USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинські аграрії – проти: у Волиньраді дискутували щодо впровадження ринку землі

28 Жовтня 2019 15:15
Волинські аграрії в один голос запевняють, що впровадження ринку землі в Україні в нинішньому форматі призведе до краху і банкрутства як малих, так і великих фермерських господарств. Особливо при умові, якщо доступ до ринку отримають іноземці. Відтак, пропонують ввести мораторій на продаж земель на 3 роки та напрацювати зміни до законопроекту.

Цю позицію поділяють і волинські нардепи Ігор Палиця, Ірина Констанкевич, Ігор Гузь та Вячеслав Рубльов, які 28 жовтня зібрались на круглий стіл з аграріями Волині, аби почути їх бачення щодо впровадження ринку землі.

Директор аграрного товариства «П’ятидні» та депутат Волиньради Валерій Діброва заявив, що закон, який повинен регулювати майбутній ринок – недолугий. З його слів, учасниками ринку мають стати всі українці, але близько 90% не мають змоги придбати землю через брак коштів. Тому першочергово потрібно створити умови для того, аби українці мали змогу придбати землю для власного користування.

З його слів, компромісним варіантом було б відкриття ринку терміном на 5 років лише для громадян України з можливістю придбати не більше 500 гектарів в одні руки.

«Чому 500? Бо на 100 гектарах можна тільки мозолів наробити. 500 дасть змогу вести відновлювальне виробництво», – пояснює аграрій.

За цей час слід зробити повну інвентаризацію землі, згодом вона набере ціни, і лише тоді, на думку Валерія Діброви, на ринок можна пускати юридичних осіб.

Голова фермерського господарства Петро Камельчук заявив, що ініціатори запуску ринку землі не розуміють, що його впровадження – це погибель вітчизняного товаровиробника з 90% вірогідністю.

«Ми на нулі. Більшість фермерів не отримують прибутків. Конкурувати з іноземцями по грошах ми не можемо. Наша вимога – на 3 роки ввести мораторій на продаж. Ми не можемо йти на поступки світовому банку. Якщо наші вимоги не будуть почуті, перекриватимемо дороги. Нашим аграріям вже нема що втрачати», – резюмує він.
Голова асоціації фермерів і приватних землевласників Волині Руслан Хомич, серед іншого, акцентував на тому, що якщо ринок землі відкриють для іноземців, то перед їх фінансовим потенціалом українські фермери будуть просто безсилі.

«Орендарям дають перше право покупки, а вони просто не мають на це грошей. Ми категорично проти цього дикого базару. В Україні потрібно провести повну інвентаризацію земель, поки не закінчимо – нічого робити не можна», – впевнений він.
Нардеп від 22 округу (місто Луцьк) Ігор Палиця, звертаючись до аграріїв, заявив, що продавати землю в бідній країні категорично не можна.

«Ми тут для того, щоб вас почути, і вашу позицію представити у Верховній Раді. Якщо вони (парламентська більшість і уряд, - ВН) не почують нас, ми разом з вами будемо стояти на вулиці», – зазначив він та закликав аграріїв підготувати пропозиції щодо вирішення цього питання.

Також він зауважив, що невідомо, звідки взявся вищезгаданий проєкт закону про ринок землі. Адже, з його слів, документ на 500 сторінок писав не його автор.

«Тут немає царів. Ви нас туди (у Верховну Раду, – ВН) відправили, щоб через нас чогось добиватись або проти чогось виступати. Кажіть, дзвоніть, турбуйте. Скажіть сусіднім областям, хай беруть «за шкварку» своїх депутатів. Щоб депутати розуміли, що якщо проголосують проти своїх людей, то назад просто не повернуться», – зазначив парламентарій.
Нардеп Ірина Констанкевич зауважила, що іноземний досвід показує, що скрізь земля захищена державою. Натомість в Україні – спроба віддати нашу землю.

«Позиція депутатської групи «За майбутнє»: українська земля є нашим стратегічним ресурсом, це те, що має бути захищеним для українців. Маємо відстояти позицію українців», – каже вона.
Підсумувала зустріч голова Волиньради Ірина Вахович, яка зауважила, що бар’єрів між депутатами і аграріями немає, їх думки були почуті. Також зазначила, що Україна не готова до цієї реформи.

«Власність на землю повинна бути в українців», – резюмувала вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Фермер Показати IP 28 Жовтня 2019 15:59
Ну і хто вас буде слухати,вони ж слуги народу....А слуги все знають.
питання Показати IP 28 Жовтня 2019 15:59
А Діброва з Порошенком порадився, щоб бути на такому зібранні? :)))
Є й інші думки Показати IP 28 Жовтня 2019 17:07
То шо присутні тут аграрії - феодали проти, то це зрозуміло ! Після впровадження ринку землі відразу будуть переглянуті в сторону збільшення ціни на аренду людських паїв. То питається, хто з тих набурмосених латифундистів буде за ? А чого не запрошуєте простих власників паїв ? Нехай депутати послухають селян, яким є потреба землю продати . А то виходить, що слухають тільки Діброву та іже з ним .
Виборець Показати IP 28 Жовтня 2019 17:32
Ознамомтесь із декларацією Діброви і зрозумієте, що землю "не потрібно продавати"
володимир Показати IP 28 Жовтня 2019 18:52
такі як діброва орендують в людей паї за 3 тисячі грв в рік то як вони можуть бути за продажу
1 до володимир Показати IP 29 Жовтня 2019 11:37
ого, а півтори тисячі за 2,5 га слабо?
Голова Показати IP 28 Жовтня 2019 19:08
На землю мораторій, а чорний ринок землі існує з 2015 року. Хай розкажуть наші аграрії, якими обхідними шляхами вони умудряються за копійки скупляти землю в селян уже 4 роки. ( в середньому ціна біля 1000$ за 1 га). То можливо хай дійсно зайде іноземець і скупить її по ринковій ціні?
Шева Показати IP 28 Жовтня 2019 19:18
Цього камельчука давно треба гнати в шию, на людях нажився брихун
Українець Показати IP 28 Жовтня 2019 19:59
Подивився декларацію. Нічого собі.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus