USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Вчені навчили ШІ діагностувати пухлини мозку на операційному столі

14 Жовтня 2023 00:54
Науковці навчили штучний інтелект визначати розмір пухлини пацієнта на операційному столі.

Цей новітній інструмент підкаже хірургам, скільки ушкодженої тканини треба видаляти, повідомляють вчені з Нідерландів. Їхнє дослідження опубліковано в журналі Nature, пише УП. Життя з посиланням на The New York Times.

Метод передбачає комп’ютерне сканування сегментів ДНК пухлини та визначення певних хімічних модифікацій. За ними можна діагностувати тип та навіть підтип пухлини мозку.

«Вкрай важливо, щоб підтип пухлини був відомий під час операції. Те, що ми тепер унікально дозволили, – це можливість виконувати цю дуже тонку, надійну, детальну діагностику вже під час операції», – сказав доцент Центру молекулярної медицини голландської лікарні UMC Utrecht та дослідник Єрун де Ріддер.

Читати ще: В Україні почали використовувати штучний інтелект у медицині

Цей інструмент ШІ назвали Sturgeon. Його вперше протестували на заморожених зразках пухлин після попередніх операцій.

Sturgeon точно діагностував 45 із 50 випадків протягом 40 хвилин після початку генетичного секвенування. Ще в п’яти випадках він утримався від пропозиції діагнозу, бо інформація для нього була незрозумілою.

Після того інструмент використали під час 25 дитячих нейрооперацій. Він визначив правильний діагноз у 18 пацієнтів. Його дослідження порівняли із стандартним методом дослідження зразків пухлин під мікроскопом.

Читати ще: ШІ від Google навчився передбачати генетичні хвороби

У низці лікарень на визначення типу пухлини можуть піти тижні. А на визначення діагнозу Sturgeon потрібно менш ніж 90 хвилин. Це достатньо швидко, щоб хірург міг ухвалити рішення до того, як розпочне операцію, зазначають науковці.

Доктор де Ріддер сказав, що модель достатньо потужна, щоб поставити діагноз за допомогою рідкісних генетичних даних, подібно до того, як хтось розпізнає зображення лише на основі одного відсотка його пікселів і з невідомої частини зображення.

«Він може сам визначити, на що дивиться, і зробити надійну класифікацію», – сказав доктор де Ріддер.

Читати ще: ChatGPT виявив хворобу, яку не могли діагностувати 17 лікарів

Але деякі пухлини все ж важко діагностувати. Наприклад, зразки, взяті під час операції, мають розмір приблизно, як зерно кукурудзи. Але якщо вони включають трохи здорової тканини мозку, ШІ може бути важко вибрати достатню кількість специфічних для пухлини маркерів.

Доктор Себастьян Бранднер, професор невропатології в Університетському коледжі Лондона, зазначив, що секвенування та класифікація пухлинних клітин часто все ще вимагає значного досвіду в біоінформатиці, а також працівників, здатних запускати, усувати несправності та удосконалювати технологію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus