USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Уперше в Україні: у Києві провели трансплантацію нирки дитині від померлого

12 Грудня 2020 10:55
У Києві в лікарні швидкої допомоги змогли врятувати життя чотирьох людей завдяки згоді рідних на донорство від чоловіка, який отримав смертельну черепно-мозкову травму.

Про це повідомила засновник Всеукраїнської платформи донорства Ірина Заславець, пише ТСН.

Серед врятованих трирічна дівчинка, їй пересадили нирку від 38-річного донора і таку операцію в Україні провели вперше. «Влітку у неї раптово розвинулася гостра ниркова недостатність. Перетоніальний діаліз був неефективним, показники були завищені в кілька разів. Час від часу маля змушені були підключати до гемодіалізу, але в такому віці це дуже і дуже погано. Як не прикро говорити, але шанси такої дитинки на нормальне життя були мізерними. Але це вже не має значення. Вночі фантастичний Владислав Закордонець з командою видалили вражені інфекцією нирочки, катетер і встановили дівчинці донорську нирку. Вона працює. Мама, кажуть лікарі, «у шоці»», – розповідає Заславець.

Другу нирку від донора пересадили 50-річному жителю Київської області. Донорська печінка допомогла полегшити стан ще одному пацієнтові Інституту трансплантології – 59-річному чоловікові.

Серце від донора пересаджували в київському Інституті серця. Складну операцію виконала команда Гаврила Ковтуна, завідувача відділенням трансплантації, учня Бориса Тодурова. Нове серце б’ється в грудях 34-річного чоловіка, кілька років страждав дилатаційною кардіоміопатією. При цій хворобі кров не може нормально прокачуватися по тілу через сильне розтягування серцевого м’яза. В Інституті серця говорять, що пацієнт був у критичному стані, часу було обмаль, а тепер після трансплантації чоловіка можна вважати врятованим.
«Та, на жаль, без болю втрати у трансплантації ніяк... Світла пам’ять донору... Глибокі співчуття родині... Дякую за ваше найважче у житті рішення, яке подарувало надію іншим», – написала в своєму дописі Ірина.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus