USD 39.45 39.78
  • USD 39.45 39.78
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Вікіпедія» запроваджує цензуру

28 Серпня 2009 10:29
Онлайн-енциклопедія «Вікіпедія» припиняє вільне редагування своїх статей. Згідно з новими вимогами, всі зміни до сторінок про живих людей і деякі організації вноситимуться тільки після затвердження редактором. Про це 28 серпня повідомляють «Волинські Новини».
Крім того, компанія набере на роботу спеціальних людей – «досвідчених фахівців-волонтерів» – які редагуватимуть статті енциклопедії. Таким чином, сайт принципово змінює свою політику. Раніше «Вікіпедія» дозволяла всім бажаючим вносити практично будь-які зміни до змісту практично всіх сторінок, – пише сайт ТСН.
За словами представника «Вікіпедії», двомісячний пробний період розпочнеться вже через кілька тижнів. Власники ресурсу стверджують, що вони просто намагаються боротися з «вандалізмом» на сайті.
«Це тест. Буде цікаво подивитися на реакцію користувачів», – сказав Джиммі Уелс, один із засновників «Вікіпедії».
Його колега Майкл Піл упевнений, що нововведення викличе суперечливу реакцію. У той же час, за його словами, за введення контролю висловилися 80% з 259 користувачів, які взяли участь у спеціальному опитуванні.
«Самі користувачі ухвалили таке рішення, ніхто їм його не нав’язував», –  додав він.
«Вікіпедія» вважає нову систему «буфером, який повинен зробити вандалізм менш помітним і зменшити його шкідливу дію». Раніше до статей доволі часто вносилися помилкові дані. Так, користувачі «Вікіпедії» достроково поховали сенатора Едварда Кеннеді, коли з ним трапився напад на інавгурації Обами (насправді Кеннеді продовжував працювати в Сенаті і помер буквально днями, 25 серпня).
Про Роббі Уільямса якийсь час повідомлялося, що він заробляє на життя, поїдаючи хом’яків у місті Стоук. Твердження, що Девід Бекхем був воротарем у футбольній команді XVIII століття, також запам’яталося всім, але нікого не обдурило.
А, наприклад, услід за першими повідомленнями про смерть Майкла Джексона редакторам довелося закрити дві сторінки, щоб припинити публікацію домислів про причини його смерті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus