USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Урок первоцвіту у школах Волині врятує рідкісні рослини від зникнення з лісів краю?

19 Лютого 2009 14:47
У Державній екологічній інспекції Волинської області переконані, що допомогти первоцвітам вижити може небайдужість краян. Про це 19 лютого повідомляють «Волинські Новини».
 
За інформацією прес-служби Держекоінспекції Волині, щовесни на території Волинської області й суміжних із нею областей великих обсягів набуває торгівля первоцвітами – ранньоквітучими весняними рослинами.
 
Масовий збір на продаж квітконосів рідкісних рослин призводить до послаблення, а у незначних за площею місцезростаннях – до повного виродження, а потім і вимирання популяції. Дуже часто первоцвіти знищуються з підземними частинами, що призводить до фізичного зникнення їх в місцях природного поширення.
 
Серед стрімко зникаючих рідкісних первоцвітів усі види підсніжників, білоцвітів, сон-трави, диких тюльпанів, шафранів й добре відома нам черемша або цибуля ведмежа.
 
Здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України. Порушниками вважають всіх, хто збирає, перевозить, продає або купляє первоцвіти. За кожен екземпляр червонокнижних рослин, залежно від виду, передбачається штраф від 340 до 510 грн з конфіскацією незаконно добутого.
 
Крім того, Закон України «Про рослинний світ», так само як і внутрішні правила торгівлі на ринках, забороняють продаж будь-яких дикорослих рослин без відповідного дозволу. Дозвіл на вилучення первоцвітів з природи і продаж їх існувати не може.
 
Значна ж частина підсніжників, що продаються, з карпатського регіону та Поділля.  Проте, лише торгівлею Карпатськими рослинами не обмежується. В кінці березня – на початку квітня в міста масово починають везти підсніжник білосніжний, що росте в лісах Волині. Ця рослина як правило винищується з підземною частиною. В межах області також масово винищуються цибуля ведмежа, проліски, сон-трава, анемони, рясти, медунки, фіалки мешканцями поліських районів.
 
Щороку на Волині проводиться акція «Первоцвіт», спрямована на припинення збору, перевезення та торгівлі зникаючими первоцвітами. Вона починається ще у січні, із першими підсніжниками, а закінчується у кінці травня, коли відцвітуть останні конвалії.  Дуже важливою складовою кампанії є пропаганда відмови від купівлі первоцвітів. Адже торгівля первоцвітами – це торгівля, яка заохочується виключно попитом.
 
Щоразу, купляючи первоцвіти, покупці провокують торгівців везти нові і нові партії зникаючих квітів. Багато хто думає: квіти вже зірвані і для природи байдуже, чи куплять їх чи ні. І жорстоко помиляється. Лише не купляючи квіти сьогодні і лишаючи роздрібних торгівців у збитках, ми можемо примусити систему торгівлі первоцвітами зупинитися.
 
В останні роки пропаганда відмови від купівлі первоцвітів набуває щораз більших обсягів. Велике значення має робота в школах, тож Держекоінспекція Волині закликає вчителів обов’язково проводити урок первоцвіту й виховувати в дітей відразу до варварського знищення квітів.
 
А усіх небайдужі волинян екологи закликають не залишати без уваги жодного факту торгівлі первоцвітами та звертатися з вимогою припинити це правопорушення до міліції або телефонувати за номерами 8 (0332) 72-33-96, 72-71-06 до екологічної інспекції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus