USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Влада України не зацікавлена в реформуванні митниці

2 Січня 2017 17:57
Митниця щомісяця збирає близько 20 млрд грн, з них від 4 до 8 млрд "втрачається". Влада країни не зацікавлена в реформуванні митниці, - заявив колишній заступник голови Державної фіскальної служби України Костянтин Лікарчук.

З його слів, припинення фінансування митних реформ в Україні Агентством США з міжнародного розвитку - це серйозний сигнал Києву, інформує "ГОРДОН". Каже, найближчим часом голова Державної фіскальної служби (ДФС) України Роман Насиров покине займану посаду.

"Думаю, в цьому році відбудеться відставка Насирова, припускаю, що досить скоро. В НАБУ на нього багато різних справ, рано чи пізно йому вручать підозра по одному з епізодів його бурхливої ​​діяльності. За два роки керівництва ДФС Насиров багато "начудив". Але питання не тільки в нинішньому главі ДФС. В Україні реформа митниці нікому не потрібна і невигідна. Митниця щомісяця збирає приблизно 20 млрд грн, з яких від 4 до 8 млрд "втрачається". Це величезні гроші, які пливуть у кишені можновладців", - зазначив Лікарчук.

За його словами, американська сторона надіслала Києву серйозний сигнал, прийнявши рішення припинити фінансування проекту реформ на українській митниці.

"Безумовно, припинення з боку Агентства США з міжнародного розвитку фінансування митних реформ в Україні - серйозний сигнал. У тій же Одесі агентство займалося впровадженням нової системи митного контролю, IT-питаннями, закупівлею обладнання, сканерів, частковим фінансуванням зарплат. Але тим, хто зараз керує ДФС в цілому і Одеською митницею зокрема, ні реформи, ні звіт перед міжнародними донорами нецікаві ", - підкреслив Лікарчук.

Він акцентував увагу на тому, що влада країни не зацікавлена в реформуванні митниці.

"Чи не стане це і сигналом для президента і уряду прибрати з митниці одіозних людей. По-перше, ніхто в українській владі не хоче реформувати митницю. По-друге, ніхто не розуміє, як і навіщо це робити. Ні тиск Заходу, ні тиск українського громадянського суспільства ситуацію не змінить, тому що реформування митниці - дуже вузькоспеціалізовані питання, в якому західні партнери практично не розбираються", - заявив Лікарчук.

На його думку, митна реформа повинна поширюватися на всю Україну, а не на окремі регіони.

"Міжнародні партнери погодилися допомагати саме Одеській митниці тому, що там була конкретна програма реформ. Але митну реформу треба робити по всій Україні, потрібно мати програму, план, бачення, політичну волю. А цього всього немає. До тих пір, поки у владі не буде людей, які розуміють, навіщо і як потрібно реформувати митницю, ніхто цим не буде займатися", - резюмував Лікарчук.

За даними агентства Reuters, Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) припинило фінансування проекту сприяння митній реформі в Україні після відставки глави Одеської митниці Юлії Марушевської.

Марушевська очолила Одеську митницю в жовтні 2015 року. 14 листопада 2016 року його повідомила, що подала заяву про звільнення. 29 листопада її звільнили з займаної посади.

За словами Марушевської, немає сенсу боротися за реформи на митниці, якщо уряд України не бажає їх проводити.

Глава Державної фіскальної служби Роман Насиров у відповідь звинуватив Марушевську в невиконанні плану надходжень до бюджету від її відомства і в заниженні оціночної вартості товарів, що проходили через митницю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Kapitan Показати IP 2 Січня 2017 22:32
Півтори тони бурштину перевезонного " сквозняком " через Ягодин в минулому році ! 10 років розстрілу треба давати за таке .
Анонім Показати IP 3 Січня 2017 11:27
МИТНИЦЯ КЕРУВАЛАСЬ І КЕРУЄТЬСЯ БЕЗПОСЕРЕДНЬО З БАНКОВОЇ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus