USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинських роботодавців штрафують за порушення трудового законодавства

5 Вересня 2016 15:06
Недотримання мінімальних гарантій з оплати праці, режиму робочого дня та праця без оформлення трудових договорів: як порушують законодавство волинські суб’єкти господарювання, повідомляє начальник управління Держпраці в області.

Про це йшлося під час оперативної наради в голови облдержадміністрації 5 вересня.

Начальник управління Держпраці в області Ростислав Стасько повідомив, що державні інспектори з праці перевірили з середини липня 48 підприємств і за наслідками перевірок внесли 46 приписів, склали та передали до суду 22 адмінпротоколи за частиною 1 статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення. На 42 суб’єкти господарювання наклали фінансові санкції на загальну суму 60,9 тисячі гривень. На 5 підприємствах під час перевірок виявили порушення строків виплати зарплати та інших виплат більше, ніж на місяць, у зв’язку з чим винесли 5 постанов за частиною 3 статті 265 Кодексу законів про працю України на загальну суму 21,75 тисячі гривень. За недотримання мінімальних гарантій з оплати праці на два суб’єкти господарювання наклали фінансові санкції на загальну суму 217,5 тисячі гривень.

Здійснені перевірки в 90% суб’єктів господарювання встановили факти укладення трудових договорів з оплати праці у розмірі мінімальної зарплати, також поширена відсутність диференціації розміру заробітної плати залежно від стажу та кваліфікації працівників, що призводить до зрівнялівки в оплаті праці. Окрім штучного заниження офіційної зарплати, не виплачують додаткову заробітну плату – за суміщення професій тощо.

Під час перевірок здійснюють аналіз чисельності працівників, формально та фактично відпрацьованого часу, режим роботи суб’єктів господарювання. Зокрема під час перевірки одного з підприємств, яке займається автозаправками, виявили, що режим роботи АЗС цілодобовий, працівники працюють по 24 години через три доби, хоча у табелі обліку робочого часу зазначено, що вони працюють по 8 годин на день. Такі випадки, зі слів Ростислава Стаська, непоодинокі.

Загалом в області вдалося легалізувати працю 367 осіб однак лише у серпні виявили 4 осіб, які приступили до виконання робіт без належно оформленого трудового договору у 4 суб’єктів господарювання, за що на них наклали фінансові санкції у розмірі по 43,5 тисячі гривень. Таким чином, суб’єкти господарювання не розуміють сучасних вимог законодавства, особливо тих, що діють з березня цього року, що стосуються використання праці без оформлених трудових відносин.

Нагадаємо, що, за інформацією податківців, в області 489 юридичних осіб досі виплачують зарплату працівникам у розмірі нижчому від мінімального рівня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Маруся Показати IP 5 Вересня 2016 22:43
Все правильно так і потрібно а то всі отримують 1500 при комуналці 2500. А бізнесменам відкривати кримінальні справи за отримання надмірних неоподаткованих доходів і хай подають декларацію гідності тоді буде справедливість.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus