USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Українські вчені вперше сфотографували атом

17 Вересня 2009 11:27
Учені з Харківського фізико-технічного інституту представили перші в історії науки знімки атома. Про це 17 вересня інформують «Волинські Новини».
Про відкриття українських вчених повідомляє сайт Inside Science, самі ж знімки будуть незабаром опубліковані в журналі Physical Review B.
Для отримання знімків вчені використовували електронний мікроскоп, що фіксує випромінювання і поля (field-emission electron microscope, FEEM). Фізики послідовно розмістили десятки атомів вуглецю у вакуумній камері і пропустили через них електричний розряд в 425 вольт. Випромінювання останнього атома в ланцюжку на фосфорний екран дозволило отримати зображення хмари електронів навколо ядра. Харківські вчені навчилися керувати атомами вуглецю в минулому році. «Чим гостріше кінчик зразка у вакуумній камері – тим більш чіткі зображення ми отримуємо», – розповів співробітник УФТІ Ігор Михайловський, один з авторів дослідження. Успіхи харків\'ян високо оцінив професор фізики Стенфордського університету Девід Голдхабер-Гордон. «Зараз набагато важливіше моделювати точні зображення атомів у квантовій механіці, ніж досліджувати нові якості матеріалів, однак відкриття української команди може змістити акценти», – стверджує він. З 1980-х років квантова механіка математичним методом успішно моделює зображення атомів. Електронні мікроскопи використовувалися з 1930-х років, проте тільки зараз українські вчені отримали перший знімок атома. Нагадаємо, фахівці Харківського інституту брали участь і в роботі із запуску Великого адронного колайдера. До слова, прискорювач частинок, за останніми повідомленнями CERN, буде знову запущений в середині листопада. У свою чергу фахівці компанії IBM в серпні отримали зображення структури окремої молекули у найменших деталях, – пише Кореспондент.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus