USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У центрі Луцька – арт-інсталяція

25 Лютого 2021 18:48
Ілюстрації драми-феєрії «Лісової пісні» у виконанні луцьких митців прикрашають Театральний майдан у Луцьку. Арт-інсталяцію встановили напередодні 150-річчя від дня народження Лесі Українки.

Як розповіла у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини директорка департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів, торік ці об’єкти були розміщені в Центральному парку культури і відпочинку, де дуже органічно вписалися у ландшафт. Цьогоріч же їх встановили біля входу в обласний академічний музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка.
«Арт-інсталяція «Лісова пісня» виконана у вигляді розгорнутої книги, це 10 сторінок, які ілюструють драму-феєрію, намальованих на плівці. Там є цитати і зображення певних сюжетів. Вона створювалася ще минулого року, коли ми готувалися до 150-ї річниці від дня народження Лесі Українки і завчасно думали про те, які будуть у нас проекти. Тож спершу розмітили ці інсталяції в центральному парку, які дуже органічно вписалися в ландшафт. А тепер їх виставили на Театральному майдані. Нам довелося їх дещо трансформувати, адаптували до архітектурного ансамблю, щоб вони були на тлі театру виразні і в одному архітектурному ритмі. Для об’єктів зробили також підсвітку, щоб ними можна було милуватися в темну пору доби», – повідомила вона.
Над втіленням ідеї працювала група митців, до складу якої увійшли Віра Конська, Людмила Салинська, Юрій Новодольський, Олеся Іщук і Марія Іваньоха.
Тетяна Гнатів нагадала, що в Луцьку часто створюють подібні інсталяції в громадському просторі міста з нагоди різних свят, заодно підтримуючи місцевих митців. Цього разу художників надихнула творчість геніальної письменниці і в місті цьогоріч буде присвячений їй не один мистецький проєкт.

«Рік Лесі Українки триває, творчий процес – теж, з’являються нові ідеї, звертаються творчі люди, зголошуються долучитися до нових проектів», – зазначає Тетяна Гнатів.

Крім арт-інсталяції, до ювілею Лесі Українки в місті розмістили банери і сіті-лайти з репродукціями робіт відомої художниці, майстрині графіки Софії Караффи-Корбут. Це ілюстрації до «Лісової пісні», створені у 90-х роках. Оригінали цих робіт зберігаються у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки, філії Волинського краєзнавчого музею. Саме вони і стали айдентикою міських промоційних заходів до ювілею Лесі Українки. Роботи Софії Караффи-Корбут послужили для оформлення інтерактивної афіші міських заходів, панно на багатоповерхівці у центрі міста, сувенірної продукції у Центрі туристичної інформації та послуг міста Луцька.
Це стало можливим завдяки співпраці міськради з краєзнавчим музеєм, який є хранителем колекції робіт художниці. Також роботи Софії Караффи-Корбут, присвячені Лесі Українці, зображені на ювілейних марках «Укрпошти».

Юлія МАЛЕЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Волиняни Показати IP 25 Лютого 2021 19:18
Місто, університет, заповідник готувалися до ювілею ! А шо робила облдержадміністрація, управління культури, Ковельська РДА ? До такої визначної дати не удосужилися навіть зробити ремонтні роботи в музеї в Колодяжному ! За таку роботу мало навіть з роботи позвільняти таких керівників ! Зганьбили Волинь на всю Україну ! Це мало би стати предметом розгляду на сесії обласної ради !
Andrij Показати IP 26 Лютого 2021 07:57
Просто не ценят культуру, в голове пустырь и жажда наживы!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus