USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Віталій Кварцяний: Хочемо у «Карпат» позичити трохи фарту

30 Серпня 2010 10:23
Сьогодні, 30 серпня, о 19:00 на полі львівського стадіону «Україна» розпочнеться західноукраїнське дербі, в якому «Карпати» прийматимуть луцьку «Волинь».

Напередодні цього поєдинку головний тренер гостей Віталій Кварцяний відповів на питання кореспондента ЗІКу.

- Сьогодні «Волинь» в чемпіонаті України грає з «Карпатами». Чого ви очікуєте від гри у Львові?

– «Карпати» зараз знаходяться на «плюсовій» дорозі. Команда грає у швидкісний і комбінаційний футбол. В команді є невисокі на зріст, але технічні і швидкі гравці, які закривають фланги від одного кутового прапорця до іншого. Але є в центрі нападу і люди високі та габаритні, які добре грають головою і можуть як самотужки вирішити епізод, так і зіграти на партнера. Не буду приховувати, мені подобається той динамічний футбол, який демонструють «Карпати». Скажу і про те, що тренер Олег Кононов нині багато експериментує зі складом, бо його команді доводиться грати на два фронти – у чемпіонаті та Лізі Європи, а за три тижні почнеться ще й Кубок України. Подобається мені й те, що «Карпати» за будь-яких обставин грають на атаку. При цьому не можна не відзначити і той факт, що у їхній грі присутнім є фарт. Візьміть поєдинок з «Арсеналом», коли вони забили на останніх секундах і виграли. Та й в останній грі чемпіонату з «Севастополем» «Карпати» виграли, виставивши другий склад, але без долі везіння не обійшлося. Ну а про поєдинок з «Галатасараєм» я взагалі мовчу – таке можна побачити лише в найцікавіших детективах. Однак з іншого боку, можливо, «Карпатам» якраз і фартить, бо вони завжди намагаються грати на атаку, а щастить, як відомо, зазвичай сміливим та відчайдушним. Тому ми в понеділок хочемо забрати у них трохи фарту, але я хочу підкреслити, що це стосується виключно ігор чемпіонату України, а от в Лізі Європи нехай «Карпатам» фартить на повну. Дуже тішуся, що представник Західної України так успішно грає в Лізі Європи.

– Матчі «Карпат» з «Галатасараєм» дивилися?

– Звичайно, хіба такі ігри можна було пропустити? Турки вдома десь трохи недооцінили «Карпати», а коли очухалися, було вже 0:2. Франк Райкаард випустив Мілана Бароша і той забив два голи. Тож треба було так попасти, маю на увазі перший гол чеха. Але це футбол, йому в тому епізоді страшенно поталанило. Так само туркам поталанило і у Львові, коли на рівному місці послизнувся захисник «Карпат» і вони забили гол. Однак вони надто рано почали радіти і святкувати перемогу. Фарт тут же повернувся до них іншим місцем і вже тішилися «Карпати», а разом з ними й вся Україна. Ще раз хочу підкреслити, що і я, і всі гравці та вболівальники «Волині» дуже раді за «Карпати». Нам та й багатьом іншим українським клубам необхідно брати з них приклад.

– Давайте повернемося до матчу «Карпати» – «Волинь». Той факт, що «Карпати» перед поєдинком з «Волинню» грали проти «Галатасарая» і мали на підготовку до дербі лише три дні, для вашої команди великий плюс?

– Вважаю, що для нас це погано і зараз поясню чому. Адже вони виграли у турків і тепер можуть на хвилі успіху нас просто «винести». А те, що в них лише три дні на відновлення, я перевагою для нас не назвав би. Адже для добре підготовлених гравців це цілком достатній термін, щоб відпочити і відновити сили. Хоча багато що буде залежати від того, чи Олег Кононов вгадає зі складом. А загалом скажу, що нам у матчі з «Карпатами» буде дуже важко незалежно від того, хто вийде у них на поле. Тому ще раз нагадаю, що ми хочемо у цій грі у «Карпат» позичити трохи фарту.

– Протистояння «Карпат» і «Волині» завжди є принциповим – це ж західноукраїнське дербі. Якою буде підтримка вболівальників у Львові у вашої команди?

– Знаю, що до Львова поїде два або три автобуси з нашими вболівальниками. Клуб завжди намагається забезпечити команді підтримку у гостьових іграх, тому йде на зустріч нашим вболівальникам і робить все, що може, аби посприяти їм у виїздах. Але наші фанати є культурні люди і поважають своїх опонентів, а тому ведуть себе спокійно. Тому сподіваюся, що у Львові обійдеться без ексцесів на трибунах та за межами стадіону. Не сумніваюся, що так само буде і в матчі другого кола, коли вже вболівальники «Карпат» приїдуть у Луцьк.

– Зазвичай після програних матчів ви дуже сильно сварите своїх гравців. Однак у попередньому турі, коли «Волинь» поступилася вдома «Шахтарю», ви загалом залишилися задоволені діями своєї команди.

– Я людина емоційна, але цього разу поразку пережив більше всередині себе. Так, ми програли, але за цю поразку нам не соромно. Було видно, що хлопці намагалися не просто відбиватися в захисті, а й хотіли показати себе в атаці і забити. Проте в передній лінії у нас не все вийшло. Але всі дуже старалися і хотіли створити сенсацію. Непогано стояв у рамці і наш воротар, але таки припустився дитячої помилки, яка призвела до єдиного голу. Перш за все нам не вистачило концентрації. А з «Шахтарем» будь-яка помилочка може закінчитися плачевно. Донецьк грає дуже швидко і технічно гравці підготовлені блискуче. Але ми зіграли з ними гідно. Трохи не вийшло, але так сталося – це футбол.

– Чим можете пояснити такий феномен, що «Волинь» вже давно заробила репутацію команди, яка завжди дає бій лідерам, але часто губить очки в іграх із середнячками і аутсайдерами.

– Команди-лідери завжди намагаються більше атакувати і великими силами йти вперед. Тому в іграх з ними завжди є простір для контратак. Ми також хотіли б грати першим номером, але у нас не той підбір виконавців і ми ще не вміємо так діяти, як це робить «Шахтар» чи «Динамо», ті ж «Металіст» і «Карпати». А от в іграх проти суперника, який тримає великі сили в обороні, нам бракує вміння проходити насичену оборону. Також у нас наразі хромає реалізація гольових моментів. Створюємо ми їх достатньо, але довести до голу справу не вдається. Десь нам бракує і фарту. Саме тому ми вдома не змогли обіграти «Кривбас» і програли «Зорі», а в гостях не зуміли довести до перемоги гру з «Арсеналом». За великим рахунком ми провалили тільки матч з «Ворсклою», коли пропустили вдома чотири голи. Навіть у наступній зустрічі в Дніпропетровську ми хоча й знову програли, діяли вже набагато краще. Так що ми цілком могли зараз мати не 5 очок, а 10 – 12, і займати місце в районі 5 – 7, а не 14.

– До речі, які завдання стоять перед «Волинню» у чемпіонаті? Знаючи ваш максималізм, навряд чи ви мрієте просто втриматися в Прем’єр-лізі.


– В принципі ви праві – я завжди хочу досягати максимум можливого. Але в той же час намагаюся реально дивитися на речі. У нас було дуже мало часу на підготовку до чемпіонату. Адже турнір у першій лізі закінчився значно пізніше, ніж у Прем’єр-лізі. До того ж нас зараз переслідує якийсь злий рок травм – у нас практично немає гравців, які б не лікувалися або під час підготовчого періоду, або вже безпосередньо в ході чемпіонату. Саме через ушкодження гравців ми не змогли виставити на стартовий поєдинок чемпіонату оптимальний склад – награвали одних, а на поле вийшли зовсім інші виконавці. Зараз для нас головне, з максимально можливою кількістю очок дотягнути до зими, а там ми підсилимося, добре попрацюємо під час зимової перерви і навесні ви побачите зовсім іншу «Волинь». Що ж до завдань на сезон, то шосте місце буде для нас дуже добрим результатом, вісімка – хорошим, а 12-е місце – нормальним. А от боротися лише за виживання мені насправді не хочеться та й не цікаво це.

– Ні для кого не секрет, що перед початком сезону було багато розмов про протистояння ФК «Волинь» та вашої місцевої влади. Щось у цьому плані змінилося?

– Стосунки у нас не налагодилися і швидше за все нічого в цьому плані найближчим часом і не зміниться. Коли йдуть вибори, то кандидати у депутати всіх мастей обіцяють одне, але коли приходять до влади, то одразу забувають про все, що говорили. Влада дуже сильно змінює людей в гіршу сторону. До того ж у нас вже традиційно спорт і фізична культура з бюджету фінансуються в останню чергу. Таке враження, що здоров’я нації нікого взагалі не цікавить. Але президент нашого клубу Василь Столяр робить все можливе, щоб клуб функціонував на більш-менш пристойному рівні. Так само як і президент «Карпат» Петро Димінський, про якого треба сказати окремо. Хто б що не казав, а я вважаю, що Петро Петрович – велика людина для Львова. Адже він вкладає свої гроші в «Карпати» і клуб, який поступово виходить на провідні позиції в Україні та починає про себе всерйоз заявляти у Європі. Не можна також не відзначити і його прагнення створити у «Карпатах» піраміду з підготовки гравців високого класу. І перші результати в цьому плані вже є. Минулого сезону турнір молодіжних команд виграли саме «Карпати». Причому зробили вони це дуже переконливо. Також не може не відзначити, що утримуючи і футбольну академію, і СДЮШОР, футбольний клуб «Карпати» впроваджує в реальне життя важливий соціальний проект – відриває від негативного впливу вулиці і загартовує фізично та духовно велику кількість дітей. А це завдання є не менш важливе, ніж підготовка висококласних футболістів.

– «Волинь» також має свою клубну СДЮШОР. Цікаво дізнатися, місцева влада вашому клубу якось допомагає її утримувати?

– Я ж вже казав, що у ФК «Волинь» співпраці з владою немає практично в жодному напрямку. Тому СДЮШОР існує виключно на кошти клубу. На жаль, Україні ще далеко до насправді цивілізованих європейських держав, у яких є правильно побудована система фізичного виховання підростаючого покоління. Я абсолютно згідний з тим, що професіональний спорт, професіональні клуби повинні існувати на гроші меценатів та спонсорів, мають самі шукати джерела свого фінансування. Але дитячим спортом, ДЮСШ та СДЮШОР повинна опікуватися якраз держава. Якби так було, то ми б сьогодні не констатували той факт, що у нас діти вмирають на уроках фізкультури у школах і що 80 відсотків юнаків непридатні до служби у війську. Але до вирішення цих питань у нашої держави руки ніяк не доходять.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus