USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Волинське село уже понад 100 літ святкує порятунок від холери

23 Жовтня 2016 20:39
Понад сто років у селі Четвертня Маневицького району 21 жовтня вшановують свято, якого немає більше ніде. Тут відзначають порятунок від холери, яка косила людей цілими сім’ями 1893 року. Й дотепер прихожани місцевого Свято-Преображенського храму моляться до подячних ікон, які замовили ще понад сто років тому, - пише Вісник.

Четвертнянський храм, збудований ще 1600 року, більше схожий на костел, католицький вплив відчувається і в написанні ікон. Під престолом знайшла свій спочинок власниця села Барбара Четвертинська з Москви. Мармурова плита з викарбуваною біографією княгині вмонтована в одній із колон. У селі переказують, що останки княгині хотіли винести з підземелля. Але одному чоловікові наснився страшний сон, і тому відмовилися від цієї затії. Вхід просто-напросто замурували. У день смерті Барбари 1791 року російська цариця Катерина ІІ, з якою княгиня була у приязних стосунках, пожертвувала храму дві ікони та Євангеліє. Воно написане 1759 року, важить 32 кілограми. Цю святиню, яка добре збереглася завдяки сталій температурі у храмі, виносять раз у рік – на храмове свято у день Преображення Господнього.

Храм має дивної краси різьблений іконостас із липи, який привезли сюди баржею по річці Стир. Почесне місце у церкві зайняв сторічний образ, який оновився 1995 року в хаті звичайної селянки. Серед інших святинь також є два старовинні кіоти з іконами Богородиці і Святителя Миколая, які були замовлені в честь порятунку села від холери 1893 року.

«Страшна хвороба косила наших людей цілими сім’ями, не встигали хоронити, – розповідає настоятель Серафим Сімонович. – Тоді 21 жовтня священик Георгій Потарський скликав прихожан, разом обійшли навколо храму хресним ходом, скроплюючи дорогу. І холера відступила. З того часу 21 жовтня щороку наші селяни святкують цей день, нічого не роблять, а йдуть до храму на молитву. Не було такого року, щоб не вшанували цей день. У нас то ніби другий престольний празник. Скільки себе пам’ятаю, завжди було це свято».

Молитвою четвертнянці зцілюються і тепер. Старовинним храмом у Четвертні цікавляться не тільки журналісти, студенти й учні. Років десять тому сюди приїхав з Канади нащадок місцевих князів. Для підтвердження свого коріння він навіть показав священику свій паспорт – на ім’я Святополка-Четвертинського. Чистою українською зізнався: приїхав подивитися на місце, де колись жили славні предки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Тая Показати IP 24 Жовтня 2016 00:13
хочу донести тим хто незанє, про те, що ЦІЛЮЩІ ВЛАСТИВОСТІ МАЄ НАРІЗАНА КРУЖАЛЬЦЯМИ ЦИБУЛЯ і розставлена на тарілочках по 1-2 кружки, біля всіх дверй у хаті. Попробуйте і не витрачайте грошей на лікі проти пошестей і простуд. Здоровя гарного зичуУУУУУ!
Штефан, Луцьк Показати IP 24 Жовтня 2016 09:30
Дякую, Таю. Це страшенно помиічний засіб. А ще - натертий на тертці часник. Можна, у полотняній торбинці.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus