USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Україна утискає російськомовних, - оточення Медвєдєва

25 Березня 2011 10:47
В адміністрації президента Росії вважають, що в Україні продовжують ущемляти права російськомовного населення.

Таку думку висловив заступник начальника Управління Адміністрації президента РФ із міжрегіональних і культурних зв'язків Олександр Грачов у четвер на круглому столі "Про російський і російськомовний рух України" у Держдумі РФ, повідомляє Українська правда з посиланням на УНІАН.

"Самі процвітаючі держави – це ті, які піклуються про всіх своїх громадян, незалежно від їх національності, незалежно від мови, якою вони розмовляють. На жаль, ми поки ще є свідком обмеження права російськомовного населення України", - заявив Грачов.

За його словами, в Україні досі не ухвалений законопроект про мови, піддається нападкам націоналістів концепція мовної освіти в Україні, де, як він вважає, говориться про необхідність зваженої політики в галузі мови.

Грачов заявив, що "високими темпами досі відбувається скорочення кількості шкіл, навчання в яких відбувається російською мовою". Крім того, не вирішене питання з акредитацією російських вузів в Україні, додав він.

Водночас, за словами співробітника АП РФ, російська сторона помітила позитивні зрушення в сфері телерадіомовлення.

"Ми про них знаємо. А з іншого боку, дуже багато залежить від політичної кон’юнктури України й від того, як будуть поводитися російськомовні рухи, наскільки активно вони будуть поводитися", - заявив Грачов.

При цьому він нагадав, що зараз у Верховній Раді України знаходиться законопроект, прийнятий у першому читанні, про скасування обов’язкової квоти на мовлення в телерадіоефірі українською мовою.

"Ми вважаємо, що розширенню російськомовного простору має сприяти не лише входження інформаційного ресурсу і ЗМІ РФ на український ринок, а й підтримка друкованих інформаційних видань, також і Інтернет ЗМІ російською мовою як з боку державних інститутів, так і з боку громадських організацій України", - заявив кремлівський чиновник.

За його словами, зараз відбулися зміни убік зміцнення партнерства й взаєморозуміння між РФ і Україною.

Як відомо, раніше Грачов був Генеральним консулом РФ в Одесі, до складу консульського округу якого входять Одеська, Миколаївська, Херсонська й Кіровоградська області.

У липні 2009 року МЗС України заявив, що "окремі працівники російського Генерального консульства в Одесі займаються діяльністю, несумісної з дипломатичним статусом".

Розглядалося питання про дострокове припинення роботи Грачова в Україні, бо генконсул, за оцінкою голови МЗС України Володимира Огризка, "порушує норми Віденської конвенції про дипломатичні відносини" - але потім цей процес був призупинений.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus