USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Все більше китайців їде навчатися в Україну

31 Травня 2009 17:00
В Україні зростають ряди студентів-іноземців, серед яких найбільше вихідців з Піднебесної. Семитисячна китайська вузівська діаспора легко поєднує навчання з торгівлею на ринках. Про це 31 травня повідомляють «Волинські Новини».
Загалом, сьогодні у вітчизняних вузах навчаються 43 тисячі іноземних студентів з 110 країн, останнім часом їхня кількість щорічно збільшувалася на 1 тисячу осіб.
«У китайських університетах на одне місце претендують 20 осіб», – розповів Чжен Сіньян з Пекіну про причини, через які зараз він навчається на другому курсі економічного факультету Київського національного економічного університету.
Найбільшим попитом у студентів з Піднебесної користуються спеціальності, пов’язані з комп’ютерними технологіями, мовами, економікою і музикою. «Адже в багатьох українських вузах гарна школа, та й ціни в порівнянні із західними країнами невисокі», – пояснює Дмитро Козоріз, заступник директора департаменту міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міносвіти.
Як розповів Корреспонденту пан Козоріз, між двома країнами давно діє угода про взаємне визнання дипломів і навчальних ступенів, тому у випускників українських вузів після повернення на батьківщину не виникає проблем із працевлаштуванням.
Престижність українських дипломів підтверджує і студент Сюепін. Добре вивчивши російську, він може претендувати у Китаї на зарплату в $ 900 в місяць, тоді як середня зарплата в найбільш розвинених китайських містах - близько $ 400. А музикант Ян, який планує грати в китайському оркестрі, отримуватиме $ 2 тисячі на місяць.
Але щоб отримати український диплом, китайцям доведеться ще попотіти. Особливо складно, за словами Петра Беха, проректора з міжнародних зв’язків КНУ, їм доводиться на першому етапі – при вивченні мови. «Адже в російській та українській система побудов пропозицій і граматика дуже сильно відрізняються від китайського. Однак труднощі китайці долають завдяки величезній посидючості та працьовитості, тому лише 10% з них відраховують за неуспішність», – нагадує він загальновідому істину.
«Іноземні студенти – це непогана підмога для нашого інституту», – зізнається Анна Смєхова, керівник підготовчого відділу та відділу міжнародних зв’язків інституту Глієра. Змінити ситуацію на краще, на її думку, можуть не стільки цілеспрямовані програми навчальних закладів, скільки стабільна економічна та політична ситуація в Україні.
На думку Леоніда Шутенка, замдекана підготовчого факультету КНУ, багатьом співвітчизникам потрібно позбутися від упередженого ставлення до гостей з-за кордону. «В українців чомусь існує стереотип, що іноземці займають місця наших студентів. Але ж це не так, вони платять за свою освіту великі гроші, створюють додаткові робочі місця (для співробітників українських вузів і не тільки)», – говорить він.
Пан Шутенко стверджує, що в розвинених країнах цю формулу засвоїли давно і на залучення іноземних студентів спрямовані цілі державні програми: «Наприклад, у США навчається понад 500 тисяч іноземців, а щорічний дохід від їхнього навчання перевищує $ 13 мільярдів на рік».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus