USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.85
  • PLN 9.80 9.95

Від кікімор до сухпайків. Як у луцькій бібліотеці діє волонтерський фронт

12 Червня 2022 20:41
У приміщенні Волинської обласної бібліотеки для юнацтва в Луцьку не тільки видають книжки, а й активно волонтерять. Тут плетуть маскувальні сітки, кікімори для військових, збирають передачі разом з фондом «Меценати для солдата».

Щодня на розі Театрального майдану волонтери збирають кошти у скриньку для пожертв. У кожного – бейдж, а позаду – банер фонду.

Того дня була черга стояти зі скринькою двох Оксан. Обидві викладають у ВНУ. Розповідають: оскільки це центр міста, тут є постійний рух.

«Ми домовилися, що по дві години стоїмо, хтось – плете сітки чи кікімори. І так чергуємо. Взимку, та й навіть ще кілька тижнів тому, тут було геть нежарко, доводилось пританцьовувати. Тут постійний рух. Ми навіть поневолі стали «консультаційним центром»: багато людей, особливо переселенців, звертаються, питають, як їм пройти в ту чи іншу установу: соцзахист, міграційну службу, тож ми їх направляємо», - розповідають вони.
Паралельно, аби не стояти без діла, смикають нитки з клаптів мішковини, щоб потім це перетворити на маскувальні кікімори для військових.

«Якщо мішок старий, то нитки часом рвуться. Треба їх чимало, але нас багато і потихеньку плетемо. Нас до 15 чоловік, ми постійно міняємось. Двоє стоять зі скринькою, інші плетуть. Ще в коледжі аптечки складають, також збираємо речі для тих, хто перебуває в госпіталі», – додають волонтерки.
Плетуть такі потрібні військовим кікімори в приміщенні обласної бібліотеки для юнацтва. Люди сюди приходять постійно, бо запит завжди є. А плести кікімори – це надзвичайно кропітка робота. Кожну ниточку, яку висмикнули з тканини, треба міцно прив’язати до сітки-основи. Директорка бібліотеки Алла Єфремова розповідає: тут постійно кипить робота.
«Люди приходять, волонтерять. Ось зараз треба сплести шість штук до кінця тижня, тож вони активно працюють. Дехто сітки бере додому. Є тут і вчителі, і медики, і працівники суду, і пенсіонери. Приходять з різних сфер. Люди згуртувалися на цілі перемоги. Ми всі туди йдемо різними кроками. Ніхто не зобов’язує до цього, лише совість», – каже вона.

Тут же, в бібліотеці, працівники пакують в індивідуальні пакети сухофрукти, печиво, які передадуть бійцям на фронт.

«Діти приносять малюнки, ми їх кладемо в ящики і разом з провізією передаємо бійцям на фронт. А ще – нашу молитву», – додає Алла Єфремова.
Юлія Малєєва
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus