USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Ви – справжні командири»: у Луцьку курсанти, яких навчали фінські інструктори, отримали сертифікати. Фото

9 Квітня 2023 14:23
Протягом двох тижнів на базі Луцького національного технічного університету фінські інструктори навчали командувати підрозділом під час бойових дій 39 курсантів, серед яких нацгвардійці, прикордонники та студенти військової кафедри. Сьогодні вони отримали сертифікати про успішне проходження курсу командира бойової групи.

За цей період учасники курсу навчилися аналізувати ситуацію на полі бою з точки зору командира та віддавати чіткі і зрозумілі накази своїм підопічним відповідно до тієї чи іншої обстановки. Кожен з них відзначив професійність інструкторів та наголосив на доцільності такого навчання у час, коли Україна виборює незалежність.
Читати ще: Вміти командувати підрозділом: у Луцьку фінські інструктори навчають нацгвардійців, прикордонників та курсантів. Фото

Організувати навчання допоміг член наглядової ради ЛНТУ, нардеп Вячеслав Рубльов, який і запросив іноземних інструкторів. Вони приїхали до України минулого року і за цей час тренували понад п’ять тисяч військових, які зараз захищають нашу країну на різних напрямках фронту. Зокрема ці військовослужбовці відвойовували Харківщину та Сумщину.

За внесок в обороноздатність України Вячеслав Рубльов вручив литовському військовому інструктору, голові організації «Вовки світла» Гінтаутасу Маурікасу нагрудний знак «За сприяння війську» від Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та нагороду від Міністерства оборони України. Вже понад рік литовець перебуває на Волині, зараз Гінтаутас Маурікас виконує адміністративні функції, шукаючи інструкторів, які можуть приїхати до України, а також займається гуманітарною та військовою допомогою для українських захисників.
Гінтаутас Маурікас, своєю чергою, вручив шеврони своєї організації фінським інструкторам, які тепер теж стали «Вовками світла». Він наголосив, що Україна зараз воює на стороні світла.
Також подяку за допомогу Україні отримав полковник фінської армії у відставці Ерік Леппяярві, який і проводив курс командира бойової групи. Інструктор відзначив, що раніше йому не доводилося бачити учнів такого високого рівня. Він тренував військових у багатьох країнах, але бажання українських отримувати навички вразило його найбільше.

«Коли ми першого дня зустрілися на полігоні, ви були схожі на фінських рекрутів. Але з часом показали прогрес. Тепер ви справжні командири. У Фінляндії ви б ніколи не стали офіцерами, якби до того не були солдатами. Якщо ви знаєте, якою є служба солдата, то ви можете бути офіцером, адже знатимете, яким чином командувати солдатами. Зараз ви бороните Україну, захищаючи її незалежність. Ви воюєте за Фінляндію, Литву, Європу, Америку, Японію, Австралію, тобто за увесь демократичний світ. Якщо всі солдати будуть настільки ефективно треновані, як ви, то Україна виграє війну якомога швидше. Ґрунти України поглинули вже багатьох росіян, і я впевнений, що вони невдовзі проростуть соняшниками», – переконаний Ерік Леппяярві.
Представники влади та університету висловили сподівання, що співпраця з інструкторами буде продовжуватися і вони підготують ще не одну тисячу українських захисників.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Тур Показати IP 9 Квітня 2023 22:06
косичка в хлопа кумедно виглядає

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus