USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинський жіночий бокс авторитетний у Європі й світі. ІНТЕРВ'Ю.ФОТО

8 Серпня 2013 08:25
Чемпіонкою Європи з боксу у ваговій категорії до 51 кілограму стала в 2009 році ковельчанка Тетяна Коб.
Після такого тріумфу наша землячка ще й здобула бронзову медаль чемпіонату світу. Про свої успіхи, далекі подорожі, жіночу дружбу, бокс поза рингом та нелегкий шлях у світ спорту, Таня розповіла «Волинським новинам».

«Індія запам’яталася великою кількістю жебраків»

У 2010 році ти взяла «бронзу» на чемпіонаті світу, що пройшов в Барбадосі. Чим запам’ятався турнір та ця екзотична країна?

Змагання проходили в столиці – Бриджтауні. За вихід до фіналу я поступилася китаянці, яка, у свою чергу, програла американці.
Барбадос можна назвати райським куточком, повсюди пальми, кокоси… Населення острова переважно чорношкіре. Під час підготовки тренери нам не дозволяли купатися і засмагати, оскільки сонце, вода розслабляють організм. Після програного двобою мала вільні два дні, упродовж яких вже досхочу накупалася у Карибському морі.

Де ще, окрім Барбадосу, вдалося побувати?
Часто буваємо в Туреччині. Щодо далеких держав, то назву Індію. В Делі я вперше взяла участь у чемпіонаті світу, стала п’ятою. Місто має прекрасні краєвиди, але на вулицях дуже багато бідних. Ці люди вночі сплять просто на тротуарах. Попри це є і досить багаті райони.

Слона осідлати не вдалося?
Ні, але добре, що згадав про слонів, оскільки бачила цих величезних тварин рік тому в Китаї. Нам організували екскурсію зоопарком. Територією звіринця ми не ходили пішки – пересувалися спеціальним потягом. В тому зоопарку дуже багато різноманітних звірів! Щоправда, символу Китаю – панду, я не бачила.

Загалом, це був мій другий візит до Піднебесної. Уперше відвідала Китай, а саме місто Нінбо, що розташоване на узбережжі Східно-Китайського моря, ще в 2008 році.

«Українські дівчата дуже дружні між собою»

Нещодавно в Ковелі пройшов «Кубок визволення» на якому ти виступила досить вдало. Розкажи про цей турнір.
Це міжнародні змагання, що, як правило, проводяться у День Ковеля. На цей турнір запрошуються також учасники зі сусідніх країн. Хоча в 2012-ому навіть були дівчата зі Швеції, а цього року – з Ізраїлю.

З чужоземними суперницями підтримуєш контакт?
Інколи спілкуюся, переписуюся в Інтернеті, хоча щоби надто, то не товаришую.

Які стосунки між дівчатами – членами збірної?
В нас дуже товариській колектив. Завжди підтримуємо одна одну на змаганнях. А є збірні, де спортсменки не надто дружні між собою.

Дівчата, зазвичай, обирають з бойових мистецтв щось на кшталт боротьби, самбо, дзюдо. Чому ти пішла у такий серйозний контактний вид спорту як бокс?

Коли вперше прийшла до зали, то не надто про таке задумувалася. Займалася задля задоволення. В 2005-ому я вже поїхала на перший для себе чемпіонат України. Проте вже у тому році виграла Кубок України.

А через чотири роки в Миколаєві ти стала чемпіонкою Європи…

…Перемігши у фіналі шведку Шипру Нільсон. Цікаво, що в 2005 році чемпіонат України проходив теж у Миколаєві. Тоді я взяла «бронзу». Згадую як мене тоді зустрічали після приїзду додому: з квітами, знімало телебачення. Тепер посідаю перші місця, а увага до жіночого боксу чомусь зменшилася.


«Жінки боксують до тридцяти трьох років»

Скільки є вагових категорій у жіночому боксі?
Раніше було тринадцять категорій. Тепер їх нараховується десять. Найлегша категорія – до 48 кілограмів. Найважча – понад 81 кілограм.

Чоловіки-боксери виступають на професійному рівні навіть коли їм за сорок. Цікаво, а до якого віку боксують жінки?

До 33 років. Навіть якщо жінка-боксер у чудовій формі, то виходити їй на ринг – зась. Але я чула, що віковий ценз продовжили до сорока. Не знаю, чи це правда.

Як часто проводяться серйозні турніри?
Якщо один раз на рік відбувається чемпіонат світу, то наступного року проводиться європейська континентальна першість.

Назви держави в яких мешкають найкращі боксерки.
Росія, Китай, США.

У 2012 році жіночий бокс був представлений на лондонській Олімпіаді. Чому не вдалося пробитися туди?
На Олімпіаду не потрапила, бо, на жаль, не здобула ліцензію. Для цього потрібно було потрапити до 1/8 чемпіонату світу. Українки в столиці Великобританії не були представлени взагалі, в жодній з вагових категорій.

Які плани в чемпіонки Європи надалі?
Загадувати наперед ніколи нічого не хочу, все покаже час. Не проти в подальшому працювати вчителем фізкультури. Можливо, у майбутньому працюватиму тренером. Раніше для цього здобула спеціальну освіту в нашому Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки.

«Мамі не сказала, що одягнула рукавички»

Ти з малих років була такою рухливою?
З дитинства я зростала активною. Від самого ранку й до вечора грала з друзями «вуйнушкі», інші рухливі забавки. Підлітком постійно грала у волейбол, теніс, баскетбол, любила легку атлетику. В родині, окрім мене, батьки виховували ще двох моїх сестер та трьох братів.
Мамі я відразу не сказала, що записалася на бокс. Вона дізналася про моє захоплення з газет, де писали про мої успіхи.

Для підтримання необхідної ваги потрібна якась особлива дієта?
Я дуже люблю солодке, практично щодня їм шоколад. Знаю, що не можна сала, але теж можу собі дозволити кусень свинини. Якщо з’являється зайвий кілограм, то на тренуваннях його позбуваюся.

Тренування проходять щодня?
Відпочиваємо неділю, а інколи маємо вихідний і у суботу. Якщо готуюся до змагань, то маю три тренування на день.

Поза рингом не довелося застосовувала аперкот і хук?
Пам’ятаю слова тренера, сказані на першому тренуванні: «Я вас навчаю не для бійки на вулиці. Хто буде битися – вигоню». Тому я завжди уникаю конфліктних ситуацій. Краще бути меншим, аніж задирати носа.

Твій хлопець, йдучи кудись в пізню пору, не просить тебе прогулятися з ним для захисту?
Таких випадків не пригадаю (усміхається). Він у мене може самостійно за себе постояти. І, швидше, це він мене захищає, коли це потрібно.

На наступну Олімпіаду плануєш потрапити?
Вже зазначала, що наперед нічого ніколи не загадую. Як Бог дасть сил та здоров’я.

Спілкувався Андрій КОВАЛЬ.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Інна Показати IP 8 Серпня 2013 08:50
Молодець! Гарна, приємна, розумна дівчина.
К. А. Показати IP 8 Серпня 2013 09:15
А як прізвіще, цікаво, тієї дівчини, що зправа на світлині з "кроликами"? Гарненька!
Петьо Показати IP 8 Серпня 2013 16:11
Відразу видно, що інтерв"ю інтернетне... Нема живого спілкування
Андрій Показати IP 8 Серпня 2013 23:38
Хто справжній автор?
Ксения Показати IP 11 Серпня 2013 19:02
Дуже цікаве інтерв'ю! автор молодець.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus