USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку розповіли про «народження» Конституції

27 Червня 2012 15:40
Лучани зможуть дізнатися більше про народження основного закону держави і конституційний процес у незалежній Україні.

Виставку архівних та друкованих матеріалів «Основний закон держави», приурочену до Дня Конституції, відкрили у приміщенні волинського держархіву 27 червня.

Зі слів начальника відділу інформації та використання документів Національного архівного фонду Любові Коць, при підготовці виставки вона відібрала найцікавіші документи, які були у фондах Держархіву області і надіслані із Центрального державного архіву.

Вона підкреслила, що Волинь не стояла осторонь процесу обговорення Конституції, який відбувався у 1995-1996 роках. «У нас є рішення сесії Іваничівської ради про зауваження, яке вони надіслали у Конституційну комісію Верховної Ради», - розповідає працівник архіву. З її слів, комісія збирала подібні зауваження, аналізувала їх і уже вирішувала, як реагувати на ті зауваження: включати їх чи ні у нову Конституцію України. На її думку, виставка буде надзвичайно цікавою для дослідників.

Зі слів Коць, уперше у Держархіві експонують рішення Волинської облради про першу річницю прийняття Конституції. Вона розповіла, що у цьому рішенні зазначили важливість прийняття Основного Закону держави, проблеми і сподівання, намічені шляхи вирішення проблем для покращення життя волинян.

Розповідаючи про експонати виставки, Любов Коць зазначила, що серед них є світлина, датована березнем 1996 року, на якій зображений зал засідань Конституційної Комісії ВР. «У депутатів - вдумливі, уважні погляди, тому що вони усвідомлювали ту відповідальність, яка лягла на їхні плечі», - коментує вона.



Цікавими є світлини з центральних газет Верховної Ради. Зокрема, із «Голосу України», зроблена 29 червня 1996 року. Також, поряд із світлинами у газеті є інтерв’ю депутатів, які були присутні у Верховній Раді у ніч прийняття Конституції. «На них зображена радість за те, що Конституцію таки прийняли», - розповідає далі Любов Коць.





Також експоновані світлини з волинських газет, де ще й опубліковані сподівання наших волинян, пов’язані і прийняттям нової Конституції.

Окрім того, у виставці представлено один із примірників Конституції України 1996 року. «Конституція – це основний закон. Без його існування держава не могла цілком реалізувати свої завдання, а громадяни – відстоювати свої права», - впевнена Любов Коць.

У межах виставки представлена також добірка з документів науково-довідкової бібліотеки державного архіву, що стосуються гетьмана Пилипа Орлика. «Його конституція вважається однією з перших в Європі, яка проголошувала права і обов’язки керівників та громадян», - зазначила Коць.


За словами Коць, виставка «Основний Закон держави» буде діяти до 27 липня.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus