USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Волинянка вирішила виховувати дітей, маючи 6 власних

13 Липня 2011 09:46
На Волині працює 17 будинків сімейного типу, а також є 58 прийомних сімей, де виховуються діти, які втратили своїх біологічних батьків. Такі форми роботи з такими дітьми максимально наближені до життя в сім’ї, і, за задумом, мають допомагати дітям адаптуватися в суспільстві, відчуваючи батьківську турботу, долучаючись до сімейних цінностей.

За словами начальника служби у справах дітей Волинської облдержадміністрації Алли Онищук, з початку року на Волині було утворено два будинки сімейного типу та три прийомні сім’ї.

Зараз у будинках сімейного типу виховується 115 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. У прийомних сім’ях Волині виховується 111 дітей.
На кожну родину з таких сімей держава виплачує матеріальну допомогу в розмірі двох мінімальних прожиткових мінімумів на одну дитину в місяць. Виходить близько 24 тисяч гривень в рік.

Якщо на дитину виплачуються пенсія, аліменти, стипендія, державна допомога, - то розмір соціальної допомоги визначається як різниця між двома прожитковими мінімумами і загальними виплатами на дитину.

Новим же батькам або одному з батьків-вихователів, виплачується грошова винагорода. Це свого роду заробітна плата, що становить 35 відсотків розміру соціальної допомоги на кожну дитину-вихованця, але не більше п’яти прожиткових мінімумів для працездатної особи.

Алла Онищук не пригадує, аби батьки, які створили прийомні сім’ї чи будинки сімейного типу, згодом відмовлялися від своїх нових дітей-вихованців. Єдиний випадок був декілька років тому, коли трагічно загинув батько родини, а мати за станом здоров’я не змогла виховувати усю сім’ю, тому дітей розподілили у різні родини.

Траплявся і випадок, коли 15-річного підлітка, що хотів, аби його забрали до родини, направили в прийомну сім’ю. Однак цей хлопець тривалий час займався бродяжництвом, не зміг адаптуватися у родині – і його переселили назад у інтернат.

Коли не змогла завагітніти всьоме – вирішили усиновити дітей

Родина Степана та Тетяни Гапонюк із села Воля Ковельська Ковельського району, вирішила узяти на виховання дітей в 2006 році. Батько сімейства каже, що сам виріс в інтернаті, а його дружина була дитиною з багатодітної сім’ї. Тому, коли після народження шостої дитини, Тетяна за станом здоров’я не змогла завагітніти всьоме, родина прийняла рішення узяти дітей з сиротинця.



Так в сім’ї Гапонюк з’явилися Марійка та Катя, що зараз ходять в третій клас, другокласниця Юля, а також Ліза і Юра, які в 2011 підуть у перший клас.



Найстаршій дитині Гапонюків вже 26 років. Двоє старших дочок та один син вже одружені і навіть мають власних дітей.



Решта дітей разом з батьками живуть в трьохповерховому будинку. Для того, аби було більше площі під житло, також переробили колишній сарай.



Сам Степан Гапонюк займається будівництвом, тому усі роботи робить власноруч. Матеріалами ж допомагає влада або друзі з Німеччини.



Також майже на носі завершення ще одного будинку, де будуть жити діти родини коли виростуть. Гапонюки кажуть, що не відмовляються від статусу вихователів після досягнення дітьми 18-річчя та сприймають дітей як рідних.
Вони не приховують, що діти не є їх біологічними дітьми та розповідають їм правду відповідно до їх віку.



Головним своїм обов’язком батьки-вихователі Гапонюки вважають пристосування дітей до реального життя, чого не зможе інтернат. Наприклад, беручи їх на весілля аби показати як люди створюють сім’ї, або на похорон, аби показати скорботу і виховати відчуття співчуття та милосердя.


На фото: Прийомна родина Бориса та Людмили Бобрик з Волі Ковельської, у якій живуть двоє власних дорослих дітей, і п’ятеро прийомних

















Взяла п’ятьох дітей від батьків-алкоголіків

Нотаріус Наталія Козоріз, уже мала двох діток, але вирішила прийняти ще п’ятьох – їх батьків позбавили батьківських прав через зловживання алкоголем.
«Друзі казали спочатку, що ти робиш, то ж генетика, алкоголь і все таке, навіщо тобі п’ять дітей. Однак я чітко вирішила, що хочу їх виховувати і не буду розлучати», - каже Козоріз.








Мамою її називають найменші дітки, а старші поки кличуть тьотьою Наташею. Найменшому Богдану нині півтора року. Його допомагає доглядати няня, ще двоє дітей ходять до дитсадка, інші – у школу. Старша дочка Козоріз нині навчається вже у вузі.


За півроку новій мамі-виховательці вдалося підтягнути у навчанні дітей, що мали в школі найгірші оцінки. Діти не конфліктують, допомагають у господарстві та навіть мають власний город, де усі рослини вирощують і доглядають власноручно. Родина часто подорожує, а мешкають у трьохповерховому будинку.




«В цьому році діти вперше в житті їздили в потязі, каталися на ковзанах, встали на лижі», - розповідає Козоріз.

На фото: сім’я Наталії Марценюк з міста Рожище, яка працює режисером у місцевому будинку культури і виховує трьох прийомних дітей та власну доньку







Прийомних родин більшає

Начальник служби у справах дітей Волинської облдержадміністрації Алла Онищук каже, що родин такого типу стане все більше з кожним роком. Такі сім’ї вигідні не лише дитині, а й державі, адже приблизні витрати держави на одну дитину в інтернаті сягають 68 тисяч гривень в рік.

Однак за словами Онищук одного лише бажання створити сім’ї такого типу замало. Батьки проходять курси навчання та працюють з психологами та спеціалістами у справах дітей. Частина людей вже на цьому етапі відсіюються, так як розуміють, що не подужають виховання не рідних дітей.
«Діти – це не іграшка, а серйозна відповідальність. Перед тим, як сім’я візьме до того діток її готують під час навчальних курсів. Після вона знайомиться з дітьми. Діти знайомляться з потенційними татами і мамами. Зрозуміло, що якщо дитина каже, що я з цією тьотьою жити не буду – ми його туди не влаштуємо. Думка дитину важлива», - говорить Онищук.

Після того як малі поселяються в новій родині з сім’єю продовжують працювати психологи та спеціалісти соціальних служб, аби допомагати виявляти приховані чи явні конфлікти, згладжувати гострі кути та допомогти адаптуватися новій сім’ї в співжитті разом.

Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
про життя Показати IP 13 Липня 2011 12:18
святі жінки- нехай Господь посилає їм силу.
NELC Показати IP 14 Липня 2011 08:33
Шана таким жінка і чоловікам, хай Бог їм дає міцного здоров'я
Сясік Показати IP 14 Липня 2011 10:01
Цікаво, а рідні діти раді "братикам-сестричкам", але ж їх ніхто і не запитував....
Катя Показати IP 13 Жовтня 2015 22:13
В сім'ї Гапонюків діти самі запропонували взяти діток сиріт до себе в сім'ю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus