

Українська делегація пропонує Росії зафіксувати в окремому пункті договору те, що питання статусу Криму і Севастополя буде вирішуватися протягом 15 років на двосторонніх переговорах.

Також запропоновано, щоб долю окупованих територій сходу України вирішували під час прямих переговорів Президент України Володимир Зеленський та президент Росії Володимир Путін.

Підписання міжнародного договіру про гарантії безпеки, за словами Подоляка, можливе лише після проведення загальнонаціонального референдуму з цього питання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus