USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинянин став чемпіоном піци в Італії і відкрив у Римі власну піцерію. РЕПОРТАЖ

8 Січня 2014 19:00
Українці за кордоном не лише працюють на когось, а й самі дають роботу іноземцям. Саме такий заробітчанин - Андрій Злотко з Волині.

28-річний чоловік у престижному районі Риму відкрив власну піцерію «Маестро-піца». У закладі, де пригощають італійською випічкою за традиційними і новими рецептами, завжди людно. Хоча, зізнається власник, у нього піца трохи дорожча, ніж у звичайних італійських ресторанчиках.


Вчитися на піцайолу волинянин Андрій Злотко почав у 17 років. Тоді він переїхав до Італії, де працювала і жила його мама. Хлопець розповідає, що починав трудову діяльність учнем у невеличких піцеріях. А за півроку йому неймовірно пощастило – Андрій влаштувався працювати у заклад до одного з визнаних майстрів у справі випікання піци маестро Лауро Перно. Господар, пригадує талановитий учень, завжди дивувався, що йому нічого не треба пояснювати пояснювати: подивився один раз і зробив.

А в 2010 році українець став чемпіоном Італії в конкурсі «pizza alla Palla», який щороку проводить Асоціація піцерій Італії. Кожного року кухарі з усієї країни з’їжджаються на професійний конкурс, щоб позмагатись у пригодовуванні різних видів традиційної закуски. Андрій найкраще з-поміж усіх піцайол впорався з приготуванням піци, яку випікають у печі без бляшки, та великої піци на розріз. Переможну піцу Злотка навіть назвали на його честь - «Andrea», адже українець придумав власний різновид наповнення: поклав у начинку артишок, підсмажений бекон, сири горгонзолу дольче та копчену проволу.

«Я й не думав йти на конкурс, не вірив у чесне суддівство, - розповідає кращий майстер піци-2010. - Але всі знайому переконували спробувати і я пішов. Та настільки не сподівався на перемогу, що коли оголосили моє ім’я, навіть і не почув, бо не слухав».

Отримавши визнання, молодий майстер загорівся ідеєю працювати не на когось, на себе, на свою сім’ю. Він узяв оренду невеличке приміщення і відкрив там піцерію у лютому 2013 року. Андрій – головний на кухні, а його дружина Яна – відповідальна на обслуговуючий персонал. Вийшов справжній сімейний бізнес, та ще й кілька робочих місць Злотки створили. «Ми не думали, що мати власний бізнес - так важко, - зізнається дружина Яна. - Працюємо сім днів на тиждень, багато роботи у залі, виконуємо замовлення на піцу з доставкою. Майже ніколи не відпочиваємо на свята. Але результати вже помітні: взяли кількох людей на роботу, маємо вже постійних клієнтів і схвальні рекомендації. Дуже приємно, коли відвідувач ділиться: «Я страждаю від печії, а після вашої піци її ніколи не буває».

Та й на фігурі, запевняє волинський піцайола, його кулінарні вироби не позначаються. Андрій розкриває головний секрет своє піци – це тісто. А для приготування хорошого тіста необхідно два компоненти – майстерність та інгредієнти. «Піца ніколи не буде смачною, якщо взяти дешеве борошно та соняшникову олію, - каже Андрій. - Ми купуємо тільки дуже дороге борошно й використовуємо лише найкращу оливкову олію. Також важливо правильно вимішати тісто. Тоді піцу можна вживати у великій кількості і не турбуватися про фігуру.

Повертатися в Україну сім’я Злотко поки не планує. Андрій розповів, що розглядав варіант відкриття піцерії у Києві, та це було йому не по кишені – і дозволи влітають у копійку, й орендна плата дуже висока.

Тож Андрій і Яна планують розширятися у Римі. У їхній першій піцерії ще вистачає роботи: завершити внутрішнє оформлення, створити сайт, зайнятись рекламою, підібрати привітний і відповідальний персонал. У планах заробітчан із України - відкривати мережу закладів «Маестро-піца». А згодам - започатковувати школу піци, де всі охочі зможуть перейняти майстерність приготування італійської національної страви у волинянина Андрія Злотка.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
дідо Показати IP 8 Січня 2014 19:16
А в україні тільки би по мітингах бігав та вимагав пільги від держави.
Анонім Показати IP 8 Січня 2014 21:48
До дідо. Про Київ неуважно прочитали?
Тота Показати IP 8 Січня 2014 21:55
А що це та Яна що з Рокинь?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus