USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Україна піднялася в рейтингу демократії

6 Травня 2020 17:56
У 2020 році в Україні зріс рівень демократії, на відміну від багатьох інших країн Центральної та Східної Європи.

Про це йдеться в звіті Freedom House, який був опублікований 6 травня, передає Кореспондент.

Зазначається, що Україна «має справу зі значними викликами, пов’язаними зі структурними реформами і COVID-19». Водночас обрання Володимира Зеленського президентом і мирний демократичний перехід влади у 2019 році збільшив показник демократії в цій країні.

Тим часом в Європі і Євразії помітно ослабли демократичні інститути і скоротилася чисельність демократичних режимів.

«COVID-19 створює переломну точку, яка могла б прискорити тенденції до зниження або посилити демократію. Чисельність демократій перебуває зараз на найнижчому рівні за 25-річну історію звітів (Freedom House – ред.): з 29 оцінених країн 10 були визнані демократичними, 10 – гібридними, а 9 – авторитарними. Протягом останнього десятиліття кількість гібридних режимів зросла більш ніж утричі. Водночас кількість демократичних режимів скоротилася на третину», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що серед лідерів країн Центральної і Східної Європи за останні роки «зменшилася навіть видимість того, що вони грають за демократичними правилами». Зокрема, Угорщина, Сербія і Чорногорія в 2020 році виявилися в групі перехідних/гібридних режимів, а не демократичних. Погіршила свій показник демократичності і Польща – тепер вона вважається країною «напівконсолідованої демократії».

Автори звіту наголосили, що виклики, спровоковані коронавірусною кризою, можуть суттєво загострити і прискорити наявні тривожні тенденції в сфері демократії в усьому світі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus