USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волинські лікарі розповіли, як та коли ліпше онкохворим щепитися проти COVID-19

7 Листопада 2021 17:42
Вакцинація проти COVID-19 осіб з онкопатологією є пріоритетною, але потрібно дотримуватися рекомендацій, які розробила Національна група фахівців з імунопрофілактики.

Про це Суспільному розповів виконувач обов’язків директора обласного медцентру онкології Юрій Малімон.

У гінекологічному відділенні центру, увесь персонал, а це 35 лікарів, медсестер та санітарок, – вакциновані. Зараз, каже завідувач відділенняТарас Рожанський, у стаціонарі 25 пацієнтів, 40% з них вакциновані.

Поради лікарів і досвід пацієнтів

Ірина Лучинець – пацієнтка гінекологічного відділення обласного медичного центру онкології. Жінка отримала друге щеплення 22 жовтня.

«Я пройшла повний курс вакцинації, зробила 2 дози, обрала Pfizer. Ніяких наслідків після того не було. Трішки рука боліла в місці проколу, а так все нормально було», – розповіла Ірина Лучинець.
Жінка каже: перед вакцинацією радилася з лікарем. Завідувач відділення Тарас Рожанський розповів: щодня отримує дзвінки від пацієнтів, які вагаються і просять поради щодо вакцинації проти COVID-19.

«Дзвонять пацієнти з різних куточків області, з різними діагнозами. Люди просять – дайте нам роз’яснення. «Я маю такий діагноз, я лікована 5, 7, 10 років тому. Чи можна мені проходити вакцинацію». Ми всім пацієнтам рекомендуємо і всіх закликаємо до вакцинації», – каже медик.
Кому радять відкласти вакцинацію

Лікар-онколог Юрій Малімон каже: оперативне лікування, променева та хімієтерапія не є протипоказами до вакцинації проти коронавірусу. З його слів, існують декілька причин, коли вакцинацію можна відтермінувати.

«Це невелика група пацієнтів. Ті, в кого є виражені зміни в крові – лейкопенія, агранулоцитоз. Тоді вакцинація може бути відкладена. Також варто відстрочити щеплення людям, яким проводиться трансплантація кісткового мозку», – пояснює медик. Додає: на декілька місяців також варто відкласти щеплення пацієнтам, які отримують таргетну терапію.

Зі слів Юрія Малімона, будь-яка з наявних в Україні вакцин може бути використана для проведення щеплення пацієнтам з онкологією. Рішення щодо проведення вакцинації проти коронавірусу приймається після консультації з лікарем.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus