USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Від куріння вейпа померли 37 людей у США та 2 людини у Великобританії

4 Листопада 2019 14:20
У США зафіксовано 1888 випадки захворювань легенів, пов’язаних з курінням вейпа. Станом на 4 листопада люди загинули у 24 штатах США, їх вік становив від 17 до 75 років.

Після спалаху смертності від Вейпінгу у США, Великобританія почала власне розслідування, повідомляє 24 канал з посиланням на The Sun.

Як пише CNN, Випадки захворювань та смертність стрімко зростають, а тим часом МОЗ США розширюють лабораторні тестування, адже точна причина досі не знайдена.

Загадковій хворобі вже дали назву – EVALI.

Кілька держав намагаються вжити заходів стосовно обмеження продажу вейп-продукції. Наприклад, Державна рада охорони здоров'я Вашингтона ухвалила екстрену зупинку продажу ароматизованих препаратів для вейпінгу, включаючи м'яту та ментол. Заборона буде діяти 120 днів.

Армія США заявила, що лікує двох солдатів від цієї епідемії, внаслідок чого заборонила на базах електронні сигарети та вейпи.

Симптоми "вейп-хвороби" – EVALI

- Ускладнене дихання;

- Задишка;

- Біль у грудях;

- Лихоманка;

- Блювота;

- Діарея;
Що відомо про вейп-хворобу

У серпні в штаті Іллінойс було повідомлено про першу смерть від хвороби легенів, викликану вейпінгом.

Найімовірніша причина – хімічний опік. Також відомо, що 76% пацієнтів використовували заправки для вейпів з вмістом ТГК.

Федеральні та державні органи охорони здоров’я випробовують усі матеріали та вивчають зразки тканин у пацієнтів, намагаючись знайти причину спалаху. Також вони стурбовані величезною кількістю незаконних продуктів з ТГК в обігу, до яких часто додають розріджувачі та ароматизатори, які можуть бути токсичними для легенів.

На початку вересня у Нью-Йорку заявили, що в заправках для вейпів, які використовували загиблі, виявлено багато вітаміну Е. Проте медики не поспішають з попередніми висновками та проводять дослідження.

9 вересня чиновники Штату Нью-Йорк заявили, що відправили повістки трьом компаніям, які продають заправки для вейпу з високим вмістом цього вітаміну. Експерти наголошують, що компанії часто використовують різноманітні дешеві загущувачі та ароматизатори.

Відомо, що вітаміну Е багато у мигдалі, оливковій та ріпаковій оліях. Він доступний як звичайна харчова добавка і часто використовується для косметичного догляду за шкірою. Експерти кажуть, що його молекулярна структура не досліджена і цілком може виявитись небезпечною.

Жодна велика компанія поки що не помічена у зв'язках зі смертельною продукцією.

У вересні Каліфорнія виділила близько 20 мільйонів доларів на рекламну кампанію проти вейпінгу.

В окремих штатах США проводять розслідування, людей закликають утриматись від звички, яка може стати смертельною.

Що відомо про постраждалих

- 70% пацієнтів – чоловіки;

- Середній вік пацієнтів становить 23 роки, наймолодшому постраждалому 13 років, а найстаршому – 75 років;

- 19% пацієнтів старші 35 років;

- 26% пацієнтів віком від 25 до 34 років

- 18% пацієнтів віком від 21 до 24 років;

- 21% пацієнтів віком від 18 до 20 років;

- 16% пацієнтів молодші 18 років;

Багатьом із постраждалих потрібен додатковий кисень, а деяких доводилося підключати до апаратів штучного дихання, аби допомогти дихати.

Центр з контролю та профілактики захворювань в США наголошує, що вейпи чи електронні сигарети протипоказані малолітнім, вагітним та дорослим, які не вживають тютюнові вироби.

Також вони заявили, що якщо людина не хоче відмовлятись від вейпа чи електронних цигарок, вона не повинна купувати продукцію з неофіційних магазинів, у друзів чи "з вулиці". Також в жодному разі не можна змінювати чи додавати до заправок речовини, які не рекомендовані виробником.

Смерть від вейпа у Великобританії

Виявилось, що у 2010 році та 2012 у Великобританії траплялись смертельні випадки, пов'язані з вейпінгом.

У легенях 57-річниого Террі Міллера була олія від вейпа, що спровокувало ліпоїдну пневмонію.

«Я здивована, що це зайняло так багато часу. Цікаво, скільки ще є випадків, про які не було повідомлено», – зауважила жінка Террі Міллера.

Про другу смерть в цій країні вперше повідомило Агентство з регулювання лікарських засобів та медичних препаратів (MHRA) у 2012 році.

Причину смерті було вказано як раптовий серцевий напад, проте у ході слідства виявилось, що причиною смерті став вейпінг.

Загалом у Великобританії зафіксовано близько 200 випадків захворювання EVALI.

Починаючи з 2014, Служба охорони здоров’я зафіксувала 74 повідомлення, у яких лікарі підозрювали електронні сигарети та вейпи у причині захворювань.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus