USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинські незрячі не просять, а пропонують

15 Жовтня 2009 18:01
Побувати в «шкурі» незрячої людини змогли учасники квесту, який влаштували члени громадської організації «Генерація успішної дії» до Дня білої тростини у Луцьку. Про це 15 жовтня повідомляє репортер «Волинських новин».
Долучитися до Міжнародного дня білої тростини, який 15 жовтня відзначає більшість європейських країн, навмисно запросили не лише людей з обмеженими можливостями. Поряд із незрячою молоддю було і цілком повносправне студентство.
«Незрячі люди потребують не допомоги, а розширення умов, – сказав президент Всеукраїнської громадської організації «Генерація успішної дії» Богдан Мойса. – Ми хочемо довести, що можемо не тільки брати від держави, а й давати – бути корисними, працювати, платити податки».
Представники обласної та міської влади запевняли, що сприяння «зверху» не обмежиться лише звуковими світлофорами, пільгами на сплату комунальних послуг та безкоштовним проїздом у маршрутках. Владці запевнили, що охоче підтримають усі ініціативи з боку «Генерації успішної дії».
А плани у незрячих волинян амбітні і далекоглядні. Насамперед це створення умов доступності для людей з обмеженими можливостями як середньої, так і вищої освіти. Вирішити цю актуальну на сьогодні проблему можна, вважає пан Мойса, поставивши незрячу молодь на один щабель зі звичайною. «У нас же на такого особливого студента дивляться так, наче той відбирає місце у здорового вступника», – каже він. До того ж для студентів з білою тростинкою потрібні додаткові умови: аудіокниги, підручники, виготовлені за методом Брайля.
Проблема працевлаштування стає активною для тих незрячих, яким вдалося здобути диплом про вищу освіту. «У нас, – переконує голова обласного осередку «Генерації успішної дії» Віталій Ткачук, – і державні, і приватні роботодавці неохоче беруть на роботу людей з білою тростиною. А вони, – запевняє пан Ткачук, – абсолютно самодостатні і цілком спроможні працівники. Більше того, в силу свого особливого стану, іноді навіть старанніші за звичайних найманців».
Незрячі учасники зустрічі розповіли і продемонстрували, що в сучасних умовах та маючи спеціальне програмне забезпечення, вони навіть можуть повноцінно працювати з комп’ютером та сканером. Тож посада офісного працівника – цілком під силу людині навіть із серйозними вадами зору. А користування мобільним телефоном, у якому налаштована функція голосових підказок, давно перестало бути чимось особливим для незрячої людини.
На завершення усі бажаючі мали змогу відчути на собі, що таке жити, не бачачи світу довкола себе. Дівчата-волонтери, які працюють з волинськими незрячими уже не перший місяць, організували своєрідне змагання: хто перший подолає однакову відстань – учасник із пов’язкою на очах чи насправді незрячий гравець. І незважаючи на те, що ведуча конкурсу делікатно підсумувала результати конкурсу як: «Перемогла дружба», незрячі учасники виглядали значно вигідніше.
Довідково:
Біла тростина – це символ незрячої людини. Його виникнення пов\'язують із британським фотографом Джеймсом Біггсом, який після нещасного випадку втратив зір. Свою тростину він пофарбував у білий колір і таким чином став помітним для водіїв та інших перехожих. Згодом цю ідею підхопили у багатьох країнах світу, і 1970 року було установлено День Білої тростини. Нагадаємо, що у міжнародному календарі є ще й Міжнародний день сліпих, який відзначається 13 листопада.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus