USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Вибори в об’єднаних громадах: тест на чесну боротьбу

21 Грудня 2016 15:00
У 143 об’єднаних територіальних громадах України 18 грудня відбулися вибори голів та депутатів. На Волині представницьку владу обирали у Павлівській (Іваничівський р-н), Заболоттівській (Ратнівський р-н) та Дубівській (Ковельський р-н) ОТГ.

Ця виборча кампанія відзначилася численними порушеннями, нечесною боротьбою політичних опонентів та навіть застосуванням методів залякування, аби «протягнути» до влади свого кандидата. Однак практично всі випадки чомусь і досі лишаються поза увагою правоохоронців.

Здивувало й те, що усіх трьох кандидатів-самовисуванців, які стали головами у цих трьох ОТГ, підтримував Блок Петра Порошенка «Солідарність». Голова волинського осередку президентської політсили Роман Романюк уже наступного дня поспішив привітати усіх з переконливою перемогою та порадіти за колег.

Павлівська громада: агітація у день тиші та залякування виборців

Павлівська ОТГ – територія на кордоні з Польщею, входить до виборчого округу народного депутата від «Народного фронту» (колишнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка) Ігоря Гузя. Загалом, претендентів на посаду голови тут було найбільше: Віктор Вілентко («Свобода»), Алла Зінчук («Батьківщина»), Микола Михняк (УКРОП), Андрій Сапожник (самовисуванець, помічник Гузя), Микола Пасічник (самовисуванець).

Після перемоги УКРОПу в Поромівській громаді 11 грудня (головою став Євген Недищук та 10 депутатів від УКРОПу з 14) Ігор Гузь активно включився у виборчий процес у Павлівці, постійно супроводжував свого помічника, кандидата на посаду голови ОТГ Андрія Сапожника під час зустрічей з громадою.



Вибори у Павлівській ОТГ. Відео надали у прес-службі УКРОПу

У день тиші та в день голосування кандидатам заборонено проводити агітацію. Однак у селах Павлівка, Старий Порицьк на електроопорах було зафіксовано агітки на користь кандидата-самовисуванця на посаду голови ОТГ Андрія Сапожника. У день тиші схожу агітку було розміщено навіть у приміщенні Павлівської дільничної виборчої комісії. Члени ДВК зняти її відмовлялися і зробили це лише після виклику поліції.

З приводу порушення у Павлівці кандидат на посаду голови ОТГ від УКРОПу Микола Михняк звернувся до правоохоронних органів. Спершу зафіксувати цей факт ті відмовилися. Лише після повторного звернення поліцейські врешті склали протокол.

У день тиші Павлівський виборчий округ активно «прочісували» люди в балаклавах та одязі камуфляжного типу з написами «Самооборона». У день виборів у компанії цих людей помітили нардепа Гузя та його помічника Андрія Бокоча.

У місцях громадського скупчення (магазинах, кафе тощо) у не дуже тактовній формі вони вимагали від людей надати пояснення з приводу того, скільки тут платять за голоси і хто це робить. Поліція на ці факти не реагувала.

По обіді цього ж дня по селах Павлівської ОТГ активно розносили з хати в хату інформаційні листівки-газети про заслуги нардепа Гузя.

Андрій Сапожник таки став головою Павлівської ОТГ, набравши 1698 голосів (56,77%). Явка виборців становила 70,10% (проголосувала 2991 особа).

Микола Михняк від УКРОПу зайняв друге місце – 1047 голосів (35,01%). За Аллу Зінчук від «Батьківщини» проголосувала 101 людина (3,38%), свободівець Віктор Вілентко отримав 73 голоси (2,44%), 41 людина (1,37%) засвідчила свою прихильність самовисуванцю Миколі Пасічнику.

Кандидатів у депутати в Павлівській об’єднаній громаді теж було найбільше – за 22 депутатські мандати боролося 116 осіб.

За результатами виборів, депутатами стали 7 представників від УКРОПу, 6 самовисуванців, по 2 – від БПП «Солідарність», «Свободи», «Розумної сили», «Батьківщини» та 1 – від Аграрної партії.

Дубівська громада: контрагітація та невідомі люди у військовій формі на ДВК



У селі Дубове на ДВК №070370 не було вивішено інформації про кандидатів у депутати та кандидатів на посаду сільського голови.

Голова волинського УКРОПу Вячеслав Рубльов та офіційний спостерігач від кандидата на посаду голови ОТГ Наталії Тхоржевської зробили зауваження щодо порушення закону «Про місцеві вибори», а саме – ч. 2 ст. 13, згідно із яким саме виборчі комісії «забезпечують відомостями про кандидатів».

Голова ДВК села Дубове Наталія Філончук пояснити відсутність відомостей не змогла. «Інформація висіла до останнього часу, але в п’ятницю, коли закінчилася агітація, не знаю, як так вийшло, що її було знято», – пояснила пані Наталія.

Аналогічна історія – на дільницях у селах Красноволя, Облапи та Гредьки.

Голова Дубівської сільської виборчої комісії Галина Рябко, виявляється, про ці факти поінформована була, однак жодних дій, аби виправити ситуацію, не вчинила. Мовляв, колеги з ДВК не так її зрозуміли, коли вона сказала познімати агітацію перед днем тиші.

На ДВК в Дубовому ми також помітили й кандидата на посаду Княгининівського сільського голови Луцького району (вибори тут відбулися 11 грудня) Сергія Синька. Додамо, що у голови він балотувався від руху Валентина Наливайченка «Справедливість», а в його агітці вказано, що з 2016 року керує загальнонаціональною програмою «Армія Гідності». Понад дві години він у камуфляжі та з пристроєм, схожим на рацію, перебував на виборчій дільниці. Після наших прохань до голови ДВК пояснити, хто ця людина і що тут робить, Сергій Синько вийшов на вулицю. За кілька годин перед цим його також бачили у поліцейській машині поблизу ДВК села Вербка.

Того ж дня на сторінці «Справедливості» з’явився пост (подаємо без змін): «Знайомтесь, це Об’єдков Петро Олександрович. Подейкують, що Петро здійснює підкуп виборців. Сьогодні на Петра поліція склала протокол за те, що він агітував біля виборчої дільниці села Вербка за кандидата від Укропу. Петро є громадянином Російської Федерації і працює агітатором у Укропі на виборах до Дубнівської ОТГ. ЗАДУМАЙТЕСЬ ЗВІДКИ ГРОШІ У УКРОПІ!!!».

Днями на редакційну скриньку нашого видання надійшов лист від Петра Об’єдкова. До слова, він є головою правління громадської організації «Відродження культурної спадщини Волинського Полісся».

«На цих виборчих перегонах мені запропонували стати агітатором Н. Д. Тхоржевської, яка балотувалася від партії «Укроп» на посаду голови Дубівської ОТГ. Погодився, бо бачу, що для населення Ковельщини і Волині «Укроп» робить доб­ру справу: допомагає школам і окремим громадянам», – пише Пет­ро Об’єдков.

«Протягом агітаційної кампанії йшли провокації шанувальників Троцюка Р. В. (кандидат-само­ви­су­ванець на посаду голови Дубівської ОТГ, якого підтримували народний депутат Степан Івахів та БПП, – ВН) і Безеки П. В. (Дубівський сільський голова, який зняв свою кандидатуру на посаду голови, – ВН) проти Тхоржевської Н. Д. У Бахові пан Безека заборонив відкрити клуб для зустрічі виборців із кандидатом на Голову Дубівської ОТГ. Бахівці спілкувалися на вулиці при морозі. Показав, як він їх поважає, зате в інших селах розповідав, що бахівці вигнали її з клубу. В оголошеннях про зустрічі з кандидатом на посаду голови об’єднаної громади Наталією Тхоржевською невідомі виправляли години їх проведення та зазначали зовсім інші. У цій же громаді зіпсували білборд кандидата. У п’ятницю в с. Вербка дали малолітнім листівки і по 50 грн, наче це від Тхоржевської Н. Д., а через годину сам Троцюк Р. В. затримує підлітків і викликає поліцію! Записали це на мене, бо попався їм під руку мій пасинок. У населених пунктах Дубівської ОТГ представники так званого Антикорупційного Руху Наливайченка, шантажуючи прихильників УКРОПу начебто якимись скаргами на них, намагалися «вибити» з них пояснення щодо того, що нібито вони в когось брали кошти в обмін на обіцянку проголосувати за УКРОП. Представники Антикорупційного Руху були в одязі камуфляжного типу, поводилися агресивно, погрожували у разі ненадання письмових пояснень застосувати до укропівців фізичну силу».

Петро Об’єдков зазначає, що представники цього так званого «руху» приїхали до нього додому на автомобілі «Мерседес» (держномер АС 83 23 ВВ) і заборонили йому виходити за межі двору. «Пригрозили мені фізичною розправою, а дружину обіцяли вигнати з роботи!» – каже чоловік.

У Дубівській ОТГ головою став таки Роман Троцюк, який набрав 1735 голосів виборців (66,78%). Наталія Тхоржевська від УКРОПу посіла друге місце – за неї проголосували 752 людини (28,95%). За третю кандидатку (самовисуванка) Олену Калінчик проголосували 72 виборці (2,77%).

Кандидатів у депутати тут було 79. Серед 22 обранців, за результатами виборів, до склад ради увійшли 11 самовисуванців, 7 представників УКРОПу, 2 – від Радикальної партії Олега Ляшка та по 1 – від БПП «Солідарність» і «Свободи».

Під час аналізу цих даних виникає питання: якщо УКРОП купував виборців, то чому ж не виграв ці вибори? А можливо, таку «правдиву» інформацію поширювали зовсім інші кандидати, аби в такий спосіб відвести підозру від себе?..



Вибори у Дубівській ОТГ. Відео надали у прес-службі УКРОПу

Заболоттівська громада: масові голосування без паспортів, анонімки на укропівців



У Заболоттівській громаді Ратнівського району виборча кампанія відзначилася активним «протягуванням» свого кандидата у голови ОТГ, офіційно самовисуванця Валерія Свіржевського депутатом облради від БПП «Солідарність» Володимиром Бондарем. Навіть на передвиборчі дебати вони з’явилися разом. А замість виступу Свіржевського його презентував Бондар. Другий кандидат на посаду голови – Сергій Данилевич – балотувався від УКРОПу.

Упродовж періоду агітації в місцеву поліцію постійно надходили анонімки, що начебто УКРОП здійснює підкуп виборців. Активно використовували адмінресурс.

Із Заболоття до ЦВК надіслали скаргу про те, що кандидат від УКРОПу на посаду голови ОТГ Сергій Данилевич начебто не подав своїх членів ДВК, «чим зриває виборчий процес». Хоча від Данилевича Ратнівською районною виборчою комісією було зареєстровано п’ять членів ДВК, а це по кожній дільниці. Також усі члени ДВК від цього кандидата отримали відповідні посвідчення.

У селі Тур (Заболоттівська ОТГ) наші журналісти запобігли фактам масового голосування виборців без паспортів. Людям без документів припинили видавати бюлетені лише після нашого втручання. У той же час місцеві на камеру розповіли, що голосувати без пред’явлення документів тут – норма. Протокольно зафіксовано факт голосування сина за батька.



Вибори у Заболоттівській ОТГ. Відео надали у прес-службі УКРОПу

Головою Заболоттівської ОТГ став ставленик порошенківців Валерій Свіржевський. За нього проголосувало 2803 виборці (56,98%). Сергія Данилевича підтримали 1997 осіб (40,6%).

100 кандидатів у депутати претендували на 26 місць у Заболоттівській раді. За результатами голосування, обранцями стали 17 самовисуванців, 6 представників УКРОПу та 3 – від «Батьківшини».

Соломія ДОБРОЛЮБОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Україна-руїна Показати IP 22 Грудня 2016 13:34
Европейский оптимист: — Дайте правительству срок, и все наладится. Украинский оптимист: — Это точно, и лучше — пожизненный.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus