USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Від COVID-19 помер колишній президент Франції

3 Грудня 2020 08:43
У віці 94 років помер колишній президент Франції Валері Жискар д'Естен. Інформація про смерть політика з’явилася ввечері 2 грудня за центральноєвропейським часом.

Як повідомляє інформаційна агенція AFP з посиланням на родину д’Естена, він помер унаслідок ускладнень від COVID-19. Інші деталі смерті наразі не розголошують, передає 24 канал.

За даними радіостанції Europe 1, д'Естен помер у своєму маєтку в департаменті Луара і Шер. У Єлисейському палаці офіційно інцидент поки не прокоментували.

Відомо, що д’Естен від середини листопада перебував у кардіологічному відділенні лікарні у Турі. Перед цим, 14 вересня, його госпіталізували в один із медзакладів у Парижі з діагнозом "легка інфекція легенів".

Коротка біографія Валері Жискара д'Естена

Народився політик 2 лютого 1926 року в заможній дворянській сім'ї. Місце його народження – Кобленц. Це місто розташовувалося на окупованій Францією території Німеччини. Туди його батько потрапив за службою.

Закінчив він один із найпрестижніших наукових закладів Франції – Вищу політехнічну школу. Пізніше продовжив навчання в Національній школі адміністрації. Опісля почалася його політична кар'єра.

Д'Естен був 20-м президентом Франції. Очолював країну політик з 1974 по 1981 роки.

На той час д'Естен був наймолодшим французьким президентом в історії. На момент обрання йому було 48 років.

Семирічний термін правління відзначився реформами у країні. Зокрема, під час його президенства легалізували аборти та послабили цензуру.

У 1975 році д'Естен організував у місті Рамбує під Парижем першу зустріч лідерів семи провідних індустріальних демократій (G7).

Крім того, в роки його президентства у Франції почали будувати швидкісні залізниці й АЕС, проте політик не зміг закріпити успіх. У підсумку економічна криза в другій половині його терміну на найвищій посаді не дали д'Естену шансу на переобрання.

На виборах він програв соціалісту Франсуа Міттерану.

У 2001 році експрезидент Франції очолив європейський Конвент, створений для розробки проєкту конституції Європейського Союзу. Але цю ініціативу так і не вдалося втілити в життя. Зрештою, замість повноцінної конституції, країни ЄС схвалили її істотно полегшений варіант – Лісабонський договір.

Д’Естен був учасником визволення Парижа в роки Другої світової війни, а також працював міністром в уряді де Голля та був членом Французької академії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus