USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку з’явиться церква для ромів? ФОТО

3 Липня 2009 09:50
Центр реабілітації та соціально-юридичного захисту ромів Волині з’явився у Луцьку. Його презентували пресі вчора, 2 липня. Приміщення на вулиці Володимирській, 55 було передане в користування громадській організації «Терне рома» за сприяння луцької влади, – повідомляють «Волинські Новини».
 
Як розповів на презентації приміщення керівник «Терне рома» Сергій Григориченко, такий центр вестиме роботу з ромами Луцька та Волині у багатьох напрямках – освітньому, медичному, правозахисному, соціальному, а також духовному і мистецькому.
 
За словами педагога Наталії Гнатюк, яка раніше працювала у спеціалізованому ромському класі, роми сьогодні потребують як національної самоідентифікації, так і соціальної адаптації. «Багато з них сьогодні не мають документів, не дістали нормальної освіти. А у цьому центрі, ми сподіваємося, невдовзі з’явиться кімната денного перебування дітей, працюватимуть курси крою та шиття, курси водіїв, класи для ознайомлення з комп’ютерною грамотою, вестиметься спортивно-оздоровча робота», – зазначила вона.
 
Директор департаменту культури та збереження історичної спадщини Луцької міської ради Сергій Годлевський вважає цю установу передусім «духовним центром ромів».
 
«Сьогодні у Луцьку роми отримали своє офіційне пристанище. Я тішуся з того, що попри всі колізії це приміщення ми таки змоги передати організації «Терне рома».Є плани, що тут, окрім класу, освітніх курсів і соціальних працівників згодом з’явиться і церква для ромів. А невдовзі ми зможемо побачити тут і ромських митців. Важливо, щоб усі зрозуміли – ми не хочемо виділити ромів з-поміж усіх інших національностей, що мешкають у Луцьку. Проте сьогодні вони потребують рівності, вони мають стати рівноправними громадянами України» - наголосив пан Годлевський.
 
Учасники «Терне рома» розповіли, що з ними постійно співпрацює начальник управління охорони здоров’я Федір Кошель – допомагає у лікуванні, проведенні операцій, підтримує ліками. Як повідомив Федір Кошель, у планах – відкрити у ромському центрі кабінет сімейного лікаря, який би був ознайомлений зі специфікою роботи з ромами.
 
Поки що приміщення на вулиці Володимирській, 55 не благоустроєне, вимагає ретельного ремонту. Проте «Терне рома» настроєні рішуче, і готові працювати над тим, аби у скорому часі усі заявлені плани вдалося втілити в життя.
 
 «Ми дуже хочемо виправдати ту довіру, яку нам висловила влада Луцька і зробимо усе, аби створити у цьому приміщенні дієвий і потужний центр» - запевнив Сергій Григориченко.
 
Довідково:
 

За інформацією «Терне рома», у Луцьку мешкає близько 900 представників ромської національності. Загалом же на Волині їх близько 6 тисяч.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus