USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

«Укренерго» судиться з «Волиньобленерго» за 5 млн

17 Лютого 2023 18:34
«Укренерго» понад рік судиться з «Волиньобленерго». У волинських енергетиків за несвоєчасну оплату наданих послуг вимагають пʼять мільйонів гривень. Суд першої інстанції суттєво зменшив суму позову – до майже 62 тисяч гривень. Однак «Укренерго» це не влаштувало. Тому компанія домоглася, аби справу відправили на повторний розгляд.

Ще наприкінці 2021 року ПрАТ «Національна енергетична компанія «Укренерго» звернулася до Господарського суду Волинської області з позовом до приватного акціонерного товариства «Волиньобленерго» про стягнення понад пʼяти мільйонів гривень. Мовляв, товариство не виконало умови договору від 2019 року про надання послуг з передавання електроенергії, а саме – платили невчасно, з затримками, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Своєю чергою, представники обленерго в суді суму штрафу в пʼять мільйонів гривень заперечували. Переконували, що умовами договору передбачено поетапну попередню, а не планову оплату послуг. Тому просили суд зменшити розмір штрафних санкцій, оскільки за умовами договору, семивідсотковий штраф передбачено у випадку протермінування в 30 днів.

Як зʼясувалося, протермінування є, але в окремі місяці й від чотирьох до 15 днів. Тому суд дійшов висновку, що підстави для нарахування штрафу в розмірі семи відсотків відсутні.

«Порушення вказаного терміну передбачає можливість нарахування пені в розмірі 0,1% від суми простроченого платежу за кожен день прострочення (п. 6.7 договору).

За таких обставин, враховуючи, що період прострочення відповідача був незначним (4-15 днів), сума основного боргу відповідачем сплачена повністю, доказів заподіяння збитків позивачу простроченням оплати не подано, клопотання відповідача про зменшення розміру штрафних санкцій підлягає до задоволення частково», – вказано в рішенні суду.
Спираючись на свої розрахунки, суд вирішив, що обленерго має сплатити «Укренерго» понад 60 тисяч гривень за прострочені платежі. Але енергетична компанія не погодилася з такою сумою і спочатку подала апеляцію. В суді другої інстанції ухвалу господарського суду лишили без змін. Тоді «Укренерго» звернулася в касацію.

Там постановили наступне: «Скасувати рішення Господарського суду Волинської області від 22.06.2022 та постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 06.09.2022. Справу передати на новий розгляд до Господарського суду Волинської області».

13 лютого відбулося перше підготовче засідання за цією справою. Суд виніс ухвалу про закриття підготовчого провадження у справі та призначення справи до розгляду по суті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus