USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Під час воєнного стану військовозобов’язані жінки не зможуть виїжджати за кордон

5 Вересня 2022 10:52
Юрист Міністерства оборони України Володимир Смілка уточнив, як проходитиме постановка на облік жінок певних спеціальностей з 1 жовтня.

У коментарі Суспільному Смілка нагадав, що зараз у списку 14 спеціальностей, представниці яких мають стати на облік. Водночас облік не означає мобілізацію. Жінки, які стануть військовозобов'язаними, не зможуть виїжджати за кордон під час воєнного стану.

«Кожна жінка, яка закінчує навчальний заклад за відповідною спеціальністю, здобула якийсь фах. За цим фахом, якщо він передбачений у наказі, вона має прийти до територіального центру комплектування для взяття на облік. Якщо жінка працює за таким фахом, але не має відповідної освіти, вона теж може направлятись роботодавцем на облік», — пояснив експерт.

Для взяття на облік потрібні паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про шлюб і народження дітей, диплом та довідка з місця роботи із зазначенням спеціальності. До кінця року штрафувати за непостановку на облік не будуть, уточнив Смілка. За словами юриста, зараз у Міноборони вивчають, чи потрібно робити окремий облік для жінок та як буде організовано медкомісію.

Читати ще: Мобілізація жінок: хто має стати на військовий облік і що зміниться з 1 жовтня

«Оскільки ми наближаємося до стандартів НАТО, ми йдемо до них не тільки у зброї, а й у військовому обліку… Цей облік є однаковим як для жінок, так і для чоловіків. Вони збирають необхідні документи та звертаються до керівника свого підприємства, прямують в територіальні центри комплектування», — також сказав Смілка.

Як повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, відомство передало до Верховної Ради пропозиції змін до законодавства щодо добровільності постановки на облік. Якщо зміни буде ухвалено, Генштаб змінить список спеціальностей і скоротить його. Вона також сказала, що йдеться про добровільну постановку на облік.

За її словами, зараз в Україні немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку. Але в українській армії залишається потреба у спеціальностях та фахівцях у сферах медицини, радіотехніки й харчових технологій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 5 Вересня 2022 11:46
Головне, нардепів не чіпати.
Вангалітик Показати IP 5 Вересня 2022 13:55
Інстаграми деяких українок будуть наповнюватись більш одноманітним вмістом, залежно від того де вона перебуває після 1 жовтня: всередині чи за межами наших кордонів
Жінка Показати IP 5 Вересня 2022 18:05
Який н**уй облік. Мені 50 років, сустави болять, тиск 150, сітчатка відслаюється, панічні атаки. Скоро розвалюватися буду.
Владлен Ілларіонович до Жінка Показати IP 6 Вересня 2022 08:39
Будете типу шахідкою(-инею) прориватись на ворожі позиції
Кріпак до Жінка Показати IP 7 Вересня 2022 09:11
Облік для жінок ДОБРОВІЛЬНИЙ не хочете не стаєте і можете їхати коли і куда хочете, наразі чоловіки попали в кріпаки хто немає грошей.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus