USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Україні – 25 мільярдів тонн не переробленого сміття. ВІДЕО

12 Липня 2010 09:05
Україна всипана сміттям: на звалищах по всій країні накопичилося 25 мільярдів тонн відходів. Справитися з ними зможуть сучасні переробні підприємства, підтримка на державному рівні і бажання кожного українця зробити своє життя чистіше.

Досліджувати тему Подробиці .

Наприклад, у селі Малашівці понад двадцять років звозять всі відходи з Тернополя. Місцеві жителі спочатку мирилися, а влітку минулого року перекрили дорогу сміттєвозам. Два місяці побутові відходи з Тернополя не вивозили.

Коли влада міста відчула, як це - жити на смітнику, вирішили: відходи поки як і раніше будуть вивозити в кар'єр, але найближчим часом побудують сміттєпереробний завод.

Міський голова Тернополя Роман Заставний повідомив, що є інвестор, який готовий інвестувати близько 50 мільйонів євро у сміттєпереробний завод. Але британська компанія, яка готова інвестувати в проект, ніяк не отримає всіх дозволів. Хоч інвестори і сподіваються, що цього літа роботи все-таки почнуть, а через рік підприємство запустять.

А щоб утилізувати всі відходи у Києві, потрібно як мінімум три такі підприємства. Але є тільки одне, побудоване ще в радянські часи. А тоді технологія була одна - спалювання в котлах.

Директор заводу Сергій Крикун каже, що завод готовий спалювати відходи «в повному обсязі», тобто майже четвертину сміття Києва. «Але перевізники возять на полігони, що навколо міста Києва». Адже вивести тонну сміття на звалище коштує близько 13 гривень, відправити на спалювання - майже 130.

Два роки тому у Києві сталим сортувати побутові відходи. По місту розмістили контейнери різного кольору: перший - для скла, пластику, металу та паперу, другий - для харчових відходів.

У Сполучених Штатах, наприклад, на вторинну переробку йде не менше половини сміття. Виробництво упаковки, серветок та інших дрібниць з безкоштовного сировини - надприбуткове. Настільки, що у Вашингтоні комерсанти доплачують місту за право забрати і переробити сміття.

Правда, сортування сміття в Штатах давно стала звичкою. Адже якщо ти склав промислові та харчові відходи в один пакет, чекай штрафу в 400 доларів.

У Європі ж лідером з переробки сміття є Німеччина. Тут утилізують не тільки свої відходи, але ще й привозять з інших країн.

Голова союзу підприємств Німеччини з переробки сміття Петер Курт каже, що у Німеччині немає сміттєвих звалищ. З 2004-го року вони заборонені законом і за дотриманням цього закону ретельно стежать.

Як правильно сортувати сміття, вчать зі школи. У кожному дворі - цілий комплект баків різного кольору: для скла, пластику, паперу, та відходів домашнього господарства. Спалюється вміст лише останнього. З інших все йде на переробку. Таку сортування німецькі бізнесмени пропонують запровадити і в Україні.

Петер Курт каже, що інвестиції у сміттєпереробну галузь України зупиняє протидія комунальників, які бояться, що якщо на ринок прийдуть іноземці, вони втратять роботу.

У міністерстві ЖКГ шукають шляхи вирішення сміттєвої проблеми. Поки про переробку і не думають - хоча б сміттєспалювальні заводи побудувати. Для країни їх потрібно мінімум 50.

Заступник міністра з питань житлово-комунального господарства України Сергій Зімін каже, що у містах, де населення більша за триста тисяч, треба обов'язково будувати сучасні сміттєспалювальні заводи.

Сучасні проекти - не гірші іноземних - готові запропонувати й українські вчені. Крім сортування та спалювання сміття, такий завод зможе забезпечити теплом і електрикою цілі квартали.

В рік на одного українця припадає близько 500 кілограмів відходів, які просто закопують в землю. Хоча в Європейському Союзі в найближчі кілька років остаточно це заборонять: сміття можна буде тільки переробляти і спалювати.

Про ситуацію з утилізацією сміття у місті Луцьку читайте на «ВН» найближчим часом.






Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus