USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Верховна Рада ухвалила закон про мову: що він передбачає

25 Квітня 2019 11:11
Верховна Рада ухвалила законопроект №5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Так, за проект закону №5670-д у другому читанні та в цілому проголосували 278 народних депутатів, пише Громадське.

У першому читанні парламент ухвалив цей законопроект ще 4 жовтня 2018 року. Відотоді його доопрацював комітет з питань культури і духовності.

Згідно із законопроектом, єдиною державною мовою в Україні є українська, а «спроби запровадження в Україні офіційної багатомовності» всупереч Конституції України і встановленій конституційній процедурі «провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння та ворожнечу і спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу».
Проект передбачає, що українською мовою має володіти кожен громадянин України, а також усі претенденти на українське громадянство.

Українською мовою мають розмовляти усі високопосадовці та керівники силових структур. Також українська обов'язкова для депутатів усіх рівні, суддів, адвокатів, керівників вишів, медпрацівників тощо.

Відповідно до проекту закону, українською мовою мають проводитись усі засідання, зустрічі тощо у владних органах та установах – як центральних, так і регіональних.

Українську мають використовувати також у сфері обслуговування, у підписах та маркуванні товарів і послуг. Комп’ютерні програми повинні будуть мати інтерфейс державною мовою та/або англійською або мовами країн Євросоюзу. Сайти за замовчуванням спочатку повинні будуть завантажуватися українською, але можуть мати також інші версії. Пресу можна буде видавати у кількох мовних версіях, одна з яких має бути українською.

Передбачене й створення посади Уповноваженого з захисту української мови, який регулюватиме впровадження цього закону.

Документ також передбачає введення адміністративної відповідальності за порушення законодавства у сфері застосування державної мови. Крім того, законопроектом передбачена кримінальна відповідальність «за публічне приниження і зневагу до державної мови». Вона буде аналогічною тій, яка передбачена за публічну наругу над державним прапором, гербом та гімном — штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт до 6 місяців, або позбавлення волі на строк до 3 років.

Законопроект №5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної» покликаний унормувати законодавство України про мову після того, як Конституційний суд скасував ухвалений у 2012 році так званий закон «Колесніченка-Ківалова». Він передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%. Низка обласних та місцевих рад визнали російську мову регіональною. Окрім того, регіональною у західних областях було визнано угорську мову, молдовську та румунську.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Волинянка Показати IP 25 Квітня 2019 11:27
Це перемога українського народу !!! Україна має бути українською!!!
Лучанин до Волинянка Показати IP 25 Квітня 2019 13:10
Перемога - це коли з країни не виїждають свої люди, а приїжджають чужі і кажуть: "Ми хочемо бути громадянами України і вивчати мову." А так, це - звичайний примус, а не перемога..
1312 Показати IP 25 Квітня 2019 11:28
Непройшло й 28 років
Активіст Показати IP 25 Квітня 2019 11:36
На свята буду в Києві. Подивлюсь, вірніше послухаю. закон в дії.
Степан (крымчанин) Показати IP 25 Квітня 2019 11:38
"Шо, опять?" Дважды (или сколько там раз) на одни и теже грабли.
лучанка Показати IP 25 Квітня 2019 11:38
Правильно, живеш на Україні-знай українську мову. А то деякі "етнічні" все життя прожили в Україні, і навіть не намагалися вивчити мову. Або ще інші суб"єкти-народилися в україномовних сім"ях, поїхали в Київ і стали такими "рускоговорящими", що аж гидко. Мову потрібно захищати будь- якими методами, а то буде як із білоруською.
123 до лучанка Показати IP 25 Квітня 2019 11:59
Державна мова і мова, якою розмовляють - це різні поняття. Не розумів чому було проблемним це питання раніше. Говори хоть китайською, ти маєш на це право. Але мова мала бути державна українська.
Лучанин до лучанка Показати IP 25 Квітня 2019 13:14
Щоб мову не потрібно було захищати, її потрібно розвивати - писати літературні шедеври, опери, драми, пісні, знімати цікаві і якісні фільми. А звичайним громадянам, які вважають, що вони розмовляють українською, потрібно перестатити "чьомукати" і "щьокати"
Анонім до лучанка Показати IP 25 Квітня 2019 14:16
Можливо ти і на Україні живеш,а я В УКРАЇНІ.
Корiнний лучанин до Анонім Показати IP 25 Квітня 2019 15:34
Молодец.продовжуй жити в.
Упс! до Анонім Показати IP 25 Квітня 2019 15:42
Головне не в *в/на" Україні , а ЯК тобі живеться - добре чи погано , достойно чи з приниженням , ,,Бачу , що годують тільки балачками-гаслами про щастя ..
777 Показати IP 25 Квітня 2019 13:18
Супер закон. А главное как вовремя. ВВП даже делать ничего не пришлось. Донбасс сами отдали.
Навуходоносор Показати IP 25 Квітня 2019 15:47
Неодноразово бував в Швейцарії, там три державних мови і ніяких проблем. В кожному кантоні своя специфіка, все це враховано владою. Аналогічна ситуація в Фінляндії, вона колись входила до Швеції. Там теж три державних мови, в Канаді, на яку так рівняється наш політикум - дві державних мови. Можу привести десятки таких прикладів. І що характерно, там де державна мова не одна - ті країни заможні, процвітаючі, люди привітні. Виключень в світовій практиці просто нема! Там де все регламентується - бідність і руїна. Ми так і не дослухались китайського філософа Лао - цзи, який ще в другому тисячолітті до нашої ери написав: "Коли в країні багато заборонів, люди там стають бідними. Коли в людей багато зброї, в країні смута. Чим більше в країні законів і указів про заборону, тим більше в такій країні злодіїв і розбійників".
лучанка до Навуходоносор Показати IP 25 Квітня 2019 16:36
Якщо в Україні буде дві державних мови, то українська щезне.Не зможе вона конкурувати, як не прикро, з російською через багато чинників- це і історичне витісняння мови за Союзу, і відповідно більша кількість носіїв російської мови і незначне поширення на сході і в центрі, і російськомовні міста ,телебачення і художня література до недавнього часу, тощо. А кожен громадянин, який поважає себе і свою державу, повинен не тільки знати мову але і спілкуватися на ній. А поки ми не Швейцарія і не Фінляндія ,то будемо хоч таким способом не давати мові зникнути. Українська мова того варта. Тим більше, для слов"ян це не буде складно через споріднення мов. Головне бажання. А китайців у нас мало.
Навуходоносор до лучанка Показати IP 25 Квітня 2019 17:47
А може у нас не китайців замало, а дефіцит думаючих? Не стали ж фінни боятися другої державної мови - шведської, не стали канадці боятися другої державної - французської, не бояться в Нідерландах другої державної - валійської, не бояться в Португалії другої сильної іспанської? Продовжувати? І як може мова українська конкурувати з мовою, яка в п*ятірці мов ООН? І чи потрібна взагалі конкуренція? Питання ж не в конкуренції, що ж Ви мислите категоріями 19 -го століття? Для кожного народу мова своя і конкуренція тут зовсім ні до чого! А чи відомо Вам, що на українській мові не приймає европейська Ассоціація патентів з описання винаходів і тільки по цій причині Україна щороку втрачає мільярди доларів? Тоді давайте будемо бідними і надалі! Пора розумнішати!
лучанка до Навуходоносор Показати IP 25 Квітня 2019 18:26
Щодо конкуренціїї. Неконкурентноспроможні речі зникають. Будь-які. І мова в тому числі, то справа часу. Поглинання однією країною іншої здійснюється не тільки шляхом приєднання території. Одна мова зв"язує . А для національної ідентичності мова є головним поняттям. А яка мова своя для російськомовного етнічного українця-українська чи російська? На рахунок патентів: маючи світлу голову, щоб створити винахід ,думаю, не є проблемою зробити переклад. Правда ,процедура подання патентів мені не відома,можу помилятися. На рахунок століття. В тому то і справа, що у вік інформаційних технологій, їх впливу на свідомість і підсвідомість ,мова має вирішальне значення. Давайте розумнішати разом!
Тор Показати IP 25 Квітня 2019 17:35
А назви всяких забігайлівок-наливайок написаних англійською теж підлягають заміні???? Я не проти англійської, але всякі манхетени, версалі з протухшим пивом повинні писатись українською.
Петро до Тор Показати IP 26 Квітня 2019 00:02
Пиво від цього смакуватиме краще не буде
Тор до Петра до Петро Показати IP 26 Квітня 2019 10:21
Яке буде пиво мені байдуже, я його взагалі не вживаю. Але неприємно коли ідеш по вулиці і вивіски закладів на іноземній мові. Наївні власники думають що таким чином додадуть ваги своєму закладу.
Je suis votre pays Показати IP 25 Квітня 2019 21:52
Українська мова державна відповідно до Конституції України, найвищого закону, над яким ніякого закону не треба. Мені цікаво хто з коментаторів читав ухвалений сьогодні Закон? Який іще не підписаний. Ви впевнені, що він не написаний лише для замилювання очей? Ви впевнені, що скандали на грунті його прийняття об'єднають Українську націю? Нащадки комсомольців і докторів наук у сфері наукового комунізму, Ви впевнені, що саме про розпалювання ворожнечі на грунті мовного питання співають у словах гімну УПА "Соборна Українськая держава, вільна й міцна від Сяну по Кавказ"? Звісно Закон має бути підписаний безумовно і вступити в силу, тільки норми його повинні бути прописані на основі поваги до честі і гідності всіх, без винятку Українських громадян, бо той хто не поважає свій народ, не любить свою країну. Він може говорити гарними репліками, писати сотні законів і презентувати їх беручими за душу фразами, тільки Україна йому не потрібна. Чи ви ще до сих пір впевнені, що потрібна? Тоді подивіться ким, за декілька днів стало для так званих нібито патріотів 73 відсотки населення України - "тупим зомбованим стадом" чи ще як... Чому ніхто ні по якому Закону не відповідає за ТАКУ зневагу до Української нації? Чому це не вважається розколом і діями, спрямованими на повалення Конституційного ладу?
Грек Показати IP 25 Квітня 2019 22:03
Вернитесь назад для правильного пути, как возникла кириллица?
Лана Показати IP 26 Квітня 2019 11:20
"Мова величава. Якщо в нашій безталанній мові набереться двісті тисяч слів, то за кожне українське слово вже поклали сто голів..." Юрій Гнаткевич писав: " Націй із двома мовами у природі не буває. Якщо нація має дві мови, то це вже не одна, а дві нації. А де в державі є дві нації, кожна з яких прагне культурної гегемонії, там панує національний розбрат або навіть війна". Державна мова в Україні має бути одна, як герб і прапор!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus